Essvik har distriktets yngsta huvudtränare i blott 20-årige Ted Åkerlund: "Inget jag reflekterat över"

5 apr 2021 Div. 4 Medelpad

Blott 20 år ung tar Ted Åkerlund över som huvudtränare för sin moderklubb Essviks AIF.Därmed blir han Medelpads yngste på seniorsidan.
–  Det är ingenting jag har reflekterat över så mycket faktiskt, säger den förre mittbacken som pausat sin spelarkarriär efter två brustna hälsenor.

Essvik har senaste åren satsat på unga tränare. Fredrik "Snuvan" Martinsson som senaste säsongerna tränat Njurundaklubben var inte lastgammal. Men nu ersätts han av en blott 20-åring från egna led, Ted Åkerlund.

Ted hade en lovande karriär som mittback men i samband med att han tog steget över till Svartvik i trean gick hälsenan av för andra gången och nu har han sadlat om till tränare. Den egna spelarkarriären är lagd på is, om än tillfälligt?

– Ted hade ifjol hand om P17-laget och där gjorde han ett så bra jobb att styrelsen ville att han skulle ta hand om A-laget sedan Fredrik Martinsson slutat. Och glädjande nog tackade Ted ja. Till sin hjälp kommer han att få rutinerade Robert Johansson och de kommer att komplettera varandra bra är jag övertygad om, säger nye verksamhetsansvarige Jonas Westring.

Lokalfotbollen tog ett snack med den unge "slavdrivaren".

Det är inte många tränare som blir huvudansvariga redan som 20-åring på seniorsidan. Hur känns det?

– Ja, precis. Men det är ingenting jag har reflekterat över så mycket faktiskt.

Du får en rutinerad kraft i Robert Johansson som assisterande. Kommentar?

– Det är fantastiskt att ha Robban bredvid sig. Jag tycker vi har en grym kemi och har hittat ett jättebra sätt att jobba på. I övrigt tycker jag samarbetet mellan alla ledare och materialare i staben funkar hur bra som helst. Helen, Johan, Tommy och Jonas!

Vad är din fotbollsfilosofi?

– I korta drag, utan att säga för mycket, så vill jag ha ett välorganiserat och hårt jobbande lag på planen.

Pandemin skjuter på seriepremiären i två veckor fram till den 14-15 maj. Vad säger du om det?

– Det är jättetråkigt men vi utgår ifrån att serien ska starta som planerat och tränar för fullt 3 gånger i veckan.

Hur ser det ut i truppen i dagsläget? Och vad händer om ni inte får spela några träningsmatcher innan serien?

– Vi har mycket folk i träning och bra med uppbackning från P17-laget och kommer förhoppningsvis hitta sätt internt att få matchning på. Såklart jättetråkigt om vi inte får möta andra lag, men så är det. När det gäller truppen har vi stort sett samma som ifjol och jag hoppas att vi kan nå en högre placering än förra säsongen.

Hur har du det med din hälsena? Blir det något lir för egen del?

– Jag har varit noggrann med rehab efter andra gången den small av och kunde göra nån match ifjol och träna lite när det inte krockade med P17. Men fokuseringen ligger på tränarbiten och har inga planer på att själv spela i år.

Vad har du som målsättning och ambitioner som tränare i framtiden?

– Jag gick från att lägga ner fotbollen helt efter skador till att hitta en tändning som jag inte haft inom idrotten tidigare genom att vara tränare. Målsättningen är väl att komma så långt det bara går. Men jag tar en dag i taget, avslutar Ted Åkerlund, Medelpads yngsta tränare på seniorsidan med sina 20 år.

Omgång 1: Så gick det i premiären när Medelpadsallsvenskan kickade igång

4 maj 2024 Div. 4 Medelpad

Under den soliga fredagskvällen rullade Medelpadsallsvenskan 2024 i gång med fyra matcher och i den lika ledes fina lördagen spelades den femte kampen...

Läs mer

Inför seriestarten: Matfors IF

3 maj 2024 Div. 4 Medelpad

Matfors IF åkte ur trean ifjol efter en tung säsong.Nu har Brukets Blå slickat såren efter alla spelartappen och ska åter ta sig an Medelpadsallsvensk...

Läs mer

Inför seriestarten; Kubikenborgs IF 2

3 maj 2024 Div. 4 Medelpad

Ifjol kom Kuben 2, "Tigerungarna" sjua efter en ojämn säsong med både höga toppar och djupa dalar, precis som det brukar vara med ungdomliga lag.I år ...

Läs mer

Inför seriestarten: Kovlands IF

3 maj 2024 Div. 4 Medelpad

Kovland svarade för en kanonsäsong och förlorade bara en enda match på hela serien och tar nu ny sats för en minst lika stark insats med ett ännu mer ...

Läs mer

Inför seriestarten: IFK Timrå

3 maj 2024 Div. 4 Medelpad

IFK Timrå kommer till spel som nykomlingar i Medelpadsallsvenskan med massor av starka nyförvärv som besitter mängder av rutin, dessutom har nästan al...

Läs mer