Jonny Svelander ny sportchef och Patrik Nylund tar över tränarrollen i Alnö

Efter den lyckosamma comebacken i trean tar Johnny Svelander hand om den nyinrättade sportchefsplatsen i Alnö och ersätts som tränare av Patrik Nylund, som en gång i tiden förde upp IFK Timrå till division 1.
- Att vi har fått en ersättare med den kalibern som Patrik, har gjort mitt val att kliva in i en roll som Sportchef lättare, säger Johnny Svelander.

Efter en lyckosam comeback i division 3 blir det förändringar i staben i Alnö.
Johnny Svelander tar steget från tränare till Sportchef medan Daniel Friberg kliver av efter två framgångsrika säsonger där duon först vunnit Medelpadsallsvenskan och ifjol fört Alnö till en fin sjundeplats (med bud på bättre) i division 3 Mellersta Norrland.

Ny tränare blir Patrik Nylund, 50, som gör comeback efter några sabbatsår. 2006 förde han bland annat IFK Timrå upp i division 1 men har även tränat Älgarna, Östavall och gjort ytterligare en sejour i moderklubben IFK Timrå samt att han hösten 2018 var assisterande till brorsan Mattias i SDFF.

- Patrik har liknande syn på fotboll som mig och Daniel samt erfarenhet att träna olika lag på den här nivån sen tidigare med goda resultat. Att vi har fått en ersättare med den kalibern som Patrik, har gjort mitt val att kliva in i en annan roll, den som Sportchef, lättare. Jag ser fram emot min nya roll men har stor respekt för att den kan bli omfattande, säger Johnny Svelander.

Varför blev det uppdraget som sportchef och ingen fortsättning som tränare?
- Jag har haft otroligt roliga år med grabbarna och var i valet och kvalet hur jag skulle göra. Tidsaspekten och strävan att göra livet bättre och enklare för ledare och spelare i föreningen vägde över. När vi sedan lyckades knyta till oss Patrik blev det mycket enklare att ta steget. Jag vill göra så mycket så jag kommer få lägga band på mig själv, men att jag ska åstadkomma något hoppas jag. Min roll blir lite bredare. Gäller inte bara herrarna utan damer och våra utvecklingslag.

Läget i herrtruppen så här i början av december?
- Det har inte hänt så mycket ännu. Tyvärr en långtidsskada på Salo Gavador, men istället återkommer Elias Friberg efter samma tråkiga skada. Det är vad vi har klart just nu.

Lokalfotbollen fick även en pratstund med Patrik Nylund:

Vad fick dig att ta beslutet till tränarcomebacken nu och inte tidigare?
- Jag har alltid tyckt om fotboll men tycker inte att det varit riktigt intressant de senaste åren när jag haft ett uppehåll. Jag vill träna ett lag med där spelarna vill något med sin fotboll och när Tomas Berglund och Johnny Svelander presenterade upplägget med sitt material med många egna unga spelare och påfyllning underifrån var det något som gav mig suget tillbaka.

Det ser ut att bli en intressant division 3-serie nästa år?
- Ja, den påminner om när Medelpadsallsvenskan var som bäst med många bra lag och nu blir det en trea med många derbyn vilket gör serien intressant ur publik- och mediasynpunkt samt att den blir bra för klubbarnas plånböcker. Nackdelen är att det kan bli huggsexa om spelarna men där tror jag att Alnö har en klar fördel med sina många egna produkter.

Vilka styrkor anser du att du har som tränare och vad är din målsättning med ö-laget?
- Jag brinner för att få bygga ett lag som jobbar över hela planen och drar mot samma mål, få dem motiverade och känna gemenskap.

Har du blivit presenterad inför laget ännu?
- Ja, jag har träffat spelarna en gång och känner mig motiverad att få träna den här gruppen.

När kör ni igång?
- Vi drar igång med träningarna i Nordichallen efter jul- och nyårshelgerna. Visserligen har vi bara tillgång till en tredjedel av planen men vi får göra det bästa av det hela.

Hur långt är kontraktet skrivet på?
- Ett år och option på ett till.

Välkommen tillbaka till fotbollen, Patrik. Och lycka till!
- Tack Janne.

