Torsk i debuten för Jäger Röding - Öster vann över GIF med klara 4-0 i serieavslutningen

11 nov 2023 Superettan

Det blev ingen avslutningsmatch i dur för GIF Sundsvall.
Ett för till allsvenskt kval jagande Öster visade sig alldeles för starka och hittade in med fyra bollar bakom målvaktsdebutanten Jakob Jäger Röding.
- Det var såklart jättekul, det var något jag hade som mål inför den här säsongen och nu fick jag uppfylla det i sista matchen, säger 17-åringen till ST-sporten.

Det märktes vilka som hade mest att spela för på Visma Arena i Växjö.
GIF Sundsvall hade redan säkrat nytt kontrakt medan Öster jagade allsvensk kvalplats.

NorrLandslaget gav 17-årige målvaktslöftet Jakob Jäger Röding förtroendet mellan stolparna och på ytterbacken fick Edvard Carrick göra sin första match i Superettan från start.

Redan i den 13:e minuten tvingades Jakob vittja sitt nät första gången då Manasse Kusu satte dit huvudet från två meter efter en hörna och en skarv från Adam Bergmark Wiberg på den.

Därefter började GIF hitta in i matchen och vaskade fram ett par halvchanser men Östers 1-0-ledning stod sig till fem minuter in i den andra halvleken då skytteligaledaren Adam Bergmark Wiberg fick på ett wobblande skott rakt upp i krysset förbi en maktlös målvaktsdebutant.

I den 66:e minuten bröt sig Dzenis Kozica förbi bortaförsvaret och pricksköt in trean via stolpen och åter var utlämnade Jäger Röding utan pareringschans.

Den unge gårdvaren skulle få släppa ytterligare en boll förbi sig. Med två minuter kvar fick Theodor Johansson på en fin träff med sträckt vrist och fullbordade hemmalagets seger till 4-0.

- Det var såklart jättekul, det var något jag hade som mål inför den här säsongen och nu fick jag uppfylla det i sista matchen. Det är stor skillnad mot spel i P19-serien, mycket mer distinkta och precisa, säger Jakob Jäger Röding till ST-sporten.

- Jag är nöjd med det lugn jag hade och jag hade några bra ingripanden. Men att släppa in fyra mål är såklart aldrig kul, det kan ingen målvakt vara nöjd med, säger han om sin insats.

Östers seger visade sig dock betydelselös i kampen om att nå den där kvalplatsen till Allsvenskan då Utsikten vann Göteborgsderbyt över redan klara allsvenskarna GAIS med matchens enda fullträff och lade beslag på den åtråvärda platsen.

Det blev spänning både om att nå kvalet uppåt men även nedåt, och att undvika om att åka ur direkt. När röken lagt sig efter 30 omgångar visade det sig att AFC Eskilstuna och Jönköpings Södra, båda allsvenskar för inte så länge sedan, får börja om i Ettan medan det blir, redan uträknade, Skövde och Örgryte som får försöka rädda sig kvar via kvalspel mot tvåorna i Ettanserierna.

 

Östers IFGIF Sundsvall

Östers IF - GIF Sundsvall 4-0
11 november 2023 - 15:00 - Visma Arena, Växjö
1-0 Manasse Kusu (13) 
2-0 Adam Bergmark Wiberg (50)
3-0 Dzenis Kozica (66)
4-0 Theodor Johansson (88)
Domare: Adi Aganovic
Publik: 4 015
Matchfakta

Degerfors reservmålvakt ersätter Jonsson mellan stolparna

28 nov 2023 Superettan

Oscar Jonsson fick häromdagen beskedet att han inte kommer att vakta målet i GIF Sundsvall 2024.Nu är ersättaren klar. Det blir Degerfors 29-årige res...

Läs mer

Även målvakten får lämna: "Får blicka vidare"

27 nov 2023 Superettan

Han vaktade målet i 24 av GIF Sundsvalls 30 matcher i år.Idag fick Oscar Jonsson, precis som Linus Hallenius, beskedet från sportchefen Joel Cedergren...

Läs mer

Linus Hallenius inte önskvärd längre i GIF Sundsvall: "Överflödig"

27 nov 2023 Superettan

Under måndagen fick anfallaren Linus Hallenius beskedet av nye sportchefen Joel Cedergren att han inte ingår i GIF Sundsvalls framtidsplaner. – Som ja...

Läs mer

Idel allsvenskt motstånd i Svenska Cupens gruppspel för GIF Sundsvall

25 nov 2023 Superettan

Det är lottat i Svenska Cupen.Den 10-11 mars nästa år inleds gruppspelet i Svenska Cupen och GIF Sundsvall möter idel allsvenskt motstånd i form av Ha...

Läs mer

Efter tre säsonger - nu lämnar Erik Andersson GIF Sundsvall: "Jobbigt"

23 nov 2023 Superettan

Efter tre säsonger lämnar stöttespelaren Erik Andersson nu Giffarna.- Det är klart att det är lite jobbigt att lämna efter tre år i en klubb och en st...

Läs mer

GIF Sundsvall i sorg: Anfallsstjärnan har gått ur tiden, blev 71 år

21 nov 2023 Superettan

Thomas Wiklund, populär skyttekung i GIF Sundsvall under senare delen av 70-talet, men bördig från Gammelstads IF i Luleå, har gått ur tuiden, 71 år g...

Läs mer