Hur löser man problemet med ekonomin i "ruinserien" division 2 Norrland?

8 nov 2023 Div. 2 Norrland

Det är många klubbar som hamnat på ekonomiskt obestånd på grund av spel i division 2 Norrland, inte minst ett antal Medelpadsklubbar.. En riktig "ruinserie" där man reser mer än i de övriga fem division 2-serierna sammanlagt.
Lokalfotbollen har under många år propagerat för två Norrlandstvåor på grund av avstånden.
Något som nu Medelpads Fotbollförbund även insett och kommer att motionera om.

Lokalfotbollen har genom åren propagerat för att göra den Norrländska division 2-serien delad i en norra- och södra del, med slutspel på hösten.

Nu är Medelpads Fotbollförbunds tävlingskommitté med Urban Hagblom i spetsen inne på samma linje då division 2 Norrland blivit rena ruinserien, inte minst när det gäller för våra Medelpadslag.

Listan kan göras lång bland våra lokala lag som fått smärtsamma uppvaknanden av spel i division 2 Norrland:

Sund IF 2022, som efter sin sejour tappade hela laget och valde ner sig i division 4 där det unga "andralaget" tagit över.

Stöde IF 2021, där både pengar och inte minst engagemang gjorde att man ifjol började om i vår lägsta serie.

IFK Timrå 2019, även där brast engagemanget för spel i den dyra serien och man började om med egna ungdomar efter ett sabbatsår.

Ånge IF 2016, tränaren Benny Mattsson flyttade till GIF Sundsvall och även pengar och engagemang försvann. Åkte ur och började om i sexan.

Selånger SK 2015, ekonomi och spelarbrist gjorde att man inte kom till spel året därpå utan började om i sexan. I år kvalade man till division 2 Norrland efter en fin comebacksäsong i trean. 2012 spelade man i division 1.

Listan kan göras längre där spel i tvåan tagit död på ekonomin, IFK Sundsvall 2006-07 (spelade i div. 2 Norra Svealand 2010), Stockviks FF (1999), Alnö IF (1996) och Matfors IF (1993-95).

En av få "överlevare" är Kubikenborgs IF men kanske en förklaring är att man bara spelade den ena av två säsonger i Norrlandsserien (2006), den andra i Norra Svealand (2007).

Division 2 Norrland täcker mer än halva Sverige medan de resterande fem serierna delar på resten... Då förstår ni att Norrlandstvåan är en ruinserie och varför den kallas "division 2 Norrland Buss". Det är många timmar som tillbringas i bussen på väg till och hem från bortamatcher.

- Vårt fina Norrland är vackert men också avlångt, vilket innebär enorma avstånd. Faktum är att lagen i division 2 Norrland reser mer än övriga fem division 2-serier gör tillsammans. Det sätter lite perspektiv på saken, säger Urban Hagblom till ST-sporten.

Hagblom fortsätter:

- Om vi tar ytterligheten har vi Ytterhogdal–Kiruna, som är 100 mil enkel resa. Hårdraget innebär det 24 timmar i bil/buss och att man får lägga tre dagar på att spela 90 minuter fotboll.

Division 2-serierna består av 14 lag vardera där man möts inbördes hemma/borta.
Medelpads FF:s förslag gör att man delar upp Norrland i två grupper, norra och södra.

- Ja, med sju lag i varje serie där lagen möter varandra två gånger under våren, alltså tolv matcher per lag. Till hösten delas de därefter upp i ett A- respektive B-slutspel där lagen spelar om upp- respektive nedflyttning. Totalt blir det tolv matcher på våren och tolv på hösten, så det blir två omgångar mindre än dagens 26, säger Urban Hagblom och tillägger:

- Men den stora vinsten är att vi i ligan skulle resa 3 600 mil mindre och kapa tre miljoner kronor i kostnader på det här sättet, sedan blir det såklart en större andel hos vissa och mindre hos andra. Därutöver har vi all tid som också sparas.

