Vilka fem lag slår Selånger 2, Stöde och Kovland följe till höstens slutspel i Damtrean?

30 mar 2023 Div. 3 Medelpad

Hela 14 lag deltar i årets Damtrea och hade kunnat varit 15 om inte Indal dragit tillbaka sin kanditatur.
Därför kommer lagen att först möta varandra en gång i ett enkelmöte för att sedan delas upp i ett A-slutspel, de åtta första, (om uppflyttning) och ett B-dito, med de sex lägst placerade lagen ( placeringsmatcher), även dessa i enkelmöten.

Hur slutar då Damtreans grundserie?
Lokalfotbollen har svaret redan nu!

1) Selånger SK 2
- Vann serien ifjol men fick inte avancera till division 2 då A-laget inte tog sig upp i Ettan. Kommer att bli en tuff kamp om seriesegern men jag tror på ett dacapo från ifjol då man har välutbildade spelare sin ungdom till trots och har möjligheten att "låna in" spelare från sitt division 2-lag.

2) Stöde IF
- Begärde ner sig från division 2 men har fått behålla de flesta av sina rutinerade och tongivande pjäser, läs Anna Edin, Hanna och Clara Högbom. Given kandidat till serievinst även om truppen skulle behöva utökas!

3) Kovlands IF
- Tror KIF-damerna kommer att överraska med sin blandning av rutinerade spelare från högre divisioner och yngre förmågor som blivit ett år bättre. Kanske lite för tunn trupp för att hålla för en hel säsong men kommer att vara med och slåss om en uppflyttningsplats till tvåan helt klart.

4) Sundsvalls DFF 2
- Har som målsättning att ta sig upp i tvåan med sitt andralag. Men då man i första hand kommer att satsa på F19-serien med ett ungt lag är frågan vad man kommer att kunna ställa upp med för lag i Damtrean? Lär bli spelare 14-16 år och då kan det gärna bli lite upp och ner i kvaliteten match för match. Svårtippade som alla andralag.

5) IFK Timrå 2
- Slogs i toppen ifjol men nu har flera av de bästa flyttat upp till division 2-laget, bland annat målsprutan Klara Berglund. Kan bli ett mellanår.

6) Söråkers FF
- Tycker att de har material för en högre placering men har det lite besvärligt med sitt målskytte. Kan komma att tvingas avvara sin vassaste målgörare Lina Norrbom i år vilket blir ett extra avbräck. Ska bli spännande att se om någon annan kan överta målskyttemanteln?

7) Matfors IF
- Gjorde sin bästa säsong på många år ifjol men tippar dem trots det lite längre ner i tabellen i år. Kanske ett misstag men man har tappat några myckelspelare och truppen ser väldigt ung ut. Hade behövt ett par rutinerade spelare att stadga upp det hela. Nu kommer Joanna Fuenzalida att få ett tungt lass på mitten.

8) Alnö IF 2
- Tar sista slutspelsplatsen. Många unga tjejer på väg uppåt och kan man använda bänkspelarna från tippade topplaget i tvåan så kanske man kommer ännu högre. Fått en klasstränare i Micke Byström.

9) Njurunda IK
- Precis som Söråker ett lag som sett till materialet borde ligga högre upp. Njurundabygdens