Summering vårens spel i Damtrean - Kovland lite överraskande i topp

26 jul 2023 Div. 3 Medelpad

Kovland leder en starkt haltande tabell före Selånger Utveckling och Stöde med SDFF Utveckling och Söråker som skuggar strax där bakom efter vårens matcher.
I botten hittar vi, föga överraskande, omstartade Sund med en ynka poäng.
Lokalfotbollen kollade läget med lagens tränare i serien och ställde några frågor om vårens spel och vad de säger inför hösten som inleds 31 juli och där det krävs en toppåtta-placering för att ta sig till uppflyttningsserien efter 13 omgångar.

Hur summerar du vårsäsongen för er del?

Charles Merchant, Kovlands IF:
- Vi är jättenöjd med vårsäsongen, tycker vi har presterat väldigt bra trots att vi har en ganska tunn trupp.

Ted Danielsson, Selånger SK Utveckling:
- Vi har gjort en fin vårsäsong, spelat fin och vägvinnande fotboll. Bra prestationer och resultaten som kommit, med det har vi också fått den utveckling vi vill ha, både på individ och lagnivå.

Anne-Sofie Brännvall, Stöde IF (lagledare)
- En bra vår! Miss med förlusten mot Söråker, vi borde avgjort den matchen i första halvlek. Tyvärr är två matcher som flyttats till hösten på grund av att motståndarna inte fått ihop lag. Det blir därav ett intensivt spelschema i augusti. Men vi är laddade för uppgiften.

Michael Wahlroos, Söråkers FF:
- Väldigt mycket upp och ned, spelmässig berg-och dalbana samtidigt som vi rent defensivt varit väldigt bra i öppet spel men havererat på fasta. Har inte fått flyt på det hela, mest troligt för att träningsnärvaron varit svag överlag. Svårt att skapa matchmiljö där man ser konturerna av vad man vill göra.

Micke Byström, Alnö IF 2:
- Resultatmässigt har säsongen hittills varit okej. Vi ”rastar” på en sjätteplats vilket är i linje med vår interna målsättning. Performancemässigt så har det varit ömsom vin ömsom vatten. Jag tycker vi har gjort riktigt bra matcher mot topplagen Stöde och Kovland utan att få med oss några poäng, samtidigt som vi gjort några riktiga ”plattmatcher” också. Men vi har ett ungt lag och det är inte annat att förvänta att det är så det ser ut. Det jag ser är att tjejerna ändå blir bättre och bättre på att förstå fotboll och vilka verktyg man kan använda som lag till att förändra en matchbild.

Gottfrid Sjödin, Medskogsbrons BK;
- Jag tycker att vi gör en rätt bra första halva av säsongen. Lite blandade resultat och prestationer, men som en summering så har vi tagit ordentligt stora steg framåt jämfört med förra säsongen och vi fortsätter i rätt riktning.

Roger Engström, IFK Timrå 2:
- Lite blandade resultat. Vi börjar säsongen starkt men avslutar lite svagare. Ganska stabila bakåt men haft lite svårt att göra mål. Tyvärr har vi förlorat jämna matcher.

Robert Vikberg, Sundsvalls FF:
- Det har sett helt okej ut spelmässigt i de flesta matcherna. Vi hade absolut kunnat ta några pinnar till, med lite flyt.

Micke Dahl, Fränsta IK:
- Vårsäsongen var slitsam för oss. Många skador och liten trupp...

Daniel Stegeby, Sund IF:
- Vårsäsongen var spännande med att försöka få ihop dels ett lag och dels ett spelsystem som passar oss. Vi hade svårt med bägge delarna i början men har löpande under våren och sommaren lyckats få till oss åtta nyförvärv som gör att vi nu har en bra trupp. Vi provade oss fram med olika spelarpositioner och matchplaner och det gick bra vissa matcher och sämre i andra. Nu börjar vi få koll på vad vi behöver justera för att kunna vinna matcher.

Någon spelare som överraskat lite extra på dig?

Charles Merchant, Kovlands IF:
- Ingen som har överraskat, mer överraskande att alla har presterat på en hög nivå under hela vårsäsongen.

Ted Danielsson, Selånger SK Utveckling:
- Tycker alla spelare har presterat jämnt överlag, kul att de yngre tjejerna tar för sig och visar upp en mognad i spelet samt de äldre från damlaget som är stabila fotbollspelare i den här matchmiljön.

