Elitettan (d)

Nyheter & matchreferat Aktuell tabell, resultat, matchfakta & kommande matcher Skytteliga & statistik

Klubbfakta Tidigare säsonger & historik – Maratontabell (sidan är under uppbyggnad)


 

SDFF-tränaren Mikael Melin-Bhy inför dagens premiär: "Vi har någonting bra på gång"

17 april 2021
I eftermiddag är det dags för Sundsvalls DFF:s återkomst till Elitettan.Och man gör det mer hemvävt än någonsin i den serien.
SDFF klev på bussen redan igår morse och Lokalfotbollen fick tag i tränaren Mikael Melin-Bhy sedan man stannat till ett par timmar i Västerås för ett lättare träningspass. En tränare som ser an premiären mot Jitex på Åbyvallen med tillförsikt.
– Känslan är att vi har någonting bra på gång och vi siktar på att få med oss poäng i bussen hem efter matchen


I eftermiddag gör Sundsvalls DFF comeback i Elitettan då man gästar förra storklubben Jitex på Åbyvallen i Mölndal.
Tidigare har SDFF satsat på importer men nu är det hemvävt som gäller.
– Vi har valt den strategin med att fostra egna talanger, spelare från Medelpad eller närliggande distrikt. Tycker att det är den enda rätta vägen och känner mig inte alls otrygg med den, säger tränaren Mikael Melin-Bhy.
"Projektet" inleddes redan ifjol sedan man åkt ur Elitettan med dunder och brak och det blev succé direkt med serieseger i div. 1 Norra Svealand och därefter kvalvinst över Notvikens IK.
– Lite oväntat men inte desto mindre glädjande att vi ligger före tidsplanen. Vi tänker inte be om "ursäkt" utan nu kommer vi att göra det bästa av det hela och se hur långt det räcker.

Nöjd med försäsongen och de matcher ni spelat inkl. gruppspelet i Svenska Cupen?
– Det har varit en speciell försäsong även i år. Alla våra inplanerade träningsmatcher mot division 1-lag fick ställas in och i cupen fick vi möta tre allsvenska lag. Dessutom har vi mött Piteå och fjolårets allsvenskar Umeå. Vi har även spelat mot seriekonkurrenterna Bollstanäs där vi kryssat och i genrepet förra veckan så vann vi mot dem. Och de är ändå tippade att komma på övre halvan så det kändes skönt med en seger innan premiären.

Det är en enorm skillnad mellan division 1 och Elitettan. Vad blir er målsättning?
– På längre sikt är den att etablera oss i serien och ta steg framåt varje år men det primära i år är att hänga kvar helt enkelt. Men vi får 26 tuffa matcher och sedan vet man inte vad som händer om vi skulle råka ut för covid 19. Något som för övrigt även gäller samtliga lag. Något som kan komma att spela stor roll.

Vem av era alla talanger får sitt rejäla genombrott i år?
– Ida Åkerlund. Hon är snabb både med och utan boll och tvekar aldrig att utmana och har redan visat i träningsmatcherna att hon håller på den här nivån trots sin ungdom. I den senaste matchen mot Bollstanäs gjorde hon även mål.

Ni har ju inte direkt varit förskonade av skador under försäsongen. Hur är läget inför premiären?
– Glädjande nog är Olivia Wänglund tillbaka och har fått ett tandskydd så hon kan spela. I övrigt är som bekant Ida Markström borta hela säsongen efter sin olyckliga korsbandsskada. Sofie Lindmarks okben läker men är inte spelklar ännu på ett par veckor. Samma gäller trion Frida Olsson, Emmie Björklund och Delinda Selin som rehabiliterar meniskskador. Julia Melin-Bhy har fortfarande problem med sin häl och vilar. Målvakten Bella Nordlund åkte på en, som vi tror, lättare hjärnskakning i sista träningsmatchen och vilar även hon, mest av säkerhetsskäl. Dessutom har Jennifer Larsson tagit en time-out från fotbollen.

Oj, allt det där verkar inte optimalt inför en seriepremiär. Vad vet du om premiärmotståndarna Jitex förresten?
– Inte mycket ska jag vara ärlig, mer än att de kom femma ifjol och är tippade som ett topplag i årets serie. De ska vara jobbiga att möta och vill stänga mitten.

Hur ska ni bemästra det?
– Ett tryggt försvarsspel är grunden och vi kommer att skapa chanser framåt och sätta dem.

Och hur är känslan inför premiären?
– Att vi har någonting bra på gång och att vi äntligen får börja spela om poäng, och vi siktar på att få med oss något i bussen hem efter matchen, avslutar SDFF:s tränare Mikael Melin-Bhy optimistiskt.

 

Blott 15-årga Matforstösen Ida Åkerlund var den som avgjorde mot Bollstanäs.

Årets första vinst för SDFF kom i genrepet – 15-åriga Ida Åkerlund satte segerbollen

s10 april 2021
SDFF vann genrepet inför Elitettan med 2-1 mot seriekollegan Bollstanäs sedan man vänt ett underläge.
Målskyttar var  Ellen Schedin och 15-åriga jättetalangen Ida Åkerlund, som satte segermålet i den andra halvleken. 
Det här var Sundsvallslagets första seger under försäsongen. Fast å andra sidan har man mött bra motstånd i form av tre allsvenska lag i cupen samt Umeå IK och Piteå. I februari mötte man Bollstanäs i Nordichallen, en match som slöt 4-4 efter det att Lee Hedström gjort samtliga hemmamål.

