Klart! Blott åtta lag i Medelpadsallsvenskan i år – Sidsjö-Böle drar sig ur

12 mar 2022 Div. 4 Medelpad

Ännu ett lag drar sig ur Medelpadsallsvenskan.
I och med att Sidsjö-Böle tar sin Mats ur skolan blir det nu blott åtta lag i vår högsta lokala serie.
– Tror vi alla är överens om att det bör vara 12 lag i div 4. Grabbarna vill ju spela så många matcher som möjligt så 21 matcher känns som en lagom lång säsong, säger Kubens Emad Nademi som i alla fall är nöjd med beslutet att lagen kommer att mötas tre gånger inbördes.

Det blir bara åtta lag i vår högsta lokala serie, Medelpadsallsvenskan, sedan även Sidsjö-Böle nu tvingas kasta in handduken på grund av att man tappat i stort sett hela fjolårstruppen.

– Nej, det blir inte fyran då vi inte får ihop spelare för det. Vi har lite på G inför att starta om i sexan. Det blir nog klarhet i det under nästa vecka. Mer detaljer kring allt då, säger Sidsjö-Böles tränare Mikael Eklöf.

Samarbete med Holms SK?
– Det vet vi inte ännu vart det landar men vi har tränat ihop ett tag och kommer göra det ett tag till i alla fall, säger Eklöf.

Normalt sett ska det vara tolv lag i division 4 Medelpad men det var några år sedan nu. Ambitionen och spelarkaderna i lagen i femman saknas många gånger och man vill inte ta steget upp och bli "slagpåsar" i den högre serien. För ett antal år sedan flyttades Ljunga och Nedansjö upp i fyran sedan de kommit i mitten av femman. De båda lagen blev särklassiga bottenlag och släppte in över 100 mål. Sånt avskräcker.

Just Nedansjö var ett av lagen som fick en förfrågan om att ta steget upp i fyran i år, en sjundeplats till trots.

– Vi vill ta oss upp på sportsliga grunder för då bevisar det att vi har ett lag som kan vara med och strida om poängen på ett helt annat sätt. Då är det bättre att spela på en nivå som man vet att man behärskar sett till spelarmaterialet, sade klubbens ordförande Christer Söder tidigare.

Även något "ont" har något gott med sig.

När det nu blir åtta lag i serien kommer man att mötas tre gånger inbördes och 21 omgångar istället för nio lag och bara 16. Med åtta lag och dubbelserie hade det blivit ynka 14 matcher per lag. Det här var något som klubbarna själva fick rösta fram sedan det stod klart att Sidsjö-Böle tagit sin Mats ur skolan.

Några röster från ett par av lagens tränare:

– Tror vi alla är överens om att det bör vara 12 lag i div 4. Grabbarna vill ju spela så många matcher som möjligt så 21 matcher känns som en lagom lång säsong, säger Kubens Emad Nademi.

– Ja alltså, när det är bara åtta lag så finns det inget val än att köra trippelmöten. Hade varit för få matcher annars…men jag tycker det är riktigt uselt att vi bara får ihop åtta lag idivision 4. Då borde det varit bättre att flytta upp fler lag och ta bort division 6 istället och göra femman till den lägsta serien i Medelpad, säger Selångers Jesper Hellström.

– Det är såklart jätte tråkigt att det bara är åtta lag i Medelpadsallsvenskan. Det optimala är ju 12 lag, men klart man hoppades på att det skulle dyka upp någon lösning så vi blev fler än bara åtta lag. Men nu när det är som det är så var trippelmöten det enda alternativet kändes det som, 14 matcher på en säsong är ju inte optimalt, säger IFK Sundsvalls tränare Fredrik Enqvist.

Lokalfotbollens kommentar:

2022 blir det alltså färre lag i vår högsta lokala serie än i division 5 (10 lag) och division 6 (minst 10 lag). Vad är då anledningen till att vi hamnat här? Flera "skyller" på att vi har "för många" lag i division 2 och 3 men det är ingenting jag håller med om. Ett lag i tvåan och tre i trean låter rimligt då vi även har ett i Allsvenskan. Problemet är helt enkelt för få spelare med ambitioner, och även utan. Vi i Medelpad måste helt enkelt jobba hårdare för att få behålla våra spelare längre i klubbarna och att de vill hålla på några år längre även sedan de bildat familj. "Soffpotatis" kan man bli efter 37 :-)

En annan "bov" som fått skulden är andralagen. Somliga tycker att de borde ta steget över till ett A-lag som inte har resurser att ha ungdoms- eller andralag som det var förr istället för att spela med den större klubbens "B-lag". Andralagen består nästan oavkortat av unga spelare som knappt fyllt "körkort" och knappast varit aktuella att byta klubb. Och de "avdankade" 27-åringarna lyser med sin frånvaro i t ex Kubens-, Selångers-, Matfors- och Sunds andralag. Andralagen fungerar mer som tidigare juniorlag men spelar seniorfotboll. 

Helgens träningsmatcher för våra division 4-lag (20-21 april): Brakseger för Svartvik och ras för Matfors

21 apr 2024 Div. 4 Medelpad

Sex av våra lag i Medelpadsallsvenskan träningsmatchade i helgen där två resultat står ut, Svartviks 9-0 över Harmånger och Matfors ras från 2-2 till ...

Läs mer

Mittback från Stockholm klar för IFK Sundsvall: "Vår Cannavaro"

17 apr 2024 Div. 4 Medelpad

Efter att ha haft uppehåll i sin fotboll sedan 2020 gör Stockholmskisen Olle Ulfvengren comeback på planen och det med IFK Sundsvall.- En fysisk spela...

Läs mer

Anders Strandlund gör comeback - nygammal tränare för IFK Sundsvall: "Perfekt lösning"

16 apr 2024 Div. 4 Medelpad

Efter ett par års time-out gör välmeriterade tränaren Anders "Strappa" Strandlund, 51, comeback, och han gör det i en av sina tidigare klubbar, IFK Su...

Läs mer

Helgens träningsmatcher för våra division 4-lag - så spelas de och så gick det

13 apr 2024 Div. 4 Medelpad

Våra lag i Medelpadsallsvenskan tränningsmatchade i helgen. Här nedan finner ni resultat & matchfakta där det bjöds på raffel i flera av kamperna,...

Läs mer

Inget spel i Medelpadsallsvenskan för Hassel: "En sorgens dag"

12 apr 2024 Div. 4 Medelpad

Hassel har tappat en hel del spelare från fjolårslaget men har ändå hoppats få ihop en trupp för spel i Medelpadsallsvenskan 2024.- Men tyvärr, vi mås...

Läs mer

IFK Sundsvall, Essvik och Kovland vinnare i helgens träningsmatcher

7 apr 2024 Div. 4 Medelpad

Sju av våra lag i Medelpadsallsvenskan träningsmatchade i helgen där segrar togs hem av IFK Sundsvall över Matfors, Essvik mot Kraftfull och Kovland l...

Läs mer