Effektivt Wiskan höll undan i västraderbyt mot Östavall: "Ett jäkla krig"

21 aug 2024 Div. 5 Medelpad

En bra första halvlek av Viskan gav tre fina poäng mot gästande Östavalls IF. En match där åtta gula kort utdelades och ett rött av domaren Roger Lundbäck, som dessutom stod för kvällens kommentar (läs nedan).
- Med en stor del av andra halvlek med en man mindre var de nära att hämta in vår 3-0-ledning och det blev ett jäkla krig, men vi höll undan, pustar Wiskans tränare Sebastian Backlund.

Kvällens match på Viskans IP hade två ansikten, den första halvleken där hemmalaget tog vara på sina chanser och inte tillät gästande Östavall komma till någon riktigt farlighet. I den andra var det tvärtom, gästerna kom ut med ett helt annat engagemang och satte press mot hemmamålet från matchminut 46.

Men tillbaka till den första halvleken och den 15:e matchminuten, där hemmalaget tar ledningen med 1-0 och det genom Anton Nolberg som skickar upp bollen i nättaket efter en frispark. Två minuter senare var Östavall nära en kvittering när ett skott ändrade riktning på en hemma försvarare, men duktige Stefan Eriksson i hemmamålet reflexräddade. Samme målvakt assisterar sedan till 2-0 på en lång utspark där Johan Skog ökar på ledningen till 2-0.
Redan minuten senare så är det dags igen för hemmalaget att utöka till 3-0 och denna gång är det Adam Kerfstedt som efter ett högt inlägg och en mindre lyckad utboxning från Östavalls målvakt sätter bollen i mål. Det är siffrorna som lyser på tavlan i halvlek, en halvlek där hemmalaget var riktigt effektiva på sina chanser.

När domare Lundbäck blåser igång andra halvlek byter matchen skepnad, gästerna kommer ut som ett helt nytt lag och sätter direkt press mot Wiskans mål och tio minuter in så kan hemmalaget inte stå emot pressen utan kapitulerar när Jonas Westring reducerar till 3-1 på nick. Därefter följer en ännu starkare press mot hemmamålet, en frispark som tar i målställningen som hördes över hela Viskan och räddningar på mållinjen av hemmaförsvaret.
Men i den 81:a minuten så får gästerna en straff och den förvaltar Valerik Danielian som brukligt i mål och 3-2 är ett faktum. Men närmare kommer inte gästerna och matchen slutar med hemmaseger 3-2 och ett vilt kämpande hemmalag för kvällen får jubla.

Till ”dagens kommentar”. Den fälldes av domare Roger Lundbäck när Valerik ville ha frispark i första halvlek och frågade – om jag ramlat, vad hade hänt då? Lundbäcks svar var kort – "då hade du fått resa dig igen". Visst kan det vara härligt att det finns spelare och domare med glimten i ögat?

En fundering. Hade helt klart varit spännande hört vad som sas i Östavalls omklädningsrum i paus. Men en fin kväll där skymningen föll på innan slutsignalen på Viskans IP och där ”fotbollskorven” får 5 plus.

- Vi gör en kanonförstahalvlek. I andra visade Östavall sina kvaliteter. Elias Wennerberg kom in i andra och vände matchen till deras fördel! En stor del av andra fick vi spela med en man mindre efter en utvisning, och det blev ett jäkla krig, säger Wiskans tränare Sebastian Backlund.

– Det är synd att vi ger bort första halvlek där de har två långbollar inne i straffområdet och ingenting annat. Men ändå lyckas de göra tre mål. I andra halvlek gör vi ett bra försök och flyttar fram folk för att skapa situationer men vi lyckas inte riktigt nå hela vägen, säger Östavalls tränare David Nordberg.

/ Roger Mattsson, Lokalfotbollens utsände.

 
Viskans IFÖstavalls IF
Wiskans IF - Östavalls IF 3-2
21 augusti 2024 - 19:00 - Viskans IP
1-0 Anton Nolberg (14)
2-0 Johan Skog (30)
3-0 Adam Kerfstedt (31)
3-1 Jonas Westring (54) ...nick
3-2 Valerik Danielian (80, straff)
Utvisning Elias Blom (55)
Domare: Roger Lundbäck
Publik: 52
Matchfakta

Isaac During grejade Hassels första seger med matchens sista spark

5 okt 2024 Div. 5 Medelpad

Hassel tog ledningen redan efter tio sekunder och efter en småful och tjattrig match kunde man stå som segrare över Sundsvalls FF med 4-3. Segermålet ...

Läs mer

Alexander Aspenruds äkta hattrick för Indal räckte inte - Söråker vände tillbaka och vann

5 okt 2024 Div. 5 Medelpad

Svängigt värre uppe på Löta. Söråker rev åt sig en 2-0-ledning men Indal vände via ett äkta hattrick av Alexander Aspenrud, bara för att se hemmalaget...

Läs mer

Östavall säkrade spel i Medelpadsallsvenskan nästa år: "Stolt över vår resa"

5 okt 2024 Div. 5 Medelpad

Östavall säkrade tredjeplatsen i A-slutspelet efter 6-1 på Södermalm och nu blir det spel i Medelpadsallsvenskan nästa år.- Är stolt över den resa vi ...

Läs mer

Sidsjö-Böle avslutade med en "tennisseger" över Stöde

5 okt 2024 Div. 5 Medelpad

Sidsjö-Böle var redan klara serietvåa i A-slutspelet inför slutomgången men det hindrade dem inte från att ta hem en 6-0-vinst över Stöde på Westhagen...

Läs mer

Seriesegrarna Kungsnäs behövde inte ens ställa ut skorna i avslutningsmatchen - Wiskan lämnade walk over

4 okt 2024 Div. 5 Medelpad

Man säger ibland att det inte räcker att bara ställa ut skorna. Men inte ens det behöver Kungsnäs göra i sin avslutningsmatch. Wiskan har nämligen läm...

Läs mer

Matfors nära att tappa 4-1-ledning mot Kraftfull men höll undan

2 okt 2024 Div. 5 Medelpad

Matfors ledde både med 2-0 och 4-1 på Westhagen mot Kraftfull men det blev ändå spännande på slutet när hemmalaget började knapra in.- Vi var bra fram...

Läs mer