En epok går i graven - Matfors försvarsräv Tony Salthammer lägger skorna på hyllan

Den lokala fotbollen blir en profil mindre.
Matfors Tony "ZZ Top" Salthammer spelade karriärens sista match i söndags, och dagen till ära var han åter lagkapten i Brukets Blå.
– Fick tyvärr inte avsluta med en seger, men inramningen var väldigt fin och jag vill rikta ett stort TACK till Matfors IF, säger den skäggige försvararen.

Så var karriären över vid 38 års ålder. Eller?
– Ja, nu är det tänkt att karriären är över. Det känns rätt i tiden att släppa fram andra duktiga spelare att få ta plats och utrymme. Familjen med tre barn ska få ta mer utrymme på helgerna är det tänkt också.

Hur många matcher, och mål, blev det i Matforsdressen?
– Fick berättat för mig att det blev 154 matcher och antalet mål kan jag nog räkna på en hand. Tror det blivit sex-sju mål totalt. Det har väl inte varit just målskyttet som är min styrka, haha.

Någon match du minns speciellt?
– Minns förvånansvärt många av matcherna när man går igenom. Pratglada motståndare, publik som hejat på och viktiga matcher som hänger på allt. Måste nog ändå ta kvalet till trean-matcherna mot Alnö om seriesegern och ändå behöva kvala mot Arnäs. Olidligt spännande och det slutade som om det var regisserat. Jonas Richnaus klassmål från distans på övertid kommer stå sig länge i Brukets Blås historieböcker.

Och något mål?
– Det få jag gjorde var mest fula "Petter Hansson-brunk-mål (googla) från nära håll eller på nick. Men jag minns även ett fint mål, ett hårt skott från en bit utanför straffiområdet mot Sund i en division 4-match som smet förbi Stefan "Ryssen" Bjertung i målet. Tror att den kan ha ändrat riktning på någon, men det pratar vi inte högt om, hahaha.

Några andra roliga minnen du vill dela med dig av?
– Jag tar med mig en ryggsäck full av roliga minnen, anekdoter och lagfest-galenskaper. Det roligaste har nog ändå varit att se ungdomarna klättra i leden och ta rättvisa platser i A-laget.

Vad händer nu? Blir det några ledaruppdrag i MIF eller blir det på läktaren med f d lirare, skaka på huvudet och tycka "att det var bättre på vår tid"?
– Haha, Inget är bestämt om framtiden ännu. Planen är att jag ska få mer ledig tid med familjen som förhoppningsvis kan spenderas ute i naturen, eller längs vägarna på motorcykeln. Men en hel del matcher tänker jag se framöver. Jag får bidra som den 12:e spelaren.

Vem eller vilka är de bästa spelarna du lirat med?
– En lång karriär innebär att man har fått spela med oerhört många duktiga spelare genom åren. Skulle såklart vilja lyfta allihopa för alla har haft riktigt bra egenskaper och som jag har kunnat lära mig något av. Jag ska försöka göra en lista ändå.
– Peter Thor i Ånge IF. Bolltrollare av rank. Sköt som en häst och skrattade när han dribblat förbi sina motståndare. (Även när han dribblade förbi mig på träningarna)
– Jimmy Holmgren i Matfors IF. Ledare och vinnarskalle ända ut i fingerspetsarna. Spelade oerhört smart fotboll.
– Andreas 'Masen' Eriksson Johansson i Matfors IF. Slå upp arbetshäst i ordboken. En motor i laget.
– Jonas Ersson Richnau i Matfors IF. Skjuter hårdare skadad med fel fot än vad jag någon sin gjort med bästa förutsättningarna med höger. Har förmodligen dessutom över 90% vinstprocent i nickdueller.
– Mehmed Hafizovic i Ljusdals IF. Ung talang då som verkade ha bollen gjuten vid fötterna. Gjorde mål med höger och vänsterfot lika lätt.
– Johan Berglund i Ljusdals IF. Stereotypen av en mittbacksgeneral. Inställning och alltid hårt men rättvist in i närkamperna.
– Fredrik Broman i Matfors IF. Fick fotboll att se oerhört lätt ut och var duktig på allt. Glädjespridare på och bredvid planen.
– Luke Owen i Ånge IF. Spelade med en vinnarinställning hela tiden. Visade hur man ställer krav på sina medspelare och fick ett helt lag att ändra inställning till fotboll från kvällsaktivitet till seriös träning.
– Mario Berlin i Matfors IF. När Mario hade bollen måste tiden ha stått stilla. Han tog 7 steg och förflyttade bollen när en annan bara hunnit lyfta ena benet.
– Det är så otroligt många fler som jag skulle ha velat lyfta också. Som varit otroliga både på och bredvid planen.

