Micke Byström kliver av trots lyckat år för Alnö Utveckling: "Fanns saker som tog udden av det roliga"

3 dec 2023 Div. 3 Medelpad

Mikael Byström gjorde comeback i år som tränare då han tog över Alnös utvecklingslag i Damtrean - och förde dem till A-slutspelet.
Men någon fortsättning nästa år blir det inte.
- Att lägga så mycket tid på att jaga folk från damlaget och äldsta flicklaget har tagit udden av det roliga, förklarar Micke om valet att kliva av.

Mikael Byström har ett digert CV som tränare och efter ett antal års uppehåll, tränade Lucksta senast, tog han över Alnös utvecklingslag i damtrean, där bland annat hans dotter spelar.
Micke gjorde ett styvt jobb med tjejerna och flera av hans adepter flyttades upp till division 2-lagets trupp.

Lokalfotbollen dryftade den gångna säsongen och framtiden med Mikael Byström.

Vad säger du om er säsong som helhet?
- Jag är jättenöjd! Vi har haft ett väldigt ungt lag, som denna säsong fått lära sig mycket mer om hur man spelar fotboll, mer än bara dribbla, passa och skjuta. Där har tjejerna tagit jättekliv. Vikten av att träna och hur man tränar har vi också jobbat med, även det varit riktigt bra.
- Vi fick en rejäl dipp i slutspelsserien vilket min egna analys berodde på att vi ”tappade” tre spelare till vårt damlag i division 2 och därmed blev kvaliteten på träningarna lidande. Samtidigt är det ju superkul att fyra tjejer under den här säsongen slog sig in i A-truppen.

Vad är du mest nöjd med?
- Det är med att det i många matcher synts att det vi tränat på och som jag tjatat om, faktiskt praktiseras av tjejerna ute på planen. Framförallt när vi med ett så ungt lag kan matcha riktiga och bra och rutinerade damlag som Kovland och Stöde.

Och vad hade ni kunnat gjort bättre?
- Jag vet egentligen inte om vi hade kunnat göra så mycket bättre, jag tycker att vi gjort det otroligt bra med de förutsättningar vi haft. Hade jag fått önska så hade det varit att föreningen och vårt damlag hade stöttat oss i mycket större utsträckning än vad det nu blev.

Vilken spelare har överraskat mest på dig den här säsongen?
- Många har överraskat positivt på mig, vill inte nämna någon specifikt då de som sagt är ett helt gäng. Men okej, ska du ”tvinga” mig att välja någon så väljer jag Maja Bryner, en fantastisk lagspelare som alltid ger 100 % på så väl träning som match och sätter alltid sin egen insats åt sidan för att peppa och höja sina lagkamrater, helt outtröttlig dessutom. Även Doris Albecker, som har en jäkligt hög lägsta nivå kombinerat med ett tjockt pannben och en mycket bra speluppfattning.

Kör du på en säsong till i klubben eller väntar en ny utmaning
- Jag lämnar mitt uppdrag i utvecklingslaget. Om det blir något annat uppdrag i Alnö IF får framtiden utvisa.

Varför kliver du av?
- Jag gillar ju själva fotbollsuppdraget, men att lägga så mycket tid på att jaga folk från damlaget och äldsta flicklaget för att få ihop lag till matcherna har tagit udden av det roliga. Alnö IF har en del att göra med styrdokument och prioriteringsordningar kring ett utvecklingslag. Det känns skönt att de har hörsammat den feedback jag/vi givit under säsongen och att de nu börjar arbeta med detta.

Har du koll om ni har några klara nyförvärv eller spelartapp?
- Det enda jag vet är att målvakten Johanna Wennberg aviserat att hon lägger upp handskarna på hyllan. Svea Svensson, Selma Dahlqvist och Julia Hagberg, provtränar med SDFF men så vitt jag vet är inga övergångar klara.

Trist att Alnö tappar en tränarkraft av den här kalibern men jag hoppas att klubben och Micke kan hitta en lösning för en fortsättning. Annars finns det säkert massor av klubbar som borde vara intresserade av Byströms tjänster. Här finns en tränare som både kan utveckla och förädla spelare och bygga lag.

Stöde IF:s Ann-Sofie Brännvall nominerad till "Årets Köng" i Sundsvalls kommun

26 apr 2024 Div. 3 Medelpad

Sajten hejasundsvall.se delar varje år ut priset Årets Köng och en av de nominerade i år är Stöde IF:s ledare Ann-Sofie Brännvall.- I flera decennier ...

Läs mer

14 lag kommer till spel i Damtrean - inleds med två grundseriegrupper med start 3 maj

18 apr 2024 Div. 3 Medelpad

Tabell, resultat, matchfakta & spelprogram: ⚽️ Grupp 1, grundserien. ⚽️ Grupp 2, grundserien.

Läs mer

15-åriga Bimbim Touminen tar en permanent plats i Sunds A-trupp

16 apr 2024 Div. 3 Medelpad

Hon är precis på gränsen för att få spela seniorfotboll men nu har Sund flyttat upp sin 15-åriga anfallstalang Bimbim Touminen upp i A-truppen.- Det b...

Läs mer

Igår premiärspelade Söröje Bygdegård: "Gjorde det riktigt bra"

15 apr 2024 Div. 3 Medelpad

Under söndagen spelade Söröje Bygdeförening sin första historiska match. För motståndet stod Sund, som var ofina och vann med 2-0.- Vi gjorde det ändå...

Läs mer

Helgens träningsmatcher för våra lag i Damtrean - program, resultat & målgörare

14 apr 2024 Div. 3 Medelpad

Sju av våra lag i Damtrean matchade i helgen, Kovland till och med både lördag och söndag där man bland annat lirade kryss mot division 2-laget Kramfo...

Läs mer

Förluster för både Stöde och Söråker i helgens träningsmatcher

7 apr 2024 Div. 3 Medelpad

Av våra lokala lag i Damtrean matchade Stöde och Söråker. Dock blev det förlust för båda, Stöde en knapp mot division 2-laget Östersund 2 och en störr...

Läs mer