Historisk match för Sund: "Vi har allt att vinna"

2 apr 2022 Div. 2 Norrland

Idag är en historisk dag.
101-åriga Sund IF gör idag sin första match i division 2 då man tar sig an en av seriefavoriterna Bodens BK på bortaplan.
– Boden är tippade en bit upp och vi att åka ur, så vi har väl allt att vinna, säger tränaren Göran Sundqvist.

För två år sedan spelade Sund IF i Medelpadsallsvenskan, som man vann, och efter en fin säsong i trean ifjol där man kom tvåa fick man i vinter en förfrågan om att ta steget upp i division 2 efter en vakans. Ett tillfälle som man tackade ja till och nu för första gången i klubbens 101-åriga historia ska man spela division 2-fotboll.

Sund har under många år varit för bra för fyran men för svaga för trean och blivit ansedd som ett "hissåkarlag". Nu ska man försöka etablera sig för spel i Norrlandstvåan. Till att börja med.

– GIF Sundsvall och Medelpad skulle behöva ett lag i Ettan för att kunna spela in yngre talanger in i seniorfotbollen. Klivet mellan Allsvenskan och division 2 är fortfarande lite för stort och det är bättre att de spelarna blir kvar i distriktet än att behöva gå till bland annat Gefle IF, Umeå FC eller nån annan klubb i Ettan, säger Sunds tränare Göran Sundqvist, själv gammal GIF-spelare på den tiden det begav sig.

Så här tidigt har Sund aldrig startat en serie. Hur känns det att vara igång redan den 2 april och kriga om poäng?
– En ny erfarenhet. Men äntligen, som vi längtat!, säger Göran Sundqvist.

Vad vet du om premiärmotståndaren Bodens BK?
– Inte mycket, men tror att vi vet tillräckligt för att veta hur vi ska ta oss an dem.

Vad talar för att ni får med er poäng hem i kofferten från Norrbotten?
– Att det är premiär och det är blandat med nerver och press. Boden är tippade en bit upp och vi att åka ur, så vi har väl allt att vinna.

Nöjd med spelartruppen inför debutsäsongen i tvåan?
– Hade kanske velat ha några fler spelare, men är nöjd med vårt truppbygge och sen kanske det kommer in någon Giffare framöver. Tråkigt att inte vår lagkapten Pelle Nyman följer med upp i tvåan. Men han har öppnat en dörr på glänt att kunna vara med i hemmamatcherna om det skulle behövas.

Inga inlånade "Giffare" med i premiären således?
– Nej.

Nyförvärv & spelarförluster?
– Vi har fått in Salah Gharib och Musa Angayeva från Stöde IF, Semir Salia Älgarna-Härnösand IF, Badawi Mohamed Järfälla FC, målvakten Christofer Högbom från Essviks AIF, samt Gustav Lindgren från Selånger SK samt Jesper Norberg från GIF Sundsvalls akademi. Av dem har Salah och Semir spelat med oss tidigare. Sen hoppas vi kunna låna in spelare under 21 år från GIF Sundsvall för att kunna erbjuda dem speltid på seniornivå.
– På förlustsidan har vi Per Nyman som slutar men kan komma att vara med i hemmamatcherna om det fattas folk, Haris Hadzic lånas ut till Alnö IF, målvakten Kaldoon Shaia har gått till Lucksta IF) och Mohammed Dirawi har flyttat till Stockholm och kommer att spela med Viggbyholms IK.

Sjukdomar, skador eller annan frånvaro inför premiären?
– Några sjuka och några som ligger lite efter i träningen, men i stora hela intakt/

Vad är er målsättning i år?
– Hålla oss kvar och skaffa oss erfarenhet.

Och avslutningsvis. Vad blir resultatet i premiären uppe i Boden?
– Skulle vara nöjd om vi tar med oss en pinne, men när Sund går ut till match så går vi alltid för tre!

Avspark klockan 14:00 idag lördag på Boden Arena. En match som ST-sporten streamar till de som har premium.

Div. 2, omg. 3 (12-13 april): Bisarrt självmål bakom Luckstas förlust mot Gottne

13 apr 2024 Div. 2 Norrland

En match i omgång 3 spelades under fredagskvällen, derbyt Boden-Bergnäset 2-0, medan det övriga lirades under lördagen, bland annat vann Gottne klykde...

Läs mer

Div. 2, omg. 2 (6-7 april): Lucksta tappade segern långt in på stopptid i historiska hemmapremiären - men var bollen verkligen över mållinjen?

7 apr 2024 Div. 2 Norrland

Lucksta var bara centimeter från att ta sin första historiska seger i division 2 då Boden kvitterade till 2-2 på stopptid på en boll som många menar a...

Läs mer

Tar Lucksta sina första division 2-poäng mot fjolårets Ettanlag Boden?

7 apr 2024 Div. 2 Norrland

Lucksta föll i sin historiska division 2-premiär borta mot Umeå FC Akademi.Nu är det ett revanschsuget gäng som äntrar NP3 Arena för möte med fjolåret...

Läs mer

Div. 2, omg. 1 (28 mars-1 april): Blytung division 2-debut för Lucksta - förre GIF-anfallaren Alexander Larsson tvåmålsskytt för UFC Akademi

1 apr 2024 Div. 2 Norrland

Idag premiärspelade Lucksta i division 2 med bortamöte med Umeå FC Akademi men det blev en blytung förlust med 0-4 mot UFC Akademi för ett i stora del...

Läs mer