Succé för den första fotbollsgalan i Medelpad när förbundet firade 90 år

8 dec 2023

Man kan inte annat säga att det blev en succé när Medelpads Fotbollförbund firade 90 år med en stor gala på EQ House i Skönsberg där man bjöd på underhållning, historik och utdelande av priser för prestationer under den gångna säsongen.

Igår afton gick den första fotbollsgalan i Medelpad av stapeln i gamla Folkets Hus i Skönsberg, numera EQ House, i samband med 90-års firandet av Medelpads Fotbollförbund.

Det bjöds på mat & dryck, utdelning av priser för den gångna säsongen, historisk tillbakablick och underhållning under ledning av den ypperlige konferencieren Martin Hanning Häggström.

Lokalfotbollen blev placerade bland idel ädel fotbollsadel i Medelpad, eller vad sägs om Lars-Erik Öberg (förbundets ordförande i 36 år, 1973-2009 och tränare för båda våra allsvenska klubbar IFK Sundsvall och GIF Sundsvall), Bosse Börjesson (IFK Sundsvalls främste genom tiderna och som sköt Sverige till fotbolls-VM 1978), Elisabeth Leidinge (Sveriges bästa dammålvakt genom tiderna) samt Eva Andersson (fortfarande "Lill-Eva" kallad trots de 60 fyllda. Mångårig landslagstjej och tog tillsammans med "Bettan" EM-guld 1984).

Följande vann priser i de olika kategorierna

⚽️ Årets spelare dam:
- Molly Wiklander, SDFF:s inlånade målspruta från IFK Norrköping som tack vare sina alla fullträffar höll kvar klubben i Elitettan innan hon återvände hem till Norrköping.

⚽️ Årets spelare herr:
Paya Pichkah, GIF Sundsvalls Essviksfostrade mittfältsmotor, som såg lite snopen ut över att ha tilldelats den fina utmärkelsen.

⚽️ Årets tränare på seniorsidan:
- Patrik Nylund, SDFF, sedan han tagit över tränarrodret efter Joel Cedergren och under den fantastiska hösten då man gick från jumbo till nytt kontrakt. Snacka om kontrast då han under våren lämnade Alnös herrar efter en mindre lyckad vårsäsong.

⚽️ Årets parainsats:
- Jörgen Backlund, GIF Sundsvall, för sitt engagemang för att ALLA oavsett förutsättningar ska kunna spela fotboll.

⚽️ Årets ungdomsledare:
- Emilie Alm, Heffnersklubbans BK, som halkade in på ett bananskal i HKBK som ledare och tränare för ett antal år sedan och numera är klubbens ordförande.

⚽️ Årets prestation:
- Samuel Keflit, Lucksta IF. En starkt bidragande orsak till att det kommer att spelas division 2-fotboll på Sörforsvallen nästa år. 33 mål i trean påvisar att priset hamnade på rätt person.

⚽️ Årets eldsjäl:
- Seth Larsson, Hassels IF. Konkurrerar med Age Frisk om titeln "Mr Hassel" men Seths engagemang i Norrhasselklubben går inte att överskattas. Även Solens IF har under åren fått tagit del av den gode Seths kunskaper. Att han även genom åren "motionerat" om förslag gällande fotbollen i Medelpad "in masse" är bara en extra bonus.

⚽️ Årets fair play-förening:
- Sundsvalls FF, som numera bedriver verksamhet från de yngsta till seniorlag på både herr- och damsidan där alla får plats.

⚽️ Årets kvinnliga domare:
- Hanna Laajanen, som gått från spelare i Selånger till en påläggskalv inom domarskrået på damsidan på bara några få år. Kommit tillbaka starkt efter sin långtidsskada.

⚽️ Årets manlige domare:
- Daniel Yng. Har tagit många och snabba kliv mot eliten sedan den vinterhelg han (och Tobias Stenshagen) på kort varsel hoppade in och dömde Ånge Cup med division 2- och 3-lag och imponerade med sin pondus mot de klart äldre spelarna. Som 29-åring är han etablerad som assisterande domare i såväl Superettan som Allsvenskan (över 100 matcher) plus att ha dömt internationellt.

⚽️ Årets mål:
- Bogdan Smishkos volleymål på Fränstas "lånearena" Viskans IP i början av augusti i Medelpadsallsvenskan då 45-åringen dunkade in 3-0-bollen på helvolley från distans!

Många priser och många jubel och applådåskor från de drygt 300 i lokalen för pristagarna och dess utdelare. Även Lokalfotbollen fick applåder då man nämnde oss i samband med Samuel Keflits pris som "Årets Prestation" då vi fick förmånen att vinna det fina priset ifjol.

Vore kul för alla inom fotbollen i Medelpad om det här blev en årligen förekommande företeelse efter varje säsong. Det tror jag att alla som var där håller med om. Ett stort TACK till Cecilia Helgsten, Roger Magnusson och hela den övriga staben, inklusive sponsorer, som varit med och sett till att denna begivenhet kunde genomföras.

(fler bilder kommer att läggas in under dagen).