Anne-Sofie Brännvall, Stöde IF (lagledare)
- Novalee Selin, spelsmart ung tjej som fått mycket speltid och tagit sig an den med bravur! Ja alla yngre tjejer har visat att framtiden är ljus. Nämnas bör även Lisa Östman, rutinerad, stark och en kugge som visar att det aldrig är försent, bara kroppen håller.

Michael Wahlroos, Söråkers FF:
- Amanda Vainio, helt klart och då vet jag sedan innan att hon är bra och stabil. Men hon kommer in som ett litet yrväder och tillför mycket "skalle" i gruppen!

Micke Byström, Alnö IF 2:
- Det är många som imponerat på mig, måste jag välja en så är det vår målvakt Johanna Wennberg, som ger oss möjlighet att vinna varje match. Hon har tyvärr varit mycket sjuk här under våren och bara stått fyra matcher, tror jag, av dessa har vi vunnit tre. Sedan är det jäkligt kul för Alnö IF som förening och dess ungdomsverksamhet att de 08:or som spelat matcher med oss, verkligen gjort avtryck i matcherna. Selma Dahlqvist, Julia Hagberg, Svea Svensson, Hilda Vennström och Tilde Uhlin. Framtiden ser ljus ut på ön.

Gottfrid Sjödin, Medskogsbrons BK;
- Jag känner att många spelare gått från klarhet till klarhet. Många av spelarna från vårt yngre lag har visat riktigt fina prestationer. Det märks också att det aldrig är för sent att börja spela fotboll igen. Alla de spelare som tagit olika långa pauser från fotbollen men valt att komma tillbaka och lira för Medskogs har alla utvecklats jättefint.

Roger Engström, IFK Timrå 2:
- Svårt att nämna enskilda spelare men roligt att se att våra tjejer födda 08 tar för sig i division 3.

Robert Vikberg, Sundsvalls FF:
- Flera av våra yngre spelare har utvecklats på ett imponerande sätt under våren. De vill lära sig, jobbar hårt på träningarna och visar att de konkurrerar om speltid i damlaget. Ingen nämnd ingen glömd.

Micke Dahl, Fränsta IK:
- Måste nämna 14-åriga Lily Larsson alltså. Hon överraskar hela tiden med hattrick och grejer.

Daniel Stegeby, Sund IF:
- Ingen speciell att nämna men vi har ju fått många nya spelare som överraskat positivt med sitt fina spel och proffsiga attityd. Och det ”gamla” gänget har alla lyft sig ännu några snäpp från ifjol och tagit sig an utmaningen att starta ett helt nytt lag på bästa möjliga sätt! Vi har ett otroligt bra driv i gruppen och en härlig stämning trots att resultaten inte gått vår väg ännu.

Några nyförvärv eller spelarförluster inför hösten som är på G eller redan klara?

Charles Merchant, Kovlands IF:
- Vi har fått tillbaka Alva Berglund och Meja Fritz från Kungsnäs. Meja är tyvärr knäskadad men kommer i alla fall att vara redo tills nästa säsong. Dessutom är Amanda Wallin är tillbaka från föräldraledighet.

Ted Danielsson, Selånger SK Utveckling:
- Två nya tjejer till utvecklingslaget, Juna-Li Werner och Bianca Nordlund, båda från Kungsnäs FC. Inga kända spelarförluster hittills. Ny är också den införskaffade robotgräsklipparen till vår fina anläggning, som gör underverk med våra planer!

Anne-Sofie Brännvall, Stöde IF (lagledare)
- Inget nytt, inga tapp.

Michael Wahlroos, Söråkers FF:
- Ingenting vad jag vet.

Micke Byström, Alnö IF 2:
- Vi fick ju in Oliva Edlund från Kungsnäs mitt i vårsäsongen, en stark och fotbollsklok spelare som är väldigt allround, otroligt välutbildad och därmed kan användas på flera olika positioner. Vi har även ett par tjejer till som tränat med oss och som jag hoppas tar steget över till oss. I spåkulan ser jag även att vi kommer att behöva stärka upp vårt representationslag i tvåan med spelare från vår trupp då de blir väldigt få nu här i höst gå grund av skador och spelare som flyttar för studier. Vad det exakt får för konsekvens för oss är oklart. Men Kent Gustavsson och jag ska sätta oss ned här inom kort för att hitta bästa möjliga lösning. Klart är i alla fall att Doris Albecker går upp i A-truppen och så även frisparkssnipern Lova Persson och Elin Utterberg.