Nästa lördag vankas seriepremiär mot anrika Jitex Mölndal och att få smaka på segerns sötma innan premiären måste stärka laget.


Raset kom i den andra halvleken...

27 mars 2021
SDFF hade 0-0 efter 45 minuters spel mot Hammarby i cupmatchen.
Men när lagen gick till pausvila ledde allsvenskorna med 2-0 och i den andra spädde man på med fem mål ytterligare och vann till slut med förkrossande 7-1.
– Vi orkar inte försvara oss i 90 minuter mot så här duktiga lag, säger tränare Mikael Melin Bhy till ST-sporten.

 

Mittfältsstjärnan igång med träningen igen efter skade-uppehållet

26 mars 2021
Efter att sedan seriens slutskede ifjol dragit med en smärtande hälsporre är Julia Melin-Bhy åter igång med fotbollsträningen.
Skönt för SDFF att åter få igång den 31åriga mittfältaren då man dras med skador på den centrala delen av planen. – Det har känts bra och den håller än så länge. Jag har inte fått ont efteråt och inte dagen efter heller, säger hon till ST-sporten.


Möter Bollstanäs igen i genrepet

25 mars 2021
Det blir inget genrep mot IFK Östersund den 10 mars inför premiären i Elitettan.
Anledningen stavas Corona och enligt reglerna får inte division 1-lag varken tränings- eller seriespela ännu.
Istället blir det ett nytt nappatag mot seriekonkurrenterna Bollstanäs SK samma datum. Matchen kommer att spelas på Gavlevallen i Gävle. Läs här om förra mötet.
Som Lokalfotbollen tidigare skrivit om är påskens möte mot Kvarnsvedens IK inställd av samma orsaker som den mot Östersund.SDFF:s lagkapten borta resten av säsongen

23 mars 2021
I söndagens cupförlust mot KIF Örebro bars Ida Markström av planen i svåra smärtor.
Ni står det klart att korsbandet i knät är av och säsongen över för lagkaptenen som återvände till SDFF efter ett par säsonger i Kovland.
– Jag lider med henne. Det är otroligt tråkigt. Hon har sett fantastiskt bra ut på de träningar och matcher som hon har varit med i och är en ledargestalt som vi behöver i laget. Det gjorde ont i hjärtat när jag fick beskedet, säger tränaren Mikael Melin Bhy till ST-sporten.


Nyförvärvet mellan stolparna, Clara Ekstrand, räddade en straff och gjorde en i övrigt bra match.

Tre mål i andra halvlek sänkte SDFF i cupen mot Damallsvenskorna

14 mars 2021
SDFF föll i första gruppspelsmatchen i Svenska Cupen mot Eskilstuna United.

Damallsvenskorna vann med 3-0 på NP3 Arena.
Men hemmalaget stod emot bra och det var först tio minuter in i den andra halvleken som  gästerna kunde bryta dödläget och sedan gå ifrån.  
–  I 45 minuter pallade vi att ligga på bra, men sedan kom tröttheten, säger tränaren Mikael Melin-Bhy till ST-sporten.


Juulia Grönlund. Foto: Ola Theander

Före detta allfinsk ytterback till SDFF: "Kommer att passa in"

12 mars 2021
Hon har spelat i den högsta serien i Finland.Efter två säsonger i Sverige, Sunnanå och Lidköping, har nu den 22-åriga ytterbacken   Juulia Grönlund kritat på för SDFF.
– Jag är väldigt spänd och glad över att ansluta till laget och jag tror att jag kommer att passa bra in i den mentaliteten, säger hon till ST-sporten.


Olivia Wänglund på språng i en tidigare match för ett par år sedan. Foto: SDFF:s hemsida.

SDFF stod upp bra mot allsvenska Piteå – men föll på ett hörnmål

5 mars 2021
SDFF mötte allsvenska Piteå i en tillknäppt tillställning i Nordichallen där lagen hade svårt att bryta ner varandra. Typiskt nog avgjordes det hela på en fast situation, en hörna, då gästerna gjorde matchens enda mål med kvarten kvar.
– Jag tyckte ändå att det kändes bra. Jag hade nog inte trott att vi skulle hålla så jämna steg så det var en jättepositiv överraskning, säger Olivia Wänglund till ST-sporten. Olivia som ifjol spelade med just Piteå.


Lee Hedström prickade in fyra fullträffar mot Bollstanäs.

SDFF:s nyförvärv fyrade av mot Bollstanäs

5 mars 2021
Det blev en målrik tillställning när SDFF tog emot Bollstanäs i Nordichallen. Hela åtta mål bjöds det på vilka fördelades lika mellan lagen. Samtliga hemma-mål gjordes förövrigt av nyförvärvet Lee Winroth!
– Jag kände redan på uppvärmningen att jag hade en bra skottdag, säger Lee till ST-sporten.