GIF Sundsvall tappade ledningen - men säkrade spel i Superettan 2024

5 nov 2023 Superettan

GIF Sundsvall säkrade idag, pust, spel i nästa års Superettan.
Detta blev kontentan av 1-1 hemma mot AFC Eskilstuna och att Jönköpings Södra föll hemma mot GAIS, som i sin tur fixade lir i Allsvenskan tack vare sin vinst.
- När man vet att det räcker med en poäng blir det nästan automatiskt att man spelar på det resultatet på slutet, säger GIF-ikonen Linus Hallenius till ST-sporten.

Sedan det tidigare på dagen det fakto att GAIS vunnit mot Jönköpings Södra skulle det räcka om GIF Sundsvall i kylan hemma på NP3 Arena kryssade mot jumbon AFC Eskilstuna, som i sin tur kämpade för att få behålla sin elitstatus.

Efter två raka 1-0-vinster tog GIF ledningen i den 20:e minuten genom "Il Capitano" Pontus Engblom genom att sätta sin egen retur efter det att målvakten räddat det första försöket efter ett inlägg från Erik Andersson.
Då hade redan Giffarna haft en boll i nät, som dock blev bortdömt för ruff.

Strax efter ledningsmålet var det bud på en dubblering men Pontus Engbloms framspelning till Erik Andersson viftades av för offside.
Elias Durmaz, skott hårfint utanför, Erik Andersson. hade ett avslut tätt ovanför ribban, och Robert Lundström, sträckte sig när han var på väg igenom, hade även de chansen att öka på.

Och då gick det som det brukar när det ena laget bränner chanser, det andra laget gör mål.

Tidigt i andra blev GIF av med bollen på väg framåt och det slutade med att Oskar Lindberg kunde utjämna efter ett pass snett inåt bakåt. Snöpligt!

Ett ledningsmål för Eskilstuna var därefter på vippen efter ett hemmaslarv men skottet smet, tack & lov, över.

Gästerna flyttade upp för ett segermål men då, med kvarten kvar, fick Pontus Engblom fick en bra chans på en kontring att göra sitt andra mål och återge sitt GIF ledningen, men blev fälld och till publikens oväsen kom ingen domarsignal.

Eskilstuna fortsatte sitt övertag och det blev några nerviga slutminuter och det krävdes en räddning på mållinjen av Kojo Peprah Oppong (ej släkt med domaren) för att säkra spel i Superettan även nästa år redan idag istället för att kanske tvingas ta poäng nästa helg mot ett för allsvenskt kvalspel jagande Öster.

Det gick vägen och vi har ett elitlag på herrsidan i Medelpad även 2024!

- Vi har haft det kämpigt under ganska lång tid och blivit indragna i något vi inte velat bli indragna i. När man vet att det räcker med en poäng blir det nästan automatiskt att man spelar på det resultatet på slutet, säger ikonen Linus Hallenius till ST-sporten.

 

GIF SundsvallAthletic Eskilstuna

GIF Sundsvall - AFC Eskilstuna 1-1
5 november 2023 - 15:00 - NP3 Arena
1-0 Pontus Engblom (20)
1-1 Oskar Lindberg (48)
Domare: Fredrik Oppong
Publik: 3 641
Matchfakta

Degerfors reservmålvakt ersätter Jonsson mellan stolparna

28 nov 2023 Superettan

Oscar Jonsson fick häromdagen beskedet att han inte kommer att vakta målet i GIF Sundsvall 2024.Nu är ersättaren klar. Det blir Degerfors 29-årige res...

Läs mer

Även målvakten får lämna: "Får blicka vidare"

27 nov 2023 Superettan

Han vaktade målet i 24 av GIF Sundsvalls 30 matcher i år.Idag fick Oscar Jonsson, precis som Linus Hallenius, beskedet från sportchefen Joel Cedergren...

Läs mer

Linus Hallenius inte önskvärd längre i GIF Sundsvall: "Överflödig"

27 nov 2023 Superettan

Under måndagen fick anfallaren Linus Hallenius beskedet av nye sportchefen Joel Cedergren att han inte ingår i GIF Sundsvalls framtidsplaner. – Som ja...

Läs mer

Idel allsvenskt motstånd i Svenska Cupens gruppspel för GIF Sundsvall

25 nov 2023 Superettan

Det är lottat i Svenska Cupen.Den 10-11 mars nästa år inleds gruppspelet i Svenska Cupen och GIF Sundsvall möter idel allsvenskt motstånd i form av Ha...

Läs mer

Efter tre säsonger - nu lämnar Erik Andersson GIF Sundsvall: "Jobbigt"

23 nov 2023 Superettan

Efter tre säsonger lämnar stöttespelaren Erik Andersson nu Giffarna.- Det är klart att det är lite jobbigt att lämna efter tre år i en klubb och en st...

Läs mer

GIF Sundsvall i sorg: Anfallsstjärnan har gått ur tiden, blev 71 år

21 nov 2023 Superettan

Thomas Wiklund, populär skyttekung i GIF Sundsvall under senare delen av 70-talet, men bördig från Gammelstads IF i Luleå, har gått ur tuiden, 71 år g...

Läs mer