Inför seriestarten: Matfors IF

3 maj 2024 Div. 4 Medelpad

Matfors IF åkte ur trean ifjol efter en tung säsong.
Nu har Brukets Blå slickat såren efter alla spelartappen och ska åter ta sig an Medelpadsallsvenskan, där andralaget gjorde det helt okej men blev tvångsnedflyttade då representationslaget föll ur trean.
Ny tränare för A-laget är Jonny Hellström som ersätter Andreas Jonsson som flyttat och tagit över Järpens IF i J/H-fyran. Jonny som fiol tränade andralaget tillsammans med Tony Salthammer och redan känner de flesta av spelarna.

Jonny Hellström, nöjd med försäsongen?
- I stort, ja. Bryter man ner det, så har vi lite för stor spridning mellan våra toppar och dalar, till dags dato…Vi är ett i princip nytt lag, då bara sex spelare, Felix Häggström, Oliver Spjut, Oliver Andersson, Joel Molin, Robin bergström och Rasmus Wiklander är kvar från fjolårets A-lag är medan de resterande i truppen är från utvecklingslaget plus några nyförvärv utifrån. Vi har spelat sju matcher under försäsongen och har fyra vinster och tre förluster.

Är ni nöjda med truppen trots all åderlåtning?
- Vi är mycket nöjda med truppen och den skulle vara komplett med en målvakt till. Mixen mellan rutinerade kloka spelare och ungdomlig entusiasm har vi och visst de kommer att ta lite tid att få ut maximalt av truppen, men vi utvecklas hela tiden – så det känns stimulerande och spännande.
- Vårt fokus har varit att behålla spelare som brinner för Matfors och det har således blivit mestadels spelare med Matfors anknytning. Vi har heller inte jagat spelare utifrån utan de spelare som har hört av sig har fått chansen och om kemi uppstått så har vi valt att satsa på dessa spelare.
- Idag har vi bara en målvakt i Max Pettersson och det är såklart inte optimalt…U-laget har en, men vi skulle behöva en till.

Vilka nyförvärv har ni fått in?
- Liam Svensson (Lucksta IF), Abozar Yaghbi (Stockviks FF) och Victor Bergman Rönnqvist (Ånge IF).
- Liam är ytterback eller yttermittfältare. En spännande yngre spelare, 17 år, som varit lite skadad senaste åren. Är nu frisk, de märks att han har mycket boll i sig och spelar klokt och vårdat för sin ringa ålder. Orkar mycket. Abo är försvarare, stark och svår att passera, blir bättre och bättre för varje träning. Victor spelar på mittfältet, klok med boll och kommer mer och mer rent fysiskt. Riktigt bra passningsfot och skott.

Ni har många spelarförluster?
- Har inte lagt något fokus på de spelare som lämnat. En fråga för vår sportchef Tobias Sjölund. (Tyvärr har inte Lokalfotbollen hunnit jaga reda på sportchefen för att få info om alla förluster och vart de tog vägen).

Hur lyder er målsättning i år?
- Det finns många olika målsättningar. Det mesta handlar om prestation, beteende och attityd och mindre om resultat… Att vi hela tiden fortsätter att utvecklas och vi trivs ihop. Att vi pushar och stöttar varandra, där mixen av glädje, ökad förståelse för våra roller i försvars, anfalls- och omställningsspelet kommer ta oss till nya nivåer. Vi ser detta som en process och blir ”aldrig” nöjda.
- Vi ska spela en kreativ och rolig fotboll, med hög energi och bra attityd. Resultatmässigt svårt att sia, vi tappar lite spelare till hösten som rycker in i lumpen, men topp 3-4 vore riktigt skoj och får vi bara vara hyfsat skadefria så är det möjligt.
- Göra många mål och se till att vara täta bakåt, är också ett mål. ”Aldrig” förlora två matcher i rad. Ett annat är att lära oss att tävla och utveckla en större klurighet att vinna matcher, det är ju ändå det som det till syvende och sist handlar om, är ett annat.
- Men överordnat allt är glädjen, som vi bygger på respekt, tro på vår gemensamma väg och att vi har hög tillit till varandra. Allas lika värde tummar vi inte heller på.

