Bassim Nassirs egna ord om torsdagens rasistattack

26 mar 2022 DM, herrar

I torsdagens DM-möte mellan Lucksta och Sundsvalls FF drabbades matchen av en påstådd "rasistattack".
– Han sade "N-ordet" till mig och han uttryckte det på ett väldigt rasistiskt sätt, sade Luckstas hattrickskytt Bassim i torsdags till Lokalfotbollen.

Lokalfotbollen tog ett snack med Bassim om händelserna ett par dagar efter incidenten och ställde några frågor.

Vad var upprinnelsen till att han sade detta till dig, och hur löd det ordagrant?
– Allt började med att jag blev fälld i straffområdet och tyckte jag borde fått straff. Sedan hörde jag han skrika ”Ställ dig upp din snorunge!” Då blev jag naturligtvis arg och sa åt honom att ”hålla käften”. Sedan blev det lite gruff och domaren fick säga åt oss. Då trodde jag att allting var över men han fortsatte att provocera mig och kallade mig ”snorunge, smal osv”. Då kontrade jag att han vägde 95 kilo och skulle vara tyst. Bollen var i spel och då hörde jag han viska nånting men efter sa han ”n-ordet”. Jag blev såklart väldigt upprörd och frågade honom vad han sa? Då ändrade han sig och sa horunge istället. Då blev jag väldigt irriterad för att jag visste då att jag hört rätt! Då sa jag saker som jag inte borde sagt men jag blev såklart väldigt förnedrad och med tanke på att bollen var i spel på andra sidan av planen var det ingen annan än jag som hörde, möjligtvis någon i publiken. Jag puttade därefter på honom och fick ett slag rakt i ansiktet som även finns filmad, man kan även se på filmen hur mitt kroppsspråk ändrades när jag hörde honom säga det ordet.

Har du råkat ut för något liknande tidigare inom fotbollen?
– Nej, jag har aldrig råkat ut för något liknande. Därför gjorde det extra ont att en vuxen person, tvåbarnspappa också för den delen, som borde veta bättre sa något sånt.

Vad tycker du att man borde göra för att undvika dylikt i framtiden?
– Det är väldigt svårt eftersom att det är svårt för domaren att höra sådant så det blir lite ord mot ord. Men när det väl händer så är det viktigt att klubbarna gemensamt med domaren pratar ihop sig snarare än att bara låta det gå ostraffat för då kommer man ingen vart. För att det är inte kul att vara 18 år och höra sånt redan på den här nivån

Fick du eller laget någon ursäkt av spelaren?
– Jag fick en ganska billig ursäkt efter att både jag och han byttes ut. Billig eftersom han kom fram och halv log och sa ”förlåt bror” och skakade min hand. Jag vägrade säga förlåt tillbaka för att det verkade inte som att han förstod allvaret i det han sa.

Och avslutningsvis. Lovar du att göra hattrick på alla lag som vräker ur sig rasistiska tillmälen även i fortsättningen? Kan vara ett bra sätt att straffa dem, eller hur?
– Haha, jo kanske det, men vi har ett väldigt starkt lag i år så jag tror att flera kommer göra många mål den här säsongen. Dessutom med Martin Ålin som sportchef och Paul Thompson som tränare och personer av högsta kvalité. Så det är bara att se upp för Lucksta i år!

Ett mynt har alltid två sidor. Den utpekade spelaren i Sundsvalls FF förnekade för sin tränare André Svensson att han sagt "N-ordet" till Bassim Nassir utan att han är den som är förfördelad.

– Än så länge står ord mot ord. Ingen annan på hela planen eller på sidan har hört dessa ord men ändå har vår spelare målats upp som rasist. Jag tycker att det är fel att Lokalfotbollen lägger ut så mycket om Luckstas spelare men knappt nämner vår. För än så länge så är det ord mot ord? Oskyldig tills motsatsen är bevisad. Jag kan även tillägga att vår spelare talar flera språk och kan lika gärna ha sagt något på ett annat språk som Luckstaspelaren har missförstått för han verkar ju inte riktigt 100 procent säker på vad han har hört. Vad tror ni han känner över att bli utpekad som rasist och hur han känner efter att fått ord som; "Jag kn****r din mamma" och "Jag kn****r din farmor" emot sig och göra en likadan artikel för vår spelare som du gjorde för Luckstas?

André Svensson fortsätter:

– Jag och vi i SFF är 100 procent mot rasism av alla sorter, men jag kommer stå bakom min spelare 100% tills motsatsen är bevisad.

Läs även:
• Bassim Nassir svarade för hattrick och blev kallad "N-ordet" när Lucksta vann kvartsfinalen i DM över Sundsvalls FF

Kuben skrällde mot Giffarna - klara för DM-final mot Lucksta efter straffar

1 apr 2024 DM, herrar

GIF Sundsvalls P19- och P17-lag matchar idag, de som normalt brukar ta hand om DM-liret, och istället kom man med bänkspelarna från premiären i Supere...

Läs mer

De fyra semifinal lagen i DM är klara! Sidsjö-Böle lyckades inte med "mission impossible" och slå ut GIF Sundsvall

21 mar 2024 DM, herrar

Ikväll avgjordes det vilket av Sidsjö-Böle eller GIF Sundsvall som tog den fjärde och sista DM-semifinalplatsen och gör Alnö, Kuben och Lucksta sällsk...

Läs mer

Så spelas kvartsfinalerna i herrarnas DM

5 mar 2024 DM, herrar

Speldatum för årets DM-kvartsfinaler är spikade och spelas mellan den 11 mars och den 21 mars, samtliga på Westhagen och i samtliga blir det lite "Dav...

Läs mer

Kalla fakta DM, herrar: Tabeller, resultat & spelprogram

4 mar 2024 DM, herrar

⚽️ Grupp 1 ⚽️ Grupp 2 ⚽️ Grupp 3 ⚽️ Grupp 4 ⚽️ Grupp 5 ⚽️ Slutspel

Läs mer

Kuben och Lucksta vidare till kvartsfinal från grupp 1 och Svartvik från grupp 3

3 mar 2024 DM, herrar

Idag avslutades DM-gruppspelet med tre matcher. I den första vann Svartvik över Sund och tog hem grupp 3 och tog sig vidare till kvartsfinal. I "elitg...

Läs mer

DM: Olle Nordberg frälste Sidsjö-Böle med två sena mål - klara för kvartsfinal

2 mar 2024 DM, herrar

För att Sidsjö-Böle skulle lugga IFK Timrå på segern i grupp 4 krävdes minst en pinne i dagens match mot Södermalm. Men Mattis Olofsson var på god väg...

Läs mer