Vad säger du om klubben Matfors IF?
– Måste passa på att lyfta Matfors IF som förening också, som lyfter upp spelare underifrån, som har ett duktigt damlag. Som har ungdomslag i alla åldrar och som verkligen arbetar med bredd. Det är oerhört viktigt för hela byn.

Och vad tycker du om Lokalfotbollen.nu? Och något som du tycker jag kan förbättra?
– Jag som har varit runt lite och sett kan bara säga hur oerhört roligt det är att våra lägre serier blir uppmärksammad i överhuvudtaget av lokalfotbollen.se. De flesta andra distrikt har inte i närheten av samma uppföljning och engagemang. Det är bara att tacka och bocka för bevakningen och engagemanget. Det är få förunnat!
– Jag önskar höra fler intervjuer av andra välkända spelare i distriktet. Det finns många där ute som är oerhört duktiga på och vid sidan av planen vars röster jag hade velat höra
– Sen hoppas jag väl att någon före detta motståndare vill lyfta något roligt, eller tråkigt minne med mig. Något måste det säkert finnas. haha!

Kanske ett avslöjande avslutningsvis?
– Ja, jag måste ju tillstå att det var jag som var den anonyma "Spekulant" i Lokalfotbollens gästbok för några år sedan också. Nu har man ju inget att dölja längre.

Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna, Tony, och ha en skön vinter utan försäsongsträning.

 

Så här skrev Tony Salthammer på sin facebooksida efter sin sista match:

Allting gott har ett slut. Hösten 2013 hörde jag av mig till Matfors IF för att höra om dom kunde tänka sig ta emot en lätt avdankad fotbollsspelare som inte var redo att lägga skorna på hyllan ännu. Jag välkomnades med öppna armar och resten är som man säger historia.

Jag har först och främst haft otroligt roligt dom här åren. Fått spela med oerhört duktiga fotbollsspelare som inspirerat och gjort mig till en bättre medspelare. Varit omhändertagen av drivna, duktiga ledare och föreningsmänniskor samt fått spela inför en härlig hemmapublik. Jag har fått se ungdomar växa upp och ta välförtjänta platser i A-laget. Tagit sköna segrar och lidit sura förluster. Fått fina utmärkelser och gått igenom tröga skador.

I slutändan är jag bara så oerhört tacksam för hur den här klubben och alla som hör till till behandlat mig. Tusen och åter tusen tack! Vi ses på läktaren i division 3 nästa år, för nu lägger den här farbrorn till slut sina skor på hyllan. Forza Brukets Blå!

Jonny Svelander ny sportchef och Patrik Nylund tar över tränarrollen i Alnö

Efter den lyckosamma comebacken i trean tar Johnny Svelander hand om den nyinrättade sportchefsplatsen i Alnö och ersätts som tränare av Patrik Nylund...

Läs mer

Tränarklart i Kuben?

Ifjol förde han Kubens andralag till serieseger i femman.Vad Lokalfotbollen erfar tar nu Stefan "Lagga" Lagergren ett kliv uppåt och tar över som huvu...

Läs mer

Rutinerad SSK-trio lägger bollskorna på hyllan: "Fantastiska personer"

Först var de med och förde upp Selånger i trean.Nu lägger rutinerade trion Stefan Näslund, Henric Nylund och Niclas "Graninge" Persson sina fotbollssk...

Läs mer

Svenskans förslag: Samtliga sju Medelpadslagen i samma division 3-serie 2023

Det kommer att krylla av medelpadsderbyn i nästa års division 3 Mellersta Norrland.Enligt Svenska Fotbollförbundets förslag gällande serieindelning 20...

Läs mer

Spelartapp och skador satte P för Luckstas målsättning för division 2-spel 2023: "Annars hade vi hamnat topp 2"

Lucksta inledde med fem raka vinster och slagläge efter våren.Men flera spelartapp och längre skador på nyckelspelare gjorde att man fick nöja sig med...

Läs mer

Upp som en sol... - men kontraktet räddades: "Stolt hur vi avslutar säsongen"

Matfors inledde strongt med fem segrar på de sex första omgångarna.Därefter gick det grus i maskineriet, mycket beroende på skador och därefter brista...

Läs mer