2-1-seger för Sverige över Finland på regnigt Sörforsvallen - tog andra raka i 4-nationsturneringen för P16-landslag

3 aug 2024

Sverige tog hem sin andra raka vinst i 4-nationsturneringen för P16-landslag när man besegrade Finland på Sörforsvallen med 2-1. Segerskytt Love Arrhov med lite knappt 20 minuter kvar i numerärt överläge sedan Finland fått sin målvakt utvisad i regnet redan i den första minuten.

Sverige kom till spel med en kraftigt roterad elva jämfört med i segermatchen mot Norge, endast målvakten Kristian Marinković fick chansen på nytt. Men även denna elva skulle visa sig vara framgångsrik. Det blev en blågul seger med 2-1 efter mål av Ahmed Saeed och Love Arrhov.

Regnet öste ner över planen med en halv spelplan som följd. Det skulle inte dröja länge innan det påverkade spelet. Redan i den nionde matchminuten blev Finlands målvakt Niki Hasselman utvisad efter en dråplig situation. Målvakten var långt utanför straffområdet och gjorde sig passningsbar, men halkade när han skulle spela vidare. I stället gick bollen till Love Arrhov som lyfte bollen över Hasselman mot det öppna målet, varpå den finska målvakten var tvungen att använda handen för att förhindra ett svenskt mål. Domaren hade inget annat val än att fiska upp det röda kortet.

Med en man mer på plan tog Sverige ett rejält grepp om matchen och i den 22e minuten kom också 1-0. Love Arrhov tog sig fram på vänsterkanten och spelade snett bakåt i straffområdet där en framrusande Ahmed Saeed kunde stöta in bollen bakom den inbytte målvakten Kasperi Silén.

Sverige fortsatte med rejäl press mot det finska målet. Närmast var Glad Egbedi som var inblandad i spelet över stora delar av planen och som precis innan paus fick några riktiga guldlägen att utöka – men utan resultat.

Sverige tog med sig 1-0 in i paus. Där intervjuades Love Arrhov som var inblandad vid utvisningen såväl som det svenska ledningsmålet.

– Jag tycker att vi rullar boll bra och skapar mycket chanser, vi borde haft en större ledning. De får ett solklart rött och vi fortsätter pressa och stressa högt på plan. Nu får vi ha tålamod, då kommer vi få in några fler mål, sammanfattade Love Arrhov den första halvleken.

Den svenska startelvan mot Finland. Foto: SvFF.
 

Till den andra halvleken tittade solen fram och regnet avtog något. Sverige fortsatte föra spelet, men det var Finland som skulle få anledning att jubla. I den 52:a minuten lyfte Finland bollen igenom centralt. Anfallaren kunde ta emot bollen och fick då en knuff i ryggen med straff som följd. Otto Tiitinen klev fram och slog in bollen centralt och säkert för en finsk kvittering.

Sverige hade det mesta av bollen - då och då kunde Finland hota i djupled.
Efter 70 spelade minuter fick Charlie Pavey till ett fint instick till Love Arrhov som tackade och tog emot med en skicklig nedtagning varpå han kunde dunka in 2-1.

Ett mål som skulle komma att bli matchens sista. Båda lagen hade bud på fler mål, men till slut kunde domaren blåsa av en match där Sverige stod för en mycket fin insats med en man mer.

Efter matchen intervjuades Glad Egbedi som stod för en fin insats.

– Det är en svår matta och blir därmed inte världens bästa insats från oss. Men vi springer mycket och när vi får in lite pigga ben på slutet kan vi också göra 2-1 så det är en fin insats från hela laget.

Egbedi hade flera chanser att göra mål, men hade inte riktigt turen på sin sida. Han sa såhär om sina lägen.

– Det är bara att blicka framåt och sätta de chanserna nästa gång. Vi ska fortsätta jobba hårt för varandra och köra som vi gjort.

Förbundskapten Axel Kjäll sammanfattar matchen:

– I dag har vi tio nya spelare på plan. Det blir en speciell match när vi får spela elva mot tio stora delar. Vi möter därmed ett lag som fokuserar på att försvara och tempot blir därmed lite lägre. Det är otroligt viktigt, när vi inte får så många matcher som svenskt landslag, att vi alltid gör vårt bästa utefter omständigheterna som finns och det gör vi i dag.

– Jag tycker att vi fortsatt har fint försvarsspel. Det är svårt att utvärdera när vi inte hamnar i den fasen så ofta, men när vi är där är vi duktiga. Vi har spelare som i våra omställningar jobbar hårt, åt båda håll. Jag kände både efter förra matchen och idag att alla spelare är med och stöttar och peppar varandra vilket gör mig stolt och glad. Det är en bra grund att stå på.

– Matchen blir lite speciell, vi kan pressa på när de blir en man mindre. Därutöver har vi ett kompakt försvar som varierar, både högt upp och lite längre ner på plan vilket jag är nöjd med. Tittar vi tillbaka på de fem senaste landskamperna har vi inte släppt in ett enda spelmål, analyserar Axel Kjäll och blickar framåt mot avslutningen mot Danmark.

– Mot Danmark förväntar vi oss den tuffaste matchen. Det är fantastiskt att få mäta oss med en riktigt stark motståndare. Dessförinnan är det viktigt att fira, så det ska vi göra och återhämta oss. Vi får ett litet break från fotbollen med en extra dags vila och därefter ska vi förbereda oss till den sista matchen.

I dagens andra match vann Danmark med 9-8 mot Norge efter straffavgörande, Matchen slutade oavgjort 2-2 efter ordinarie tid. 

/ Johan Orebäck, SvFF

 
Sverige Finland
Sverige - Finland 2-1
16:00 - Sörforsvallen
1-0 Ahmed Saeed (22)
1-1 Otto Tiitinen (53)
2-1 Love Arrhov (71)
Domare: Johan William Grundt, Norge
Publik: 583
Matchfakta