Sverige vann F18-landskampen över Norge på Stöde IP inför rekordpublik

Det var fotbolls- och folkfest på Stöde IP när Sveriges F18-landslag besegrade Norge med uddamålet av tre inför rekordpubliken på drygt 650 åskådare.
Stor matchvinnare blev Lisa Björk från Umeå IK som gjorde två mål själv och spelade fram till ett.
– Vi hade det tufft i början men sen kom vi in i det, säger tvåmålsskytten Björk till Lokalfotbollen efter matchen (klicka nedan för att se och höra hela intervjun).

För första gången i världshistorien vankades det landskamp på Stöde IP. Visserligen "bara" en flickdito för F18 ingående i en trenationersturnering tillsammans med Norge och Island.
Det spelade ingen roll. I Stöde gick man nästan man ur huse och över 650 personer räknades in vilket betyder publikrekord för arenan. En arena som dagen till ära lystes upp av solen och bjöd på en synnerligen fin gräsrektangel och den nya läktaren var som sagt välfylld.

När matchen sparkades igång efter nationalsånger var det Norge som tog tag i taktpinnen och tryckte tillbaka Sverige, som emellertid kontrade vasst när tillfälle gavs.
Strax efter att klockan tickat förbi de tjugo satte Norge bollen i nät men jublet hamnade i strupen och det två gånger om. Först blev "målet" avvinkat för offside och en halvminut senare tog Sverige ledningen efter ett snabbt anfall som avslutades med att Lisa Björk hittade in till Matilda Nildén bakom den norska försvarslinjen och 1-0 var ett faktum. Var det någon som snackade om små marginaler?

Norskorna fortsatte trumma på och med halvtimman spelad var det utjämnat sedan Cathinka Tandberg avancerat ohindrat mitt i planen och hittat rätt med sitt avslut.
Repliken tog bara ett par minuter. Lisa Björk fick bollen några meter utanför straffområdet och hennes "sorkmördare" satt perfekt nere vid den vänstra stolproten och ny hemmaledning.

Kraftfulle Cathinka Tandberg behövde mindre än tre minuter på sig för att göra sitt andra kvitteeringsmål då hon vid den bakre stolpen nickade in 2-0 och Norge tog över mycket av spelet medan Sverige fick förlita sig på kontraattacker. På en sådan i den 70:e minuten avslutades med ett skott som strök krysset men bara tre minuter senare fick Lisa Björk bollen i högerinnerpossition, gjorde sin back och fick på ett perfekt skott som ställde den norska målvakten och ett tredje ledningsmål var ett faktum för gamla Svedala.

Norge vaskade fram ett par nya kvitteringschanser men Sveriges sista utpost Elvira Björklund avkrävdes en par matchavgörande räddningar innan segern kunde räknas in.

– Vi visste vad som väntade. Det blir alltid en massa närkamper, fysik och många löpmeter när man möter Norge, men vi har en kultur där alla lägger ner hårt jobb och tänder varandra. Och mål förändrar också matchbilder. Idag gjorde Matilda och Lisa mål när vi behövde det, säger Sveriges förbundskapten Caroline Sjöblom.

Caroline fortsätter:

– Jag är stolt över insatsen. Norge har i princip samma elva som i EM-finalen i somras och vi står upp jättebra trots att vi har flera debutanter.

Sverige spelar sin andra match i turneringen mot Island på "Grytan" i Timrå på tisdag klockan 17.00. Men först spelar Norge och Island på söndag klockan 14.00, även det i "Grytan".

Sverige Norge

Sverige - Norge 3-2
2 september 2022 - 17:00 - Stöde IP
1-0 Matilda Nildén (22) Assist: Lisa Björk
1-1 Cathinka Tandberg (30)
2-1 Lisa Björk (33) Assist Emilia Pelgander
2-2 Cathinka Tandberg (48)
3-2 Lisa Björk (73) Assist Saga Swedman
Domare: Sofie Borck Janeheim
Publik: 656
Matchfakta

Foton från och kring landskampen här nedan av Pia Skogman, Lokalfotbollen.nu:

Omgång 3; "Angen" fyramålsskytt när Selånger tog hem en storseger och uddamålsvinst för Timrå men kraftig förlust för Heffnersklubban 2 mot Ope

I omgång 3 visade Selångers altmeister Angelica Lindholm Forsell målformen och prickade in fyra av de sju fullträffarna mot Brunflo. Tella Åström sköt...

Läs mer

Omgång 2: Selånger avgjorde sent i derbyt mot SDFF 2, klar vinst för Heffnersklubban 2 men förlust för IFK Timrå

Omgång 2 av Damtvåan inleddes med en match ur den 7:e omgången (!) där Heffnersklubban 2 tog hem en säker seger över Brunflo. Under onsdagskvällen lyc...

Läs mer

Omgång 1: Seger för IFK Timrå, SDFF 2 vände mot Heffnersklubban 2 och Selånger fick "bara" kryss i premiären

Första paret ut i årets damtvåa var de unga andralagen i SDFF och Heffnersklubban under fredagskvällen där de förstnämndas Tilde Bergman blev tungan p...

Läs mer

Lokalfotbollens tips: Så slutar damernas div. 2 Mellersta Norrland

Premiär i afton så hög tid att åter tippa sluttabellen av damernas division 2 Mellersta Norrland.Ifjol hade jag inga problem att pricka in vinnaren (A...

Läs mer

Inför seriestarten: Heffnersklubban Utveckling

Heffnersklubbans andralag kom ifjol sjua fjärran från toppen men även långt från nedflyttning sedan man inlett lite tveksamt med många spelare som ald...

Läs mer

Inför seriestarten: Sundsvalls DFF Utveckling

SDFF Utveckling gjorde en rejäl spurt under hösten i fjolårets A-slutspel i Damtrean och knep seriesegern i den sista omgången och är nu tillbaka i di...

Läs mer