Gottfrid Sjödin, Medskogsbrons BK;
- Vi behåller alla spelare. Inga helt nya, men två relativt nya tillskott på målvaktsfronten är Tuva From från Matfors och Jennifer Thunfors från Sundsvalls FF.

Roger Engström, IFK Timrå 2:
- Nope, vi tuggar på med samma gäng.

Robert Vikberg, Sundsvalls FF:
- Målvakt Jennifer ”Jiffa” Thunfors har lämnat för Medskogs. Frida Pedro och Emma Hammarberg lämnar för studier i Umeå. Elsa Olafsen studier i Uppsala. I gengäld gör Sara Heimer, född 2002, comeback efter en tids frånvaro från fotboll och hon spelar med oss framöver. Lirade senast i SDFF. Det kan komma fler nya namn närmaste veckorna.

Micke Dahl, Fränsta IK:
-- Vi har fått in en ny spelare men har inte sett henne än på grund av uppehåll. Blir spännande att se när vi drar igång. Tyvärr tappar vi tre fantastiska människor, Malin Sandström rycker in i lumpen, Wilma Söderberg flyttar söderut och Tyra Lindqvist börjar NIU och skriver över sig till SDFF. Så grattis till en grym tjej!

Daniel Stegeby, Sund IF:
- Japp, vi har fått ytterligare två nyförvärv inför hösten - Emmy Nygren och Engelina Nygren! Två duktiga tjejer som kommer att bidra mycket med sin erfarenhet och kompetens på planen! Dessutom har vi ännu en spelare på väg in som ska komma och provspela hos oss.

Vad säger du om det kommande höstspelet?

Charles Merchant, Kovlands IF:
- Håller sig truppen hel och alla kan vara med så har vi en väldigt bra trupp, det ska bli roligt med ett slutspel! I övrigt fortsätter solen att skina över Ånäsvallen. I slutet av augusti har vi populära Ånäscupen där framtidens stjärnor gör sina första matcher.

Ted Danielsson, Selånger SK Utveckling:
- Vi vill fortsätta göra bra prestationer och utveckla fotbollsspelare. Sen får vi summera tabellen när sista matchen är spelad.

Anne-Sofie Brännvall, Stöde IF (lagledare)
- Hösten blir spännande och målet är slutspel på övre halvan. Ser fram emot derbyn mot Fränsta och Matfors samt drabbningen mot Kovland.

Michael Wahlroos, Söråkers FF:
- Blir intressant. Frågan är hur ett förbund kan låta förutsättningarna vara oklar inför en serie, nu vet vi inte om det blir ett slutspel, vilka förutsättningar som gäller eller hur det ens utformar sig? Väldigt märkligt, riktig vurpa på organisationsnivå.
(Reds anm. Enligt tävlingskommitténs ordförande Claes Nyman går de åtta främsta i grundserien vidare till spel om uppflyttning medan de sex sämsta spelar fortsättningsserie, båda i enkelserier. Dock oklart om man fortsätter med de inspelade poängen, behåller hälften av poängen eller börjar om från noll).

Micke Byström, Alnö IF 2:
- Hösten är en 2-stegsraket, först försöker vi att bli sämst åtta i grundserien, sen får vi se vart vi hamnar om det blir uppflyttingsserien eller fortsättningsserien. Spelmässigt vill vi bli lite stabilare i våra "performances". Damlaget kommer att vara få till numerären vilket påverkar även oss. Utan att säga för mycket så kommer nog träningsgrupperna att se lite annorlunda ut här under hösten.

Gottfrid Sjödin, Medskogsbrons BK;
- Vi har haft några riktigt fina veckor under matchuppehållet där vi kunnat fortsätta med träningarna på ett bra och lärorikt sätt.

Roger Engström, IFK Timrå 2:
- Vårt fokus just nu är att försöka ta några placeringar i tabellen och fortsätta utveckla vårt spel. Plus att vi förmodligen har en av distriktets bästa gräsplaner i form av Bergeforsens IP.

