Övriga nyheter

Seriestarten för div. 2 och 3 på herrsidan, div. 1 och 2 damer samt de lokala serierna flyttas fram – igen...

23 april 2021
Nej, det blir ingen seriestart för de lägre förbundsserierna helgen 1-2 maj.
I bästa fall kommer div. 2 och 3 på herrsidan och div. 1 och 2 på damsidan igång helgen 21-22 maj.
Även seriestarterna för våra lokala serier flyttas därmed fram minst en vecka.
– Det var ingen överraskning efter regeringens presskonferens i går, säger Roger Magnusson, kanslichef på Medelpads Fotbollförbund till ST-sporten.


Meningen var att div. 2 och 3 på herrsidan och div. 1 damer skulle kicka igång helgen 1-2 maj. Men så blir det inte på grund av pandemin.
Något seriespel före helgen den 22-23 maj är det inte frågan om heller till att börja med.
Något som även våra lokala serier i div. 4, 5 och 6 samt damtvåorna och damtrean även de får bli varse om och skjuts framåt - igen.
– Det var ingen överraskning efter regeringens presskonferens i går men  flera av distrikten uttryckte en frustration över att vi som utomhussport inte kan vara 22 personer på en plan och spela fotboll. Vi tycker inte riktigt att riktlinjerna harmonerar med besökarantalet i köpcentrum och liknande. Samtidigt som det är frustrerande är svensk fotbolls inställning så klart att vi följer riktlinjerna. Människor dör där ute. Då måste vi hjälpa till, säger Roger Magnusson, kanslichef på Medelpads Fotbollförbund till ST-sporten.

Nya rekommendationer väntas komma runt den 10 maj om serierna kan ta sin början 21-22 maj eller om det blir fortsatta framflyttningar.
– Som det är nu kan vi fortfarande spela dubbelserie i de serier som har det. Men kommer vi in i juni blir det svårt.

Som det ser ut i dagsläget vid dubbla serier lär lagen få gå på direkt utan några träningsmatcher innanför västen. Ingen optimal förutsättning men det är i alla fall lika för lagen,

Kommer vi igång i mitten av juni kan enkelserier spelas men, precis som vi gjorde lokalt ifjol, med uppflyttnings- och nedflyttningsserier under hösten. Något som även skulle fungera i nationella serierna som jag ser det.


Roger Magnusson, kanslichef på Medelpads Fotbollförbund.

Stor risk att serierna för den lokala fotbollen skjuts på framtiden igen...

13 april 2021
Från början skulle våra lokala serier sparka i gång 1-2 maj men blev sedan framflyttade till vecka 19 (12-14 maj). 
Men nu är risken stor att pandemin skjuter på seriestarterna ytterligare ett par veckor.
– Det blir ett avstämningsdatum den 10 maj men får vi exempelvis veta 15 maj att vi kan köra den 22:a – då gör vi det, säger Medelpads Fotbollförbunds kanslichef Roger Magnusson till ST-sporten.


Igår flaggade Svenska Fotbollförbundet att de nationella serierna under Ettan för herrar och Elitettan för damer kan komma att skjutas på på grund av coronapandemin (läs här nedan).
Nu för Medelpads Fotbollförbund ett liknande resonemang för de lokala serierna,
Meningen var att de skulle kicka igång vecka 19 (12-14 maj) men det är numera tveksamt.

Så här säger förbundets kanslchef Roger Magnusson till ST-sporten:
– Om restriktionerna inte lättar innan 23 april måste serierna skjutas upp ytterligare. Alla föreningar förstår pandemiläget. Det står klart och tydligt att vi får inte bedriva tävling om det inte är yrkesverksamhet. Det är inte vi som bestämmer det här i grunden. Det är utanför våra händer. Jag har förståelse för att det är svårt att motivera spelare och tränare att träna, träna, och aldrig spela match. Men vi kommer aldrig gå emot några riktlinjer från vare sig Folkhälsomyndigheten eller Svenska Fotbollförbundet..

Medelpads Fotbollförbund avvaktar med något beslut fram till den 10 maj men sett till läget i länet rådande smittan är kan man inte vara direkt positiv.
– Det blir ett avstämningsdatum men får vi exempelvis veta 15 maj att vi kan köra den 22:a – då gör vi det.

Vad händer om det inte blir något spel alls ens under juni?
– Då blir det nog  enkelserier men det får vi stämma av längre fram, avslutar Roger Magnusson.

Beredskap för uppskjuten seriestart och inställt kval i lägre förbundsserierna

12 april 2021

Om nuvarande pandemirestriktioner kvarstår 23 april kommer seriestarten i de lägre förbundsserierna skjutas upp ännu en gång och kvalspelen på herrsidan tas bort, det har SvFF:s förbundsstyrelse fastställt.
För Medelpad gäller det Stöde IF i div. 2 Norrland, Lucksta IF, Matfors IF, Sund IF, Svartviks IF och Östavalls IF i div. 3 Mellersta Norrland, Alnö IF i div. 1 Norrland, damer, samt Selånger SK i div. 1 Norra Svealand, damer.

Den 9 mars togs beslutet att, på grund av pandemirestriktionerna, skjuta upp säsongspremiären i de lägre förbundsserierna till 1-2 maj samt senarelägga höstens kval.

