Många nya hos Brukets Blå: "Otroligt spännande"

Matfors brukar komma till spel med mestadels egna produkter.
Dock inte i år utan man har varit nödgade och tvungna att värva in en hel del spelare utifrån för att täppa till alla spelarförluster.
- Vi hade gärna velat behålla nyckelspelarna som vi tappat då det både var duktiga spelare och fina lagkamrater så det är såklart tråkigt. Däremot känns det otroligt spännande med spelarna vi fått in, säger tränaren Andreas Jonsson.

Ifjol räddade Matfors nytt kontrakt med ett ryck på hösten och spelade in de poäng som krävdes för division 3-spel även 2023. Och sak samma under 2021.
Inför den här säsongen har man, likt grannen Lucksta, tvingats bygga i stort sett en hel ny trupp. Brukets Blå har gjort sig kända att fylla på med egna skolade talanger, och fortsätter så göra, men efter fjolåret har tappen blivit allt för många och det har därför blivit en hel del värvningar utom byagränsen.

I morgon begår Brukets Blå sin seriepremiär och då Thulevallen ligger täckt under snön blir det NP3 Arena som blir värd när Anundsjö gästar.

Lokalfotbollen tog en pratstund med tränaren Andreas Jonsson, som i år tagit ett steg åt sidan till förmån för Rasmus Portin, som tvingats pausa sitt eget spel på grund av skada.

Vad säger du om att det kör i gång fast vi bara är tidigt in i april?
- Givetvis längtar vi till premiären och det ska bli fantastiskt roligt. Sedan har vi många nya så jag tror inte det hade varit någon nackdel om vi hade fått två veckor till att spela ihop oss. Men vi får växa tillsammans genom säsongens gång och det blir en spännande resa.

Hur har er försäsong varit? Nöjd med den?
- Nöjd är nog fel ord utifrån resultaten i DM- och träningsmatcherna, däremot tycker jag att vi sakta men säkert tar steg i vår utveckling. Det finns linjer, aktioner och beteenden i vårt spel som ser bra ut, nu gäller det bara att göra det till en vana så att vi utför dessa oftare & hittar en bättre jämnhet. Men det tar tid att bygga om en trupp och införa ett nytt spelsystem så någonstans får man ändå ha en acceptans med att det går upp och ner.

Vad säger du om er trupp och era nyförvärv?
- Till att börja med hade vi gärna velat behålla nyckelspelarna som vi tappat då det både var duktiga spelare och fina lagkamrater så det är såklart tråkigt.
- Däremot känns det otroligt spännande med spelarna vi fått in. Vi har aktivt valt yngre & hungriga spelare från främst division 4-nivå som vi hoppas och tror kan blomstra i våran miljö. Dessutom har vi ett gäng egna produkter som vi ifjol investerade mycket speltid i och vår förhoppning är att de ska bli ännu bättre i år med den erfarenheten i ryggsäcken.

Någon spelare hos er som du tror får sitt genombrott i år?
- Jag är inte så mycket för att tro, däremot vet jag att Gaaj Laurin kommer att slå igenom på seniornivå under 2023.

Nyförvärv?
- Gaaj Laurin (GIF Sundsvall U19), Yaye Shino (Kubikenborgs IF), August Atterfors och Arvid Boström (Selånger SK), Acram Mazin Sleiman (Lucksta IF), Felix Häggström (Essviks AIF). Kadar Mohamed, Abbas Culusow och Mahad Yusuf Ali (IFK Sundsvall), Linus Stafrin (Kovlands IF), Mohamed "Beta" Amara Silla, (Bik SK), Said Mohamed Farah (Härnösands FC United) samt några egna uppflyttade från U-laget.

...och förluster?
Rasmus Portin (slutat p g a skada, ny tränare istället), Sebastian Koivisto Persson, Isac Gunnarsson och Albin Grandin (Selånger SK), Yunus Tazelli (flyttat hem till Löddeköpinge i Skåne), Sen har vi gamla trotjänarna Tony Salthammer (slutar, tränare för andralaget), Daniel Boström och Jonas Richnau (slutar)

I korthet, hur kommer er fotboll att se ut i år?
- Vi önskar att ha en större kontroll oc tydlighet i vårat anfallsspel i år kontra till vad vi haft senaste säsongerna när vi spelat väldigt rakt. Så det vi framförallt implementerar i år är väl att hitta fler ytor att anfalla i samt att bedriva ett tydligare kortpassningsspel med större variation och större tålamod. Sedan har vi en förhoppning om att vara jobbiga att möta och kunna sätta ett tryggt försvarsspel.

