Har Sund hittat receptet att få tjejer som lagt av tillbaka till fotbollen?

8 mar 2024 Div. 3 Medelpad

Damfotbollen har under många år lidit av dilemmat att tjejerna lägger av innan de blir "damer".
Sund IF har kanske hittat en formel att locka tillbaka de som slutat åter till fotbollsplanen.
- Ja, det är riktigt roligt att vi lyckats fånga upp så många duktiga tjejer som vill göra comeback, säger tränaren Daniel Stegeby.

För bara ett par år sedan lyckades inte Medelpad få ihop tillräckligt med lag för en egen division 3-serie utan fick räcka ut en hand till Hälsingland, med samma problem, för att få ihop en fullödig serie. Något som i förlängningen emellertid var av positiv art med nya influenser och att man fick möta lag man normalt inte kommer i kontakt med.

Men Medelpadsfotbollen på damsidan repade sig och ifjol kom hela 14 lag till spel och ett femtonde var på gång, Indals IF, men det sprack tyvärr i slutändan.

Däremot brottas fortfarande damlagen med problemet att så många lägger bollskorna på hyllan innan de fyllt de tjugo och gått från flick- till damspelare. Ett problem som blivit aningen bättre med åren men fortfarande långt i från tillfredsställande.

Varför lägger då så många tjejer ner sin fotboll innan de blivit seniorer?
Ja, svaren är många. För generellt är inte fotbollen "allt" utan mer socialt. Lägger någon kompis/kompisar av slutar man gärna själv. Damlagen brottas även med det faktum att många tjejer när det gäller arbetslivet hamnar i våren eller handeln med jobb kvällstid och helger vilket gör det svårt att hinna med träningar och även matcher. Ett antal flyttar från distriktet för studier (och jobb). Några träffar killar och slutar av den anledningen. Anledningarna är ännu fler.

Visst finns det tjejer/damer som fortsätter en bra bit upp i åldern, Selångers grand old lady Angelica "Angen" Lindholm Forsell är ett utmärkt exempel på det, och det finns fler. Men de är alldeles för få.

Sund IF kickade igång ett damlag igen ifjol tack vare att ett helt flicklag från Alnö IF tog steget över med ledare och allt och har därefter fyllt på sin trupp. Och man gör det till mångt och mycket av spelare som efter några års uppehåll glädjande snörat på sig skorna igen.
- Ja, det är riktigt roligt att vi lyckats fånga upp så många duktiga tjejer som vill göra comeback! Jag tror att vi i Sund IFs damlag har ett bra koncept där vår uttalade strategi är att vi ska spela fotboll för att ha roligt. Man ska ha kul med sitt fotbollsutövande och det får inte kännas som ett måste eller vara kravfyllt, säger tränaren Daniel Stegeby.

Daniel fortsätter:
- Vi är inte elitsatsande och vi förstår att man har ett liv utanför fotbollsplanen som också måste få ta plats. Vi har inga krav på närvaro utan man är med när man har tid och lust. Det enda kravet vi har är att när man väl är med ska man ge 100% och bidra med energi och fotbollsglädje! Därav kan vi på en träning vara över 20 stycken på en träning och träningen därefter är vi bara tio-tolv. Det kan vara en utmaning att planera träningarna ibland men det är aldrig några problem då tjejerna har ett sånt härligt driv oavsett hur många vi är!

Det står inte bara fotboll på schemat hos Sunds damer.
- Nej, vi gör också många saker utanför fotbollsplanen. Vi tycker det är viktigt att teambuilda laget och har ordnat med olika träffar, föreläsningar och annat kul, som att se på landskamper tillsammans och vi provar på andra sporter för att bygga ihop laget och få en till dimension på kamratskapet annat än bara fotbollen. Bl.a. så har vi testat boxning, dansat hiphop och nu snart ska vi få testa konståkning!

Något tvång är det aldrig fråga om och kommer så aldrig att bli.
- Allt är frivilligt och det ska bygga på glädje men samtidigt så vill vi utvecklas som individ och lag och när det är match ger vi allt för att vinna. Det är nog detta sammantaget tillsammans med att tjejerna är så duktiga på att ta emot och välkomna alla nya som har lockat många av våra tjejer att spela med Sund IF, avslutar Daniel Stegeby.

Kovlands IF är en annan förening där "äldre" spelare, ofta från högre serier, samlades och gick från Damtrean upp i division 1 där man gjorde bra ifrån sig trots att man inte kunde träna fullt ut på grund av jobb och familjepuzzlande. Det löste man bland annat med barnpassning på träningarna. Några av dessa tjejer lirar fortfarande på division 1-nivå nu i Heffnersklubban men några är kvar i KIF, nu i trean.

Sundsvalls FF är en annan förening som lockat tillbaka tjejer till fotbollen och det finns fler exempel, även om de som sagt är få ännu. Men kanske kan det här ge ringar på vattnet?

Vi får se om fler klubbar lyckas locka tillbaka spelare som lade av alldeles "för tidigt" till en andra karriär inom sporten vi älskar?

Sammandrag från matcherna i omgång 3 i Slutspel A

1 jul 2024 Div. 3 Medelpad

Systrarna Högbom, Clara sex mål och Hanna tre, hade målfest hemma på IP och svarade för nio av de tio målen mot Sund medan kvällens andra match, Sunds...

Läs mer

Zoe Tomleys dubbel avgjorde den uppskjutna matchen mellan Söröje och Sund

1 jul 2024 Div. 3 Medelpad

Sund föll mot Stöde med 0-10 senast. Ikväll i den uppskjutna matchen från omgång 1 i A-slutspelet hade man fått tillbaka några från sjukstugan och stu...

Läs mer

Matfors notoriska målskyttar vände mot Medskogs och toppar nu serien under sommaruppehållet

1 jul 2024 Div. 3 Medelpad

Marmenderbyt mellan Medskogs och Matfors spelades ikväll på Viforsplan där gästerna vände 0-1 till en 2-1-seger efter mål av sina notoriska målgörare ...

Läs mer

Kryss på Balders konstgräs mellan Sundsvalls FF och Söröje - Tilde Norlén poängräddare för hemmalaget

27 jun 2024 Div. 3 Medelpad

Gästande Söröje tog tidigt ledningen på Balders konstgräs men lika tidigt in i andra halvlek utjämnade Tilde Norlén och trots att hemmalaget skapade f...

Läs mer

Nio mål av systrarna Högbom när Stöde vann med tvåsiffrigt över Sund

27 jun 2024 Div. 3 Medelpad

Stöde målfrossade när ett sjukdomsdrabbat Sund kom på besök och man vann med hela 10-0 sedan systrarna Högbom prickat in nio av de tio fullträffarna, ...

Läs mer

Psykologiskt ledningsmål fick det att väga över i Timrå 2-favör: "Blev bättre ju längre matchen led"

24 jun 2024 Div. 3 Medelpad

Det tog till slutminuten i första innan Timrå 2 fick hål på Sidsjö-Böle men i andra lossnade det med ytterligare tre mål.- Sjukt roligt att se att det...

Läs mer