Robert Vikberg, Sundsvalls FF:
- Vi är väl underdogs i den här serien men vi bör kunna ta ett antal poäng. Förhoppningsvis kan vi klättra ett par placeringar i tabellen också. Det viktigaste är ändå att vi tränar bra och att vi utvecklas tillsammans som lag, men också individuellt. Det gäller både tränare och spelare så klart. Att ha kontinuitet i det vi gör är jätteviktigt. Vi har kört öppna träningar tillsammans med SFF Utveckling i sommar och har haft bra träningsnärvaro trots semestertider. Det har varit bra fart på grejerna, några nya spelare har provtränat med oss vilket är jätteroligt. SFF DAM tänker långsiktigt och känslan är att vi har nånting riktigt bra på gång. Stefan Edberg och jag avslutar frågestunden med att önska alla lag lycka till i höst

Micke Dahl, Fränsta IK:
- Vi krigar på och har roligt så får vi se vart det tar vägen.

Daniel Stegeby, Sund IF:
- Vi kommer att ändra spelsystem från 4-4-2 till en mer offensivare 4-3-3 som vi tror ska ge oss mer tid uppe i motståndarnas målområde. Jag hoppas vi kan skapa mer tryck och rulla in många mål i höst!

Fotnot:
Det är sommar och semestertider just nu så alla lags tränare/ledare har inte haft möjlighet att svara på frågorna ännu. Men jag kommer att lägga in dem en efter en vid svar.

Höstens inledande matcher:
2023-07-30:
18:00 Sundsvalls FF - Njurunda IK
18:30 Sund IF - IFK Timrå 2
2023-08-02:
18:00 IFK Timrå 2 - Njurunda IK
19:00 Alnö IF 2 - Medskogsbrons BK
19:00 Selånger SK Utveckling - Sundsvalls DFF Utveckling
19:00 Sund IF - Fränsta IK
20:00 Söråkers FF - Sundsvalls FF
20:45 Sidsjö-Böle IF - Matfors IF

Omgång 1 B: Ketchupflaskan i topp för Njurunda och 2-0-vinst för Alnö 2 mot Timrå 2

17 jun 2024 Div. 3 Medelpad

Först ut i Damtreans Slutspel B var IFK Timrå 2 som gästades hemma på Bergeforsens IP av Alnö 2 under söndagen, där bortalaget tog hem en stabil 2-0-s...

Läs mer

Omgång 1 A: Söröje första laget att ta poäng av Medskogs i år, tennisseger för Kovland och effektivt Matfors vann på Stöde IP

17 jun 2024 Div. 3 Medelpad

Medskogsbron gick ren i grundserien men i den första matchen i A-slutspelet hamnade man i 0-2-underläge mot överraskningslaget Söröje och fick nöja si...

Läs mer

Omgång 7, grupp 1: Sund tog sista A-slutspelsplatsen och Medskogsbron tog full pott i serien!

6 jun 2024 Div. 3 Medelpad

Det blev Sund som tog hem den fjärde platsen till A-slutspelet efter en avgörande 4-1-seger över Söråker och gör nu trion Medskogsbron, tog full pott ...

Läs mer

Omgång 7, grupp 2: Tova Alm nickade Söröje till A-slutspelet inför 300 åskådare i Njurundaderbyt! Så gick det i övrigt i sista omgången

6 jun 2024 Div. 3 Medelpad

Söröje vann derbyt över Njurunda inför 300 begaistrade åskådare hemma på IP i Västanå. Tova Alm både nickade in vinstmålet och laget vidare till A-slu...

Läs mer

Omgång 6, grupp 2: Sju särdeles segrar för Selånger 2 och Stöde och oavgjort mellan Matfors och Söröje

3 jun 2024 Div. 3 Medelpad

Clara Högbom gjorde hela fem mål när Stöde vann med klara 7-0 över Heffnersklubban 3. Sju mål prickade även Selånger 2 i kvällens möte mot Alnö 2 på S...

Läs mer

Omgång 6: Tre poäng till Kovland, Sund och Sundsvalls FF

2 jun 2024 Div. 3 Medelpad

Tack vare dagens vinster gör att Kovland och Sundsvalls FF gör redan klara Medskogsbron följe till A-slutspelet trots att det återstår en omgång. Om d...

Läs mer