Risk för bara nio lag även i årets Medelpadsallsvenska - samarbete med Ångermanland en lösning?

15 jan 2022 Div. 4 Medelpad

Det ser ut som att det bara blir nio lag även i årets Medelpadsallsvenska istället för en optimal tolvlagsserie.
Kanske kan ett samarbete med Ångermanland vara en lösning som även de har tufft att få ihop ett dussin lag till sin högsta lokala serie?

Ifjol drog sig Indals IF ur Medelpadsallsvenskan och började om i sexan.

Då valde Medelpads Fotbollförbund att köra vår högsta lokala serie med bara nio lag.

Även i år ser det ut som att det blir lika få lag i fyran sedan FC Norr United tagit en time-out på obestämd framtid och Sundsvalls FF tackat nej till uppflyttning från femman.

Nu landar frågan hos seriesjuan Nedansjö, som är tveksamma.

– Vi har redan tagit ett snack inom laget men då ville grabbarna inte ta steget upp. Ska vi spela i fyran så vill vi gå upp på sportsliga grunder och inte genom en friplats, säger klubbens ordförande Christer Söder.

Söder fortsätter:

– Får vi en officiell förfrågan från förbundet får vi väl ta det ett varv till inom laget, men jag tror det blir samma svar.

Tackar NIK nej går frågan till Wiskan då inga andralag enligt gällande regelverk får spela i vår högsta lokala serie. Men att västralaget, som kom jumbo i femman, skulle spela i fyran i år låter som föga sannolikt.

Märk väl att MFF:s optimala önskan är tolvlagsserier i både fyran och femman vilket verkar vara en utopi i dagsläget.

Ett "dilemma" är att vi har hela fem lag i division 3 och då räcker inte satsande spelare till för tolv lag i de två högsta lokala serierna. Det gör att många klubbar varken har tillräckligt med spelare och trupper som håller och inte heller de resurser som ändå krävs för spel i Medelpadsallsvenskan. Dessutom vill få bli ett nytt "Söråker", d v s komma supersist i serien och kanske inte spela ihop en ynka poäng. Något som kan medföra att man inte har en spelartrupp året därpå.

Hur ska man då lösa problemet?

Det bästa vore givetvis att de fotbollsspelare som finns i distriktet fortsätter och inte slutar alltför tidigt och kanske jobba lite extra på de som en gång slutat och få dem att göra comeback. Som jag upplever det verkar många ha lagt av under pandemin och det är inte det lättaste att väcka dem tillett liv med aktiv fotboll igen. Men man måste i alla fall försöka och få dem att åter hitta glädjen i världens roligaste sport.

Ett annat alternativ kan vara att samarbeta med något annat distrikt, som damerna gjort i division 3 där man under ett par år delat en serie tillsammans med lag i norra Hälsingland. När man snackat med tränare och spelare verkar de allra flesta vara nöjda med det samarbetet. Dock oklart om det blir något i år då vi har många lag i Medelpads som kommer till spel.

Så varför inte en gemensam fyra tillsammans med Ångermanland, som även de har problem att få ihop en tolvlagsserie? Och därefter ha varsin division 5- och kanske även division 6?

Hur man ska lösa det rent praktiskt ber jag att få återkomma med. Man kanske kan man så ett litet frö inför framtiden?

Mittback från Stockholm klar för IFK Sundsvall: "Vår Cannavaro"

17 apr 2024 Div. 4 Medelpad

Efter att ha haft uppehåll i sin fotboll sedan 2020 gör Stockholmskisen Olle Ulfvengren comeback på planen och det med IFK Sundsvall.- En fysisk spela...

Läs mer

Anders Strandlund gör comeback - nygammal tränare för IFK Sundsvall: "Perfekt lösning"

16 apr 2024 Div. 4 Medelpad

Efter ett par års time-out gör välmeriterade tränaren Anders "Strappa" Strandlund, 51, comeback, och han gör det i en av sina tidigare klubbar, IFK Su...

Läs mer

Helgens träningsmatcher för våra division 4-lag - så spelas de och så gick det

13 apr 2024 Div. 4 Medelpad

Våra lag i Medelpadsallsvenskan tränningsmatchade i helgen. Här nedan finner ni resultat & matchfakta där det bjöds på raffel i flera av kamperna,...

Läs mer

Inget spel i Medelpadsallsvenskan för Hassel: "En sorgens dag"

12 apr 2024 Div. 4 Medelpad

Hassel har tappat en hel del spelare från fjolårslaget men har ändå hoppats få ihop en trupp för spel i Medelpadsallsvenskan 2024.- Men tyvärr, vi mås...

Läs mer

IFK Sundsvall, Essvik och Kovland vinnare i helgens träningsmatcher

7 apr 2024 Div. 4 Medelpad

Sju av våra lag i Medelpadsallsvenskan träningsmatchade i helgen där segrar togs hem av IFK Sundsvall över Matfors, Essvik mot Kraftfull och Kovland l...

Läs mer

IFK Sundsvall + Kraftfull = sant?

4 apr 2024 Div. 4 Medelpad

Diskussionerna har pågått ett tag och snart kanske det är ett faktum. Spelare och tränare i FC Kraftfull tar sitt pick och pack och går över till ex-a...

Läs mer