GIF-legendaren Hasse Lundberg har somnat in

17 feb 2024 Superettan
Den förre GIF-försvararen Hasse Lundberg har i många år krigat mot cancern. Men sent i torsdags vann den över backkämpen som stilla somnade in i sitt hem omgiven av sina närmaste.
En duktig fotbollsspelare, men en ännu större människa, har lämnat oss alldeles för tidigt. Hasse blev 73 år..
Så här skrev GIF Sundsvall på sin hemsida för ett par år sedan om Hasse Lundberg:
Få spelare vet så exakt när de första gången kom till GIF. Även fortsättningen innebar åtskilligt att minnas för Hasse Lundberg.

Det var eftermiddag den 11 oktober 1973. Hans spel i Bodens BK i trean hade skapat intresse söderut. Hasse Lundberg var därför ute på provspelsturné. Sista anhalt blev Giffarna. Han hade fått ett intressant förslag från Örebro SK. Men när GIF kontrade detta valde Lundberg klubben som fanns närmast uppväxtens Norrbotten.
Det som avgjorde var att han inte vågade gå mot Giffarnas starke man, ordföranden Per Pettersson. ”Jag vågade inte tacka ja till Örebro. Pelle var så bestämd och stenhård”, har Hasse sagt senare.
Fortsättningen gav inga skäl att ångra beslutet. Giffarna vann division 1 norra 1974 och gick för andra gången upp i Allsvenskan. Vistelsen där blev bara ettårig, men Hasse själv hade många lyckade ögonblick. Som när han raderade ut Landskronas karismatiske motor Bosse Augustsson.
När Hasse för några år sedan ombads av Lokalfotbollen att ta ut en drömelva från åren i GIF summerade han sin egen stil och roll:
– Provspelade som sagt även i Örebro men valde GIF Sundsvall då det var närmare hem till Boden. Levde till stor del på kondition, löpstyrka, spelskicklighet och hade inte helt oävna passningsfötter. Fungerade bra ihop med "Kinna" i mitten och Håkan på den andra kanten. Både jag och Håkan fick även rycka in i mittförsvaret när så krävdes. Kul grej att få plocka ut en Drömelva och det var Lokalfotbollen som "insisterade" att jag skulle vara med i min egen drömelva.
Tyvärr blev de sista åren med GIF en del av resan mot trean. Han slapp dock vara med om nedflyttningen, han slutade 1980.
När Giffarna 1982 var på klubbens lägsta nivå sedan 1960 tog han sitt ansvar och tog tränarrollen när ingen annan ville ha den. Han blev kvar i två år.
Beslutet hösten 1973 fick annars trevliga fortsättningar för lokalfotbollen i allmänhet. Efter GIF tränade Hasse Medskogsbron för att sedan bli IFK Timrås starke man i decennier.
Klicka här för Hasse Lundbergs Drömelva

Förlust för GIF Sundsvall i omstarten mot serietvåan

20 jul 2024 Superettan

GIF Sundsvall hade hoppats på en bra start på höstsäsongen, men Östers Alibek Aliev hade andra tankar och svarade för Växjölagets båda mål, ett i vard...

Läs mer

Idag inleds GIF Sundsvalls klättring från bottenträsket? Möter serietvåan borta

20 jul 2024 Superettan

Sommaruppehållet är över. Då ställer jumbon GIF Sundsvall kosan till Växjö och möte med serietvåan Öster. Ett lag som ännu inte förlorat hemma mot gäs...

Läs mer

Japansk ytter GIF Sundsvalls första sommarförvärv?

17 jul 2024 Superettan

Blir yttern Taiki Kagayama GIF Sundsvall-spelare? Sportbladet skriver att den 28-årige japanen är aktuell för en övergång till Superettan-jumbon. Samt...

Läs mer

GIF Sundsvalls nye huvudtränare: "Vi har potential inom truppen"

15 jul 2024 Superettan

GIF Sundsvalls kommunikatör Joakim Forsberg gjorde en intervju med nye huvudtränaren Erol Ates - mannen som ska rädda Giffarna kvar i elitfotbollen är...

Läs mer

Erol Ates blir ny huvudtränare i GIF Sundsvall: "Ser fram emot att få börja"

12 jul 2024 Superettan

Under förmiddagen idag presenterade GIF Sundsvall sin nye huvudtränare. Det blir 32-årige Erol Ates som senast kommer från Järvenpään Palloseura i den...

Läs mer

GIF Sundsvall satte inte chanserna och föll även mot Örebro Sport - Ettan here we come...

29 jun 2024 Superettan

Det var pridedag i Sundsvall idag och GIF Sundsvall visade också stolthet i sitt spel men man brände sina chanser och fick inkassera en sur 1-3-förlus...

Läs mer