Risk för bara nio lag även i årets Medelpadsallsvenska - samarbete med Ångermanland en lösning?

15 jan 2022 Div. 4 Medelpad

Det ser ut som att det bara blir nio lag även i årets Medelpadsallsvenska istället för en optimal tolvlagsserie.
Kanske kan ett samarbete med Ångermanland vara en lösning som även de har tufft att få ihop ett dussin lag till sin högsta lokala serie?

Ifjol drog sig Indals IF ur Medelpadsallsvenskan och började om i sexan.

Då valde Medelpads Fotbollförbund att köra vår högsta lokala serie med bara nio lag.

Även i år ser det ut som att det blir lika få lag i fyran sedan FC Norr United tagit en time-out på obestämd framtid och Sundsvalls FF tackat nej till uppflyttning från femman.

Nu landar frågan hos seriesjuan Nedansjö, som är tveksamma.

– Vi har redan tagit ett snack inom laget men då ville grabbarna inte ta steget upp. Ska vi spela i fyran så vill vi gå upp på sportsliga grunder och inte genom en friplats, säger klubbens ordförande Christer Söder.

Söder fortsätter:

– Får vi en officiell förfrågan från förbundet får vi väl ta det ett varv till inom laget, men jag tror det blir samma svar.

Tackar NIK nej går frågan till Wiskan då inga andralag enligt gällande regelverk får spela i vår högsta lokala serie. Men att västralaget, som kom jumbo i femman, skulle spela i fyran i år låter som föga sannolikt.

Märk väl att MFF:s optimala önskan är tolvlagsserier i både fyran och femman vilket verkar vara en utopi i dagsläget.

Ett "dilemma" är att vi har hela fem lag i division 3 och då räcker inte satsande spelare till för tolv lag i de två högsta lokala serierna. Det gör att många klubbar varken har tillräckligt med spelare och trupper som håller och inte heller de resurser som ändå krävs för spel i Medelpadsallsvenskan. Dessutom vill få bli ett nytt "Söråker", d v s komma supersist i serien och kanske inte spela ihop en ynka poäng. Något som kan medföra att man inte har en spelartrupp året därpå.

Hur ska man då lösa problemet?

Det bästa vore givetvis att de fotbollsspelare som finns i distriktet fortsätter och inte slutar alltför tidigt och kanske jobba lite extra på de som en gång slutat och få dem att göra comeback. Som jag upplever det verkar många ha lagt av under pandemin och det är inte det lättaste att väcka dem tillett liv med aktiv fotboll igen. Men man måste i alla fall försöka och få dem att åter hitta glädjen i världens roligaste sport.

Ett annat alternativ kan vara att samarbeta med något annat distrikt, som damerna gjort i division 3 där man under ett par år delat en serie tillsammans med lag i norra Hälsingland. När man snackat med tränare och spelare verkar de allra flesta vara nöjda med det samarbetet. Dock oklart om det blir något i år då vi har många lag i Medelpads som kommer till spel.

Så varför inte en gemensam fyra tillsammans med Ångermanland, som även de har problem att få ihop en tolvlagsserie? Och därefter ha varsin division 5- och kanske även division 6?

Hur man ska lösa det rent praktiskt ber jag att få återkomma med. Man kanske kan man så ett litet frö inför framtiden?

Sund jumbo i halvtid - ska nya huvudtränaren Magnus Bild rädda laget kvar i Medelpadsallsvenskan?

24 jul 2024 Div. 4 Medelpad

Sund har varit en skuffelse så här långt i Medelpadsallsvenskan då man siktat på övre halvan men i halvtid ligger man jumbo.Nu under sommaruppehållet ...

Läs mer

Serieledarnas tränare Carl BergseijeS "hot": "Svartvik har alltid varit ett höstlag"

24 jul 2024 Div. 4 Medelpad

Svartvik har efter sin omstart i rask takt klättrat upp från division 6 upp i Medelpadsallsvenskan. Och som nykomlingar leder man serien, trots att ma...

Läs mer

Svartvik vann den uppskjutna matchen mot IFK Sundsvall - Gustav Salomonsson målade mot sitt förra lag

25 jun 2024 Div. 4 Medelpad

Ikväll spelades den uppskjutna matchen från den 11 juni i Medelpadsallsvenskan mellan IFK Sundsvall och Svartviks IF. Det blev bortaseger med 2-0 seda...

Läs mer

Svartvik vann den uppskjutna matchen mot IFK Sundsvall - Gustav Salomonsson gjorde mål mot sitt förra lag

25 jun 2024 Div. 4 Medelpad

IFK Sundsvall skulle ha mött serieledarna Svartvik i tisdags uppe på Balders men blev uppskjuten. Naturgräsplanen var stängd för spel och konstgräspla...

Läs mer

Selim-effekten håller i sig - ikväll vann Kraftfull över Kovland

19 jun 2024 Div. 4 Medelpad

Tränarbytet i Kraftfull verkar ha gett effekt. Med Salem Abdul vid rodret tog man ikväll hem sin fjärde raka seger efter 3-1 mot topplaget Kovland.- E...

Läs mer

Seger för Selånger 2 efter "sportsligt självmål" och hattrick av Gustav Åsell

18 jun 2024 Div. 4 Medelpad

Gustav Åsell svarade för ett hattrick i en match där Selånger 2 vände 1-2 med tre raka mål där man ändå bjudit IFK Sundsvall på ett självmål sedan man...

Läs mer