Lagkaptenens tidiga mål fixade GIF-segern i ödesmötet med Örgryte

30 okt 2023 Superettan

Lagkaptenen Pontus Engbloms tidiga mål i ödesmatchen mot Örgryte visade sig räcka hela vägen hem till tre hyperviktiga poäng i bottenstriden
– Det är en otroligt skön seger. Och extremt viktig för nu har vi vårt öde i egna händer, , säger matchhjälten till ST-sporten.

I kylan på NP3 Arena skulle GIF Sundsvall försöka rädda sig från direktnedflyttning och även fjärma sig något från kvalstrecket.

För motståndet stod jumbon Örgryte och den 12-faldiga SM-vinnarnas läge var ommöjligt ännu mer prekärt och tre poäng nästan ett måste för den anrika klubben för att rädda sig från degradering..

Det började bra för hemmalaget och hann redan med en halvchans innan i minut fyra lagkaptenen Pontus Engblom lyfte in matchens enda mål efter ett vackert anfall och instick centralt av Erik Andersson.

Med den starten i ryggen tog GIF ett bra grepp om boll och spel även om tempot inte nådde några höjder. ÖIS skapade några lägen men mest beroende på lite onödiga bolltapp på egen planhalva av GIF-spelarna. Speciellt Elias Durmaz fick ett hjärnsläpp när han ofokuserat slog en indianare långt in på egen planhalva till en bortaspelare, som prickade stolproten.

Giffarna hade strax innan ett bra frisparksläge precis utanför straffområdet som inte resulterade och därefter hade Pontus Engblom en nick mot krysset men som en välplacerad Mathias Nilsson i ÖIS-målet räddade.

Inhopparen Linus Hallenius fick på slutet en gyllene chans att avgöra definitivt men hans avslut i fritt läge blev för tamt.

Men Pontus Engbloms tidiga mål visade sig räcka hela vägen till årets andra raka seger och Oscar Jonssons andra raka hållna nolla i målet vilket gav GIF Sundsvall tre hyperviktiga poäng.

Det innebär att Giffarna åtminstone inte åker ur direkt samtidigt som man tog ett stort steg från att undvika den negativa kvalplatsen då man nu har fyra poäng tillgodo med två omgångar kvar.

- Det är en otroligt skön seger. Och extremt viktig. Jag är väldigt glad och stolt över arbetsinsatsen vi lägger ner. Vi har satt oss i ett läge där vi har vårt öde i egna händer, säger matchhjälten till ST-sporten.

Målvakten Oscar Jonsson och hans mittbackar Kojo Peprah Oppong och Svanberg var tillsammans med Paya Pichkah på mitten lagets främsta men utan hårt jobbande segerskytten Pontus Engblom hade det inte blivit tre poäng.

 

GIF SundsvallÖrgryte IS Fotboll

GIF Sundsvall - Örgryte IS 1-0
30 oktober 2023 - 19:00 - NP3 Arena
1-0 Pontus Engblom (4)
Domare: Adi Aganovic
Publik: 4 242
Matchfakta

Degerfors reservmålvakt ersätter Jonsson mellan stolparna

28 nov 2023 Superettan

Oscar Jonsson fick häromdagen beskedet att han inte kommer att vakta målet i GIF Sundsvall 2024.Nu är ersättaren klar. Det blir Degerfors 29-årige res...

Läs mer

Även målvakten får lämna: "Får blicka vidare"

27 nov 2023 Superettan

Han vaktade målet i 24 av GIF Sundsvalls 30 matcher i år.Idag fick Oscar Jonsson, precis som Linus Hallenius, beskedet från sportchefen Joel Cedergren...

Läs mer

Linus Hallenius inte önskvärd längre i GIF Sundsvall: "Överflödig"

27 nov 2023 Superettan

Under måndagen fick anfallaren Linus Hallenius beskedet av nye sportchefen Joel Cedergren att han inte ingår i GIF Sundsvalls framtidsplaner. – Som ja...

Läs mer

Idel allsvenskt motstånd i Svenska Cupens gruppspel för GIF Sundsvall

25 nov 2023 Superettan

Det är lottat i Svenska Cupen.Den 10-11 mars nästa år inleds gruppspelet i Svenska Cupen och GIF Sundsvall möter idel allsvenskt motstånd i form av Ha...

Läs mer

Efter tre säsonger - nu lämnar Erik Andersson GIF Sundsvall: "Jobbigt"

23 nov 2023 Superettan

Efter tre säsonger lämnar stöttespelaren Erik Andersson nu Giffarna.- Det är klart att det är lite jobbigt att lämna efter tre år i en klubb och en st...

Läs mer

GIF Sundsvall i sorg: Anfallsstjärnan har gått ur tiden, blev 71 år

21 nov 2023 Superettan

Thomas Wiklund, populär skyttekung i GIF Sundsvall under senare delen av 70-talet, men bördig från Gammelstads IF i Luleå, har gått ur tuiden, 71 år g...

Läs mer