Nu har SvFF beslutat hur man ska agera om restriktionerna kvarstår och starten 1 maj inte blir möjlig.

Den 23 april blir ett avgörande datum. I det fall de nationella restriktionerna inte lättat då har förbundsstyrelsen beslutat kring konsekvenshanteringen för de lägre förbundsserierna. Med ”de lägre förbundsserierna” avses division 2-3 herrar och division 1 damer.

Sedan beslutet den 9 mars har synpunkter från distrikten inhämtats. Ett ställningstagande som framgår tydligt är att majoriteten av distrikten anser det viktigt att slå vakt om seriespelet med dubbla möten.

Förbundsstyrelsen har därför beslutat att:

  • Om inte restriktionerna lättat senast 23 april skjuts seriestarten upp till 22-23 maj och kvalet på herrsidan till division 3, 2 och Ettan ställs in.
  • Om inte restriktionerna lättat senast 10 maj skjuts seriestarten upp ytterligare, till 5-6 juni.
  • Utreda när brytpunktsdatum för att nödgas ta till enkelmöten i de olika serierna infaller, frågan ska återrapporteras till förbundsstyrelsen i maj.

Om kvalen ställs in kommer rak upp- och nedflyttning ske mellan de aktuella divisionerna. De lag som hamnar på den ursprungliga kvalplatsen upp går därmed miste om den möjligheten. Det är givetvis beklagligt men den samlade uppfattningen är att det viktigaste har varit att försöka säkerställa en säsong med dubbelmöten i de aktuella serierna.

Förbundets tävlingsavdelning kommer förbereda uppdaterade spelordningar för de olika serierna vilket kommer att sändas ut till samtliga berörda föreningar.

För Medelpad gäller det Stöde IF i div. 2 Norrland, Lucksta IF, Matfors IF, Sund IF, Svartviks IF och Östavalls IF i div. 3 Mellersta Norrland, Alnö IF i div. 1 Norrland, damer, samt Selånger SK i div. 1 Norra Svealand, damer.


Tyvärr är det inte längre 1 april så laget finns dessvärre inte numera men erkänn att tanken var inbjudande ;-)

Nytt lag bildat för enbart 50 plussare: "Vi promenerar hem sexan"

1 april 2021
Ett nytt lag har sett dagens ljus i Medelpad.
Och det är ett lag enbart öppet för de över 50 år.
Namnet är passande nog också FC 50+.
– Vi är några äldre farbröder som istället för korpen vill lira "riktig" fotboll och vi räknar med att promenera hem sexan i god stil, säger spelande tränaren Mikael Andersson som varit med och grundat klubben. 
– Vi har några spännande namn som Leif "Foppa" Forsberg, bröderna Kent och Hans Henriksson, Kalle Ståhl, Kalle Locklund, Mikael Brundin, Mats Olsson, Urban Broman,, Mats Kankainen, Janne Pehrsson, Thomas Åslin och Mika Sankala. Vi kommer även att ha med några damer som "Lill-Eva" Andersson och Lena Wallgren har också fått en förfrågan att vara med och lira, avslutar Andersson.


Daniel Yng

Sundsvallsdomare får döma FIFA- och UEFA-matcher: "Målet är att få döma Champions League"

31 mars 2021
Daniel Yng boende på Östermalm i Sundsvall har av UEFA uppgraderats att som assisterande domare få döma internationella matcher. Benämning är FIFA AD men man får döma matcher både åt UEFA och FIFA. 

Det känns väldigt roligt och är en stor ära, säger 27-åringen som assisterar i både Allsvenskan och Superettan i dagsläget.


Daniel Yng, 27, har gjort en snabb karriär som domare. 2012 började han döma ungdomsmatcher lokalt och har nu avancerat till att döma FIFA- och UEFA-matcher som assisterande (AD).
 Det känns väldigt roligt och är en stor ära, säger Daniel.

Brukar du även döma som huvuddomare?
Dömer division.3 som HD men det har inte blivit något senaste åren då tiden inte riktigt funnits på grund av matcher i Superettan och Allsvenskan.

Hur kom det det sig att du började döma?
Det började med att min mamma kom med förslaget för att jag skulle tjäna lite extrapengar.

Du lirar inte längre aktivt men hur var du själv som spelare gentemot domarna?
Jag kunde vara lite gnällig och komma med åsikter, men lyckades rätt ofta slippa gula och röda kort (skratt)

Vad har du för målsättning?
Målet är att fortsätta döma i Allsvenskan många år till och sen avancera internationellt, men där beror det på hur bra det går för domaren i teamet. En stor dröm är såklart att få döma Champions League, Europa League och internationella mästerskap.

Utnämningen är givetvis en framgång för fotbollsmedelpad.
 Ja, så är det. Daniel sällar sig till den lilla skara som representerat Medelpads Fotbollförbund på den här nivån. Under åren har Daniel utmärkt sig på många positiva sätt men inte minst att var noggrann, fokuserad och lyhörd sammantaget. MFF, coacher samt kollegor önskar honom all lycka i framtiden, säger Roger Backlund, ordförande i Medelpads Fotbollförbunds domarkommitté.