Risk för bara nio lag även i årets Medelpadsallsvenska - samarbete med Ångermanland en lösning?

15 jan 2022 Div. 4 Medelpad

Det ser ut som att det bara blir nio lag även i årets Medelpadsallsvenska istället för en optimal tolvlagsserie.
Kanske kan ett samarbete med Ångermanland vara en lösning som även de har tufft att få ihop ett dussin lag till sin högsta lokala serie?

Ifjol drog sig Indals IF ur Medelpadsallsvenskan och började om i sexan.

Då valde Medelpads Fotbollförbund att köra vår högsta lokala serie med bara nio lag.

Även i år ser det ut som att det blir lika få lag i fyran sedan FC Norr United tagit en time-out på obestämd framtid och Sundsvalls FF tackat nej till uppflyttning från femman.

Nu landar frågan hos seriesjuan Nedansjö, som är tveksamma.

– Vi har redan tagit ett snack inom laget men då ville grabbarna inte ta steget upp. Ska vi spela i fyran så vill vi gå upp på sportsliga grunder och inte genom en friplats, säger klubbens ordförande Christer Söder.

Söder fortsätter:

– Får vi en officiell förfrågan från förbundet får vi väl ta det ett varv till inom laget, men jag tror det blir samma svar.

Tackar NIK nej går frågan till Wiskan då inga andralag enligt gällande regelverk får spela i vår högsta lokala serie. Men att västralaget, som kom jumbo i femman, skulle spela i fyran i år låter som föga sannolikt.

Märk väl att MFF:s optimala önskan är tolvlagsserier i både fyran och femman vilket verkar vara en utopi i dagsläget.

Ett "dilemma" är att vi har hela fem lag i division 3 och då räcker inte satsande spelare till för tolv lag i de två högsta lokala serierna. Det gör att många klubbar varken har tillräckligt med spelare och trupper som håller och inte heller de resurser som ändå krävs för spel i Medelpadsallsvenskan. Dessutom vill få bli ett nytt "Söråker", d v s komma supersist i serien och kanske inte spela ihop en ynka poäng. Något som kan medföra att man inte har en spelartrupp året därpå.

Hur ska man då lösa problemet?

Det bästa vore givetvis att de fotbollsspelare som finns i distriktet fortsätter och inte slutar alltför tidigt och kanske jobba lite extra på de som en gång slutat och få dem att göra comeback. Som jag upplever det verkar många ha lagt av under pandemin och det är inte det lättaste att väcka dem tillett liv med aktiv fotboll igen. Men man måste i alla fall försöka och få dem att åter hitta glädjen i världens roligaste sport.

Ett annat alternativ kan vara att samarbeta med något annat distrikt, som damerna gjort i division 3 där man under ett par år delat en serie tillsammans med lag i norra Hälsingland. När man snackat med tränare och spelare verkar de allra flesta vara nöjda med det samarbetet. Dock oklart om det blir något i år då vi har många lag i Medelpads som kommer till spel.

Så varför inte en gemensam fyra tillsammans med Ångermanland, som även de har problem att få ihop en tolvlagsserie? Och därefter ha varsin division 5- och kanske även division 6?

Hur man ska lösa det rent praktiskt ber jag att få återkomma med. Man kanske kan man så ett litet frö inför framtiden?

Essvik vann målrikt möte med Fränsta: "Tunga att möta"

13 maj 2022 Div. 4 Medelpad

Oskar Nordlund gav Fränsta ledningen redan i den tredje minuten men Essvik replikerade omgående och kunde sedan ta hem en 4-2-vinst "hemma" på Westhag...

Läs mer

Kadar Abdi dubbel poänghjälte för IFK Sundsvall mot Kuben

13 maj 2022 Div. 4 Medelpad

I den 88:e minuten gjorde han en mirakulös glidtacklingsräddning på mållinjen efter en 50 metersrusch och två minuter senare skickade Kadar Abdi in IF...

Läs mer

Inför kvällens matcher i Medelpadsallsvenskan:

13 maj 2022 Div. 4 Medelpad

I onsdags besegrade Selånger Ånge med 6-2.Ikväll spelas de övriga två matcherna i den här omgången.Kuben-IFK Sundsvall och Essvik-Fränsta.Lokalfotboll...

Läs mer

Selånger dödade matchen redan i den första halvleken: "Avslaget i andra"

11 maj 2022 Div. 4 Medelpad

Selånger tog en komfortabel 6-2-vinst på Ånge IP sedan man avgjort med 4-0 redan före pausvilan.– Kontrollerat i första men det blev avslaget i andra ...

Läs mer

Inför Ånge-Selånger: "Inga lätta matcher"

11 maj 2022 Div. 4 Medelpad

En match spelas i afton i Medelpadsallsvenskan och det är Ånge IF som tar emot Selånger SK.Inget av lagen fick smaka på segerns sötma i premiären, SSK...

Läs mer

Hattrick av Danne Johansson när Essvik vann med tennissiffror i sin premiär

7 maj 2022 Div. 4 Medelpad

Två mål inom loppet av en minut strax före halvtimman och ett hattrickav Daniel Johansson såg till att Essvik fick en fin premiär via 6-0 över Kovland...

Läs mer