Lokalfotbollens förslag är snarlikt:
16 istället för 14 lag fördelat på två grupper, norr och söder, med dubbelmöten och därefter en slutspelsserie där de fyra bästa i varje grupp där möts i dubbelmöten om uppflyttning medan de fyra sämsta får kriga om att hänga kvar i serien, även det via dubbelmöten.
Att utöka från 14 till 16-lag gör att man kan spela "hela" omgångar utan att något lag behöver stå över omgångar. Och att man slipper "haltande" tabeller.

Förslaget kommer att tas upp på den stundande Norrlandskonferensen då man insett att det krävs ändringar för att inte ta död på Norrlandsfotbollen.

- I dag har vi norrländska lag som inte vill gå upp i division 2 för att det förändrar så mycket och vi har lag som vill dra sig ur serien, där har vi ett problem. Vi måste titta på vad vi kan göra för att skapa förutsättningar i vårt avlånga fina Norrland, avslutar Urban Hagblom.

En stor anledning när det gäller våra lokala klubbar och det ekonomiska är att här i Medelpad är det noll status att spela i division 2 och att det därför är svårt att både locka extra publik och sponsorer. Här är GIF Sundsvall "allenarådande" när det gäller de större pengarna från sponsorer och det därför är tufft för de mindre klubbarna längre ner i hierarkin. Det gäller även träningsmöjligheterna. Division 2-serien kör igång tidigt under våren och klubbarna har otroligt svårt att få tider gällande fullstor plan, både inne i Nordic och utomhus. Ofta hinner serien börja innan det finns optimala träningstider utan det blir på de få träningsmatcherna som man har att tillgå. Hur man löser det problemet? Det gör man inte så länge statusen på division 2-fotboll i Sundsvall är på ett nästintill minimum. Ska blir intressant att se hur Luckstas driftige sportchef Martin Ålin kommer att tackla hela den problematiken, plus allt det andra.

Inget spel i Medelpad för hemflyttaren Granit - valde Älgarna-Härnösand: "De visade stort intresse"

17 dec 2022 Div. 2 Norrland

Efter tre år i norska Steinkjer valde Granit Buzuku att flytta hem till Sundsvall.Men något spel i Medelpad blir det inte för den 29-årige mittfältare...

Läs mer

Målvaktsbjässe tog hem priset Årets Spelare på herrsidan i Medelpad

22 nov 2022 Div. 2 Norrland

Om ungdomen prisades på damsidan var det en rutinerad herre som tog hem Årets Spelare i Medelpad på herrsidan. Nämligen Sunds 36-årige målvaktsbjässe ...

Läs mer

Det blev som väntat - Sundtränaren tar ett sabbatsår

9 nov 2022 Div. 2 Norrland

Det lutade åt ett sabbatsår när Lokalfotbollen snackade med honom för ett par dagar sedan.Och så blir det för Sundtränaren Göran Sundqvist efter två s...

Läs mer

Efter Sunds nesliga nedflyttning: "Lutar åt ett sabbatsår"

7 nov 2022 Div. 2 Norrland

Sund gjorde sin första säsong någonsin på division 2-nivå och trots bortavinst i avslutningsmatchen mot topplaget IFK Luleå blev det respass på grymma...

Läs mer

Sund åkte ur tvåan trots bragdseger över IFK Luleå - på ett mål sämre än Bergnäset

15 okt 2022 Div. 2 Norrland

Fotbollen kan vara grym.Trots en bragdartad bortaseger över ett kvaljagande IFK Luleå blev man degraderade tillbaka till division 3 efter bara en säso...

Läs mer

Speltips IFK Luleå-Sund: Desperat behov av en skräll

14 okt 2022 Div. 2 Norrland

IFK Luleå som ligger trea i tabellen efter 25 omgångar har häng på absoluta topplaceringar. Sund däremot hittar vi långt ner i tabellen på 19 poäng oc...

Läs mer