Matchfixning är ettt växande hot mot svensk fotboll

1 okt 2024

Matchfixning har blivit ett större problem i svensk fotboll. Det förstör viktiga saker i sporten, som rättvisa resultat och att alla får tävla på samma villkor. Därför har flera saker gjorts för att stoppa problemet.

Vad är matchfixning?

Matchfixning innebär att någon medvetet påverkar en sportslig händelse för att uppnå ett resultat. Vanligtvis är detta kopplat till betting, där slutresultatet i en match påverkas för att matcha ett förutbestämt resultat.

I många fall handlar det om hela matchresultat, men ibland manipuleras även situationer som inträffar under tiden som matchen pågår. Det kan till exempel handla om att en spelare blir varnad eller att en straff utdöms.

För åskådarna kan det hela verka helt i sin ordning. Handen på hjärtat, i många fall blir åskådarna förvånade över att en match som de själva fått bevittna utreds för misstanke om spelfusk.

Även spelare, domare, tränare och andra som medverkar i matchen kan vara helt ovetande om att kriminella satsat stora summor pengar på matchen. I själva verket är det kanske en enda spelare som mottagit stora summor i förväg med löftet om att påverka utgången.

Spelinspektionens roll och regleringar

För att försöka stoppa matchfixning har svenska myndigheter, med Spelinspektionen i spetsen, satt upp hårda regler för spelbolag. Spel på matcher där många av deltagarna är under 18 år är förbjudet.

Man får inte heller erbjuda vadslagning på sådana saker som kan vara extra lätt att manipulera. År 2020 infördes ännu strängare regler som hade som mål att begränsa vilka sportevenemang man får spela på.

Spelbolagen är också skyldiga att rapportera misstänkta fall av matchfixning till de svenska myndigheterna. Detta är ett viktigt steg i kampen - både när det kommer till att förebygga och upptäcka spelfusk.

Spelfuskbrott: Ett juridiskt vapen

I januari 2019 infördes ett nytt lag i Sverige som kallas spelfuskbrott. Den gör det olagligt att medvetet manipulera en sporthändelse för att tjäna pengar genom betting. Om du blir skyldig till detta kan du dömas till fängelse i upp till två år.

Denna lag fokuserar på att bestraffa de som manipulerar matcher för att påverka bettingmarknaden. Det handlar alltså inte om sportsligt fusk för att vinna fördelar, utan om handlingar som påverkar själva utgången av matcherna på ett olagligt sätt.

Hur Sverige arbetar mot matchfixning

För att ta itu med detta växande problem har Sverige skapat ett särskilt råd för att bekämpa matchfixning. Detta råd består av representanter från flera olika organisationer, som Spelinspektionen, polisen, regeringen och spelbolagen.

Målet med detta samarbete är att ha en gemensam strategi för att upptäcka och förhindra matchfixning. Genom att samarbeta kan man enklare identifiera misstänkta fall och snabbt ingripa. Det är viktigt att alla inblandade aktörer jobbar tillsammans för att effektivt kunna motverka hotet.

Bettingsidor utan svensk licens innebär ett större problem

Ett stort problem i kampen mot matchfixning är bettingsidor utan svensk licens. Dessa sajter följer inte svenska regler och kan därför erbjuda vadslagning på sporthändelser med hög risk för manipulation.

Eftersom dessa sajter inte är reglerade av Spelinspektionen finns det få skyddsåtgärder mot matchfixning. Detta gör att kriminella enklare kan utnyttja systemet och det blir svårare för svenska myndigheter att upptäcka manipulation.

När spelare använder sajter utan licens bidrar de indirekt till en marknad där matchfixning lättare kan förekomma. Det sistnämnda får tas med en nypa salt eftersom det sällan stämmer överens med verkligheten.

Svenska myndigheter nämner sällan att även utländska spelbolag utan licens arbetar hårt för att motverka matchfixning. Detta helt enkelt eftersom det påverkar deras verksamhet negativt, med stora ekonomiska förluster. Däremot är det bra att känna till att man som konsument har mindre skydd om man väljer en utländsk bettingsida enligt den här artikeln från MMAnytt.

Kriminella nätverk och matchfixning

Organiserad brottslighet spelar ofta en stor roll i matchfixning. Kriminella nätverk utnyttjar idrottare och insiders för att påverka matcher och sedan tvätta pengar, vanligtvis genom att betta på olika matcher.

Matchfixning är ett internationellt problem och samarbete mellan olika länder och myndigheter är avgörande för att bekämpa det effektivt. I Sverige arbetar polisen och Åklagarmyndigheten aktivt för att avslöja de kriminella bakom matchfixning. Genom att fokusera på dessa nätverk kan man stoppa problemet vid roten.

Framtiden för arbetet mot matchfixning

Trots att Sverige har gjort framsteg i kampen mot matchfixning finns det fortfarande stora utmaningar. Den digitala utvecklingen gör det enklare för kriminella att påverka situationer som inträffar under tiden som matchen pågår.

Nya metoder för att fuska dyker ständigt upp och myndigheterna måste ständigt vara på tårna för att kunna upptäcka och motverka dessa. Samarbete mellan spelbolag, myndigheter och idrottsförbund är avgörande. Det är också viktigt att spelare och allmänheten är medvetna om riskerna, särskilt när det gäller olicensierade bettingsajter.