Klubben jobbar nu för att få in en assisterande till Patrik Nylund.

Så här skriver klubben på sin hemsida:

Under hösten har ett arbete med föreningsutveckling startats upp där flera av föreningens ledare är involverade i arbetet att ta fram en spelarutvecklingsplan.

Ett viktigt arbete där vi med stöd av Medelpads fotbollsförbund vill skapa en röd tråd från våra yngsta i fotbollsleken, alla barn- och ungdomslag vidare till utvecklingslag och seniorlag.

Som en ytterligare del i denna utveckling har vi skapat en ny roll - Sportchef. Till Sportchef för Alnö IF har styrelsen utsett Johnny Svelander. Johnny är för många ett välkänt namn och har varit aktiv i Alnö IF i många år, nu senast som huvudtränare för herrarnas A-lag. Han har tränat lag från fotbollslek till Herr Senior i Alnö IF.

Vi är glada att föreningen nu kan få ta del av Johnnys kompetens och erfarenhet i denna nya roll. Syftet med rollen är att skapa bättre förutsättningar och en gynnsam miljö för föreningens spelare och ledare. I rollen ingår bla att jobba med ledarförsörjning, vara delaktig i spelarutveckling, skapa harmoni och samarbete mellan våra äldsta ungdomslag, utvecklingslag och seniorlag. Rollen innebär även att stötta föreningens tränare.

”Det här är ny roll inom Alnö IF men det är en roll som vi inom föreningen sett behov av och pratat om i flera år. Tar vi en titt runt omkring oss bland andra breddföreningar så är det många som redan har den här rollen” säger Nina Carnbro från styrelsen.

Förhoppning med denna nya roll är att det ska bli en av flera viktiga pusselbitar för att skapa en så god miljö som möjligt för att alla våra barn och ungdomar ska vilja fortsätta med fotboll så länge som möjligt.

I och med att Johnny kliver in i rollen som Sportchef ersätts hans roll som huvudtränare i Herr Senior av Patrik Nylund. Daniel Friberg har valt att inte fortsätta som tränare för Herr Senior och därför pågår även ett arbete för att ersätta Daniel.

Vi från Styrelsen önskar Johnny och Patrik stort lycka till i sina nya roller och tackar Daniel för de gångna säsongerna.

Har du frågor eller funderingar är ni varmt välkommen att höra av er till ordförande Linda Leiderud eller någon annan i styrelsen.

Texten kan komma att uppdateras med fler kommentarer.

Östavall nästa Medelpadslag att dra sig ur en förbundsserie: "Tappat 13 spelare"

Östavall har blivit av med stora delar av sin spelartrupp från ifjol och tvingas därför kasta in handduken i division 3 Mellersta Norrland.- Vi har ta...

Läs mer

Real Kuben fortsätter förstärka - rutinerad mittfältare har skrivit på

Siktar Kuben mot Ettan?Inte nog med Linus Hallenius och de övriga nytillskotten.Nu är även Älgarna-Härnösands spelmotorn Mehmed Hafizovic klar för "Ti...

Läs mer

Årets värvningsbomb! GIF:s anfallslegend klar för Real Kuben

Stjärnanfallaren har funderat. Fortsatt elitsatsning eller spel i Kuben?Idag kom svaret, det blir "Tigerränderna" i trean för Linus Hallenius, och kan...

Läs mer

Axel Näsholm klar för Kuben och gör brorsan Arvid sällskap: "Glada att han väljer oss"

Efter spel i moderklubben GIF Sundsvall, IFK Timrå, Stöde IF, Gefle IF och Hudiksvalls FF blir det spel i Kuben för den 25-årige Axel Näsholm, som til...

Läs mer

Förre pojklandslagsspelaren Arvid Näsholm till Kuben

Fostrad i GIF Sundsvall, spel i P16-landslaget, Stöde IF och de två senaste säsongerna i Hudiksvalls FF.Nu blir det spel i Kuben, som laddar rejält in...

Läs mer

Joel Cedergrens ättelägg tillbaka i Kuben

Efter att i ungdomsåren fostrats i GIF Sundsvall med pappa Joel som tränare blev det en säsong i Kuben innan Leo Cedergren återvände till GIF.Nu är de...

Läs mer