Sund tappade hela truppen från division 2 - kom femma i Medelpadsallsvenskan: "Och det med bara egna produkter"

13 nov 2023 Div. 4 Medelpad

Inför årets säsong tappade Sund över 20 spelare och istället för spel i trean efter degraderingen från division 2 blev det spel ytterligare ett hack ner till Medelpadsallsvenskan.
Och det med sitt U-lag som spelade i division 5 ifjol.
Efter en bister start spelade man upp sig under hösten och belade en fin femteplats.
- Och vi gör det med killar som är fostrade sedan barnsben i Sund IF, säger tränaren Armando Buzi stolt.

Efter Sunds första säsong i division 2 ifjol som slutade i en snöplig degradering inleddes en sällan skådad spelarflykt. Redan i bussen hem från Luleå efter en sista matchen började det ringa i flera spelares mobiler om erbjudanden att gå till andra klubbar. Ytterst beklämmande och pinsamt i mina ögon, och lika illa att inte spelarna tryckte av de ledare som kontaktade dem...

På några veckor hade Sund tappat en hel spelartrupp och valde att tacka nej till spel i trean utan klubbens utvecklingslag i femman blev plötsligt föreningens representationslag och tog en plats i ett från sju till elva lag utökad Medelpadsallsvenska (division 4).

På kort tid skulle ledartrion Armando Buzi (lagledare/tränare), Robin Runsvik (tränare) och Fredrik Lundsten (tränare) och nye ordföranden Lasse Edlund försöka trimma ihop ett helt nytt A-lag med oprövade spelare på den här nivån.

Inledningen av serien blev sisådär med en hel del förluster och "fejder" med domarkåren. Men allt eftersom fick man ihop både disciplin och pusselbitar och under hösten blev man svårslagna och klättrade från kamp om att undvika nedflyttning till en fin femteplats. Och det med en fin och vägvinnande fotboll.

Lokalfotbollen dryftade den gångna säsongen och lite av nästa med en av lagets tränare, Armando Buzi, som även fungerar som lagledare.

Vad säger du om er säsong som helhet?
- En lite annorlunda säsong där vi hade all förberedelse för att vara ett andralag och helt plötsligt så blev bara vi Sunds representationslag. Med tanke på det gör vi en helt okej säsong för oss, positivt och negativt.
- Vi började lite som förväntat och hade väldigt svårt att ta poäng och blev ofta "ovänner" med domarna. Tyvärr många onödiga röda kort, fyra stycken på de fem första matcherna. Något som avgjorde en hel del för oss och gjorde så att vi hamnade långt ner i tabellen. Men vi skärpte till oss väldigt starkt under hösten och drog inte på oss några röda kort andra halvan. Grabbarna lyckades etablera laget i Medelpadsallsvenskan och det ser ut som att alla är nöjda med tanke på att vi på förhand bara skulle ta den här säsongen som ett läroår och komma in i a-lagsfotbollen med allt vad det innebär.

Vad är du mest nöjd med?
- Att vi lyckades med den enda målsättning vi hade strax innan serien, etablering i fyran. Dessutom fick alla spela och vi toppade aldrig vårt lag. Vi körde helt enkelt med hela truppen under hela säsongen och alla fick speltid. Även de nya som anslöt efter augusti fick lira. Vi tog ut 18 spelare varje match förutom den matchen i juni som kolliderade med skolavslutning och student med mera. Vi hade också en bra träningsnärvaro under säsongen. Plus att jag fick själv spela 10 min sista matchen . Bra känsla! (skratt).

Och vad hade ni kunnat gjort bättre?
- Ja, uppförandemässigt fanns det en del i övrigt att önska. Att till exempel dra på oss två röda kort i de inledande matcherna mot Essvik och Fränsta. Då kanske serien hade sett annorlunda ut och om vi inte bränt så många frilägen och klara målchanser under säsongen.
- Som lag finns säkert en hel del saker som vi kunde ha gjort bättre, men rutin saknas i laget och vi tränare hade vi också första året som a-lagstränare så det finns mycket vi kunde ha gjort annorlunda med facit i hand. Något som vi tar lärdom inför 2024 och gör bättre.

Vilken spelare har överraskat mest på dig den här säsongen?
- I stort sett hela truppen faktiskt! Många är unga och är redan väldigt duktiga och har potential att bli ännu bättre nästa år.

