Fotbollsdöden fortsätter skörda offer i Medelpad - hur löser vi problemet?

29 feb 2024 Div. 5 Medelpad

Igår kastade Nedansjö in handduken och innan det Stoclvik och Östavall.
Och det bara i år, att lägga till de tio som försvunnit bara de senaste säsongerna.
- Blir inte förvånad om det blir nåt till framöver, personligen så tror jag att det har och göra med alla andralag i seriesystemet, säger Nedansjös ordförande Christer Söder.

Senaste åren har flera föreningar försvunnit från scenen då "fotbollsdöden" slagit till. Holms SK, Torpshammars IF, FC Norr United, Tallnäs United, Medskogsbrons BK (herrar), Indals IF och Ljunga IF, Ariana FC, Ljustorps IF och Granlo BK samt då i år Stockviks FF, Östavalls IF och så sent som igår Nedansjö IK. Inalles 13 klubbar! Det positiva är emellertid att två av ovanstående, Indal och Ljunga, försöker skramla ihop trupper för en återkomst inom seniorfotbollen på herrsidan.

Så här säger Nedansjös ordförande Christer Söder:
- Det är många lag som har problem med spelare, redan nu har tre lag lagt ner i år och jag blir inte förvånad om det blir nåt till framöver. Personligen så tror jag att det har och göra med alla andralag i seriesystemet, jag har full förståelse för dessa föreningar som har stor ungdomsverksamhet och vill behålla sina spelare i föreningen, men då det var reservlagsserier så fick vi många spelare som ville spela med oss landsbygdslag i rätta seriesystemet. Idag har vi mindre föreningar på landsbygden som inte får till nån ungdomsverksamhet på grund av att skolor lagts ned samt svårt att få sponsring på grund av att vi inte har nån ungdomsverksamhet. Vi småklubbar har då ingen möjlighet att föryngra våra lag, plus att de som har längst att åka till träning får dom senaste träningstiderna, här har förbundet ett stort jobb att göra om det inte bara ska bli stadslag i seriesystemet.

Hassels starke man Seth Larsson håller delvis med Christer Söder:
- Riktigt tråkigt för alla Nedansjö medlemmar, spelare och ledare i den bygden . För breddfotbollen är det också en förlust . Tyvärr ser vi nog bara början! Vi I Hassel kämpar med samma problem och i takt med att stadslagen blir fler och de stora klubbarna i distriktet ofta klarar av att köra två seniorlag plus regionala P17- P19-lag där spelare kan kombinera. Det gör att fler lag på sikt kommer att försvinna. Samtidigt är utbudet på allt annat otroligt stort idag . Fotbollen klarade sig bra genom pandemin men nu kommer inte spelarna att räcka till när vi dessutom har en negativ befolkningskurva i Medelpad .

- Vi småklubbar ute på vischan kommer antagligen bli ett minne blott. Jag hoppas att jag har fel och vi i Hassel tänker fortsätta kämpa för att hålla igång fotbollen på landsbygden. En annan aspekt är ekonomin men det tar vi i en annan gång, fortsätter Larsson.

Två klubbar som går lite mot strömmen är Ljunga och Indal som kickar igång sina seniorlag igen och Kungsnäs som för första gången ställer upp med ett representationslag.
- Indals IF fyller 100 år i år och då ville vi verkligen ha ett lag i seriespel och uppslutningen på träningarna har varit god. Aldrig färre än 19 och som flest 27. Nackdelen är att vi inte har några fasta tider i Nordichallen eller Westhagen utan kör på i Bergsåkers skolas sporthall lilla yta då vi anmälde oss så sent till spel i femman, säger tränaren Peter Lind.

David Secka sköt Kungsnäs i topp över sommaren efter sent segermål mot Östavall

30 jun 2024 Div. 5 Medelpad

Idag spelades den flyttade matchen från omgång 1 mellan Kungsnäs och Östavall där det blev en hemmaseger sedan David Secka avgjort med tio minuter kva...

Läs mer

Elias Berglund fyramålsskytt när Kungsnäs tog hem en storseger över Södermalm - men siffrorna ljuger

26 jun 2024 Div. 5 Medelpad

Kungsnäs tog hem en målmässig storseger hemma mot Södermalm men siffrorna ljuger då matchbilden var betydligt jämnare än så och det var först på slute...

Läs mer

Alnö U avgjorde sista halvtimman mot trubbigt Indal - är nya serieledare i B-slutspelet

26 jun 2024 Div. 5 Medelpad

Alnö Utveckling leder B-slutspelet inför sommaruppehållet och kan tacka sin eminente målvakt Ossian Andrews Levenhagen som med sina räddningar såg til...

Läs mer

Målrikt värre på Viskans IP - hemmalaget avgjorde med fyra raka fullträffar på slutet: "Vi gör sju mål men ingen bra match"

26 jun 2024 Div. 5 Medelpad

Det blev målrikt på Viskans IP där hemmalaget vann över Sundsvalls FF med 7-3 sedan man avgjort med fyra raka mål på slutet.   

Läs mer

Två tvåmålsskyttar när Stöde och Hassel spelade 2-2

26 jun 2024 Div. 5 Medelpad

Både Hassels Bijan Yari Mivali och Stödes Christian Sjöberg nätade dubbelt när lagen möttes på Stöde IP och då duon var de enda som målade slutade mat...

Läs mer