Många medelpadslag och derbyn i år? Vad säger du om det?
- Det höjer intresset för serien vilket är positivt, men sedan så finns det väl egentligen bara ett riktigt derby för oss (blink).

Vilka tippar du topp 3 i årets trea?
- Lucksta måste ses som seriefavoriter även om dom själva verkar vilja slå ifrån sig den pressen. Men ser man till truppen så innehåller den otroligt många etablerade kvalitetsspelare som vi bara kan drömma om att kunna värva.
- Dvärsätts BK ser jag också som ett topp3 lag. Dom gjorde en imponerande säsong ifjol där de inte torskade en enda match samt bara släppte in sju mål på hela säsongen. Dvärsätt har också en väldigt bra trupp där flertalet spelare har erfarenhet från både division 1- och 2 spel.
- Kuben har imponerat på mig, framförallt när vi träningsmatchade mot dem nu under försäsongen så blev vi fruktansvärt utspelade. Jag tycker Kuben har något spännande på gång och dessutom känns det som Lagga/Björn har en bred och jämn trupp där dom inte blir lika beroende av skador och avstängningar som andra lag kanske blir.

Något eller några lag som du tippar får det svårt i år att fixa nytt kontrakt?
- Ja det finns några lag, men inga jag tänker nämna. Onödigt att ge vissa lag extra tändvätska mot oss (blink).

Hur lyder er målsättning i år?
- Jag misstänker att vi kommer bli bottentippade av många lag utifrån att vi dansat på snöret senaste två säsongerna. Så utifrån det så hoppas jag att vi kan bli årets positiva överraskning, jag och Rasmus har stor tilltro till årets trupp och det ska bli väldigt spännande att se vart säsongen tar oss.

Och avslutningsvis. Hur går det i premiären för er mot Anundsjö - och vem eller vad kommer att avgöra till er fördel?
- Det var jämna matcher ifjol så jag förväntar mig detsamma även i premiären, men säg samma resultat som ifjol när vi mötte dom på NP3, 2-1 till oss. Vem som avgör får vi se, det är en fortfarande en öppen fight om platserna i truppen.

Lokalfotbollen tippar:
Matfors fågel eller fisk? Efter två krigarår om nytt kontrakt har man inför den här säsongen tappat flera tongivande spelare. Många av de nya är oskrivna kort som man inte vet ännu hur de kommer att prestera på den här nivån. Lär bli en kamp med Östavall om vilka som blir "sämsta Medelpadslag". Men det kan även bli succé. Ser på förhand inga slagpåsar i serien så den lär bli oerhört jämn. En plats ovanför kval- och nedflyttning måste räknas som framgång. När det gäller premiären mot Anundsjö är det en öppen historia och 2-2 låter som ett rimligt resultat?

Omgång 7 (17-19 maj): Tungt derby ikväll på Selånger IP när serieledarna Kuben gästar

Ikväll inleds den 7:e omgången och vad sägs om kvällens derby mellan Selånger och Real Kuben? Lyckas de blåröd-randiga bli det lag som kniper de först...

Läs mer

Omgång 6: Idel segrar för Medelpadslagen - fyra fullträffar av William Svelander när Alnö tog första trean

I omgång 6 prickade William Svelander in fyra fullträffar när Alnö tog hem årets första seger, 4-1 i Björna. Kuben spelade hem sin sjätte raka seger e...

Läs mer

Omgång 5: Kuben bara vinner, Selånger spräckte Dvärsätts svit, Fränsta fick med sig hela potten från Olympia men decimerat Alnö föll långt in på stopptid

I omgång 5 dödade Selånger Dvärsätts svit på fyra raka segrar, Fränsta med sig hela potten från Olympia medan Alnö åter föll  sedan man i ledningen dr...

Läs mer