Kör du på en säsong till i klubben eller väntar en ny utmaning?
- Jodå, jag kör på även nästa säsong, har ju varit med de flesta grabbarna mer eller mindre i många år nu. Har varit engagerad i Sund sedan 2010. Hela tränarteamet Robin och Fredrik fortsätter även de nästa år och säkert kommer vi att fylla på med 1 eller 2 namn till om det är rätt personer och vill hjälpa Sund och vill vara med i en väldigt glad och positiv trupp som vill träna och spela.
- Kommer att bli ett intressant 2024 då vi redan nu kan planera säsongen utifrån våra egna förutsättningar. Så blev det ju inte direkt inför den här säsongen som bekant. Dessutom har våra spelare blivit ett år bättre.

Några klara nyförvärv eller spelartapp?
- Först och främst ser grabbarna som vi redan har ut att fortsätta, det framkom vid ett möte vi hade för en dryg vecka sedan.
- När det gäller nya spelare återvänder Ali Panachi, lagkapten när vi spelade i division 5, från IFK Gnarp. En mer rutinerad spelare, Gonzalo "Messi" Castro, tidigare i bland annat FC Norr United och Sundsvalls FF, och nu pojktränare i Sund gör comeback. Han är 35 år och kommer med sin rutin och erfarenhet att bidra mycket. Sedan har målfarlige anfallaren Bleart Ugzmajli lovat att återkomma till Sund efter sin sejour i Alnö.

Några fler "hemvändare" på gång?
- Kanske, vi pratar med många andra före detta Sundspelare, vill inte gå ut med namn ännu, och jag vill gå ut med budskapet till alla gamla Sundare att ni är välkomna "hem" till Maland om ni känner att ni vill bidra.

Vad säger du om alla "phula värvare"?
- Till andra klubbledare och tränarkollegor. Bygg era lag med egna produkter och spelare, vi sitter alla i samma båt. Man behöver inte ringa spelare hit och dit och erbjuda "guld och gröna skogar". De som älskar fotboll, och vill spela fotboll, kommer att göra det oavsett alla "erbjudanden".

Tack för den gångna säsongen och lycka till 2024, Armando.
- Tack Janne och hoppas ni på Lokalfotbollen även fortsätter nästa säsong.

Omgång 9: Danne Johansson sexmålsskytt, hattrick av Gustav Åsell och två pytsar av Marcus Sawert och Semir Salia

19 jun 2024 Div. 4 Medelpad

Danne Johansson sköt Sund i sank och gjorde sex mål på raken i Svartviks 8-0-seger. Selånger 2:s Gustav Åsell prickade in ett hattrick mot IFK Sundsva...

Läs mer

Omgång 8: Matfors nollade Kuben 2, tredje raka för Kraftfull, Kovland vände och ras för Sund mot Timrå plus en match uppskjuten

16 jun 2024 Div. 4 Medelpad

Idag söndag mötte Kuben 2 Matfors på sitt konstgräs och fick ge sig med 0-2 och missade att klättra upp på en tredjeplats i en haltande tabell. IFK Ti...

Läs mer

Omgång 7: Kryss i Njurundaderbyt, hattrick av Matfors Oliver Spjut och vinster även för Kraftfull och Timrå men uppskjutet på Balders

9 jun 2024 Div. 4 Medelpad

Det blev kryss i det första Njurundaderbyt på ett decennium inför storpublik. Kraftfull tog sin andra raka vinst, 3-1 över Kuben 2, Timrå gick från 1-...

Läs mer

Omgång 6: Svartviks första förlust på två år när Kovland vann tidiga seriefinalen, tennisseger för IFK Sundsvall, storseger för Kuben 2 och Timråvinst samt Kraftfulls första trea!

4 jun 2024 Div. 4 Medelpad

Full omgång i Medelpadsallsvenskan ikväll. Svartviks första förlust i seriesammanhang på två år sedan Kovland tagit hem den tidiga seriefinalen. Kraft...

Läs mer

Omgång 5: Svartvik, Timrå, Kovland och Kuben 2 höll alla nollan och Selånger 2 och Sund kryssade i målrik match

1 jun 2024 Div. 4 Medelpad

Ett effektivt Svartvik avgjorde sista halvtimman hemma mot Matfors, två mål av Gustav Salomonsson för serieledarna. Gustav Millbourn gjorde enda målet...

Läs mer

Omgång 4: Vinster för IFK Sundsvall och Kuben 2 plus tre kryssmatcher

24 maj 2024 Div. 4 Medelpad

Ikväll bjöds det på full omgång i Medelpadsallsvenskan med fem intressanta matcher. Svartvik tappade sina första poäng i år men hämtade in ett 0-2-und...

Läs mer