Någon spelare som du tror får sitt genombrott i år?
- Här har vi flera spelare som vi hoppas och tror får det. Skulle kunna rabbla upp hela truppen, för alla har den kapaciteten, men om vi ska lyfta några så säger vi Joel Lindqvist, 17 år ung, är löpstark, klok med boll och bra i defensiven. Måste bara tuffa till sig och bli bättre på att värdera vissa situationer. William Edström har extremt mycket boll i sig, har tyvärr varit lite skadad och rycker in i lumpen i sommar, men han kommer spela fotboll högt upp i framtiden om han vill och får vara skadefri. Oliver Andersson, har en mycket hög högsta nivå, men är lite för ojämn i sin prestation. Kan han blanda med ett enklare spel och sedan värdera när han ska göra sin gubbe, så finns inga gränser för honom. Bra skott! Max Pettersson i målet är ung och lovande, men tar steg hela tiden och fortsätter han att utvecklas så kommer han att göra stor nytta för oss. Sedan har vi två spetsspelare i Felix Häggström och Oliver Spjut som vi räknar med ska ”bära” laget och vara dom mentorer vi behöver för detta unga lag.

Varför ska man ta sig till Thulevallen för att se Brukets Blå i år?
- För att vi spelar en attraktiv fotboll och vi ska vara en frisk fläkt vart vi än kommer. Bruksandan kommer att lysa om oss och vår stolthet över vår historia, ska också genomsyra det vi gör.

Vilka vinner serien och vilka får kvala till trean?
- Svårt att gissa. Vi har mött Kovland och dom känns riktigt bra i år. Tippar dom som etta. Essvik. Svartvik och Timrå är också bra lag, tippar att Essvik blir tvåa och kvalar..

Vad tror du om serien i övrigt?
- Känns som serien kommer att bli bra och spännande. Många lag som är bra, bättre än på många år, så hoppas att publiken kommer och hejar fram sina favoriter. Alla är i alla fall varmt välkomna till Thulevallen, Medelpads mysigaste arena, tycker i alla fall vi i klubben, avslutar tränaren Jonny Hellström.

Lokalfotbollens kommentar:
Hanns tyvärr inte med då vi måste ta oss till premiären av Medelpadsallsvenskan.... Får lägga in det i efterhand under morgondagen.

Omgång 8 (8-11 juni): Tredje raka för Kraftfull, Kovland vände och ras för Sund mot Timrå - men IFK Sundsvall-Svartvik uppskjuten

11 jun 2024 Div. 4 Medelpad

IFK Timrå är serieledare i en haltande tabell sedan man vänt 0-2-underläge sista halvtimman till en 6-2 vinst. Även Kovland vände 1-2 till tre poäng m...

Läs mer

Omgång 7: Kryss i Njurundaderbyt, hattrick av Matfors Oliver Spjut och vinster även för Kraftfull och Timrå men uppskjutet på Balders

9 jun 2024 Div. 4 Medelpad

Det blev kryss i det första Njurundaderbyt på ett decennium inför storpublik. Kraftfull tog sin andra raka vinst, 3-1 över Kuben 2, Timrå gick från 1-...

Läs mer

Omgång 6: Svartviks första förlust på två år när Kovland vann tidiga seriefinalen, tennisseger för IFK Sundsvall, storseger för Kuben 2 och Timråvinst samt Kraftfulls första trea!

4 jun 2024 Div. 4 Medelpad

Full omgång i Medelpadsallsvenskan ikväll. Svartviks första förlust i seriesammanhang på två år sedan Kovland tagit hem den tidiga seriefinalen. Kraft...

Läs mer

Omgång 5: Svartvik, Timrå, Kovland och Kuben 2 höll alla nollan och Selånger 2 och Sund kryssade i målrik match

1 jun 2024 Div. 4 Medelpad

Ett effektivt Svartvik avgjorde sista halvtimman hemma mot Matfors, två mål av Gustav Salomonsson för serieledarna. Gustav Millbourn gjorde enda målet...

Läs mer

Omgång 4: Vinster för IFK Sundsvall och Kuben 2 plus tre kryssmatcher

24 maj 2024 Div. 4 Medelpad

Ikväll bjöds det på full omgång i Medelpadsallsvenskan med fem intressanta matcher. Svartvik tappade sina första poäng i år men hämtade in ett 0-2-und...

Läs mer

Omgång 3: Fem-etta för IFK Sundsvall i kamratmötet, jumbon kryssade mot serieledarna och Kuben 2 brände allt och föll mot Essvik och Selånger 2 avgjorde i 90:e minuten

19 maj 2024 Div. 4 Medelpad

IFK Sundsvall tog hem en fem-etta i kamratmötet med IFK Timrå, jumbon Sund tog poäng av serieledarna Kovland, Kuben 2 brände allt mot Essvik och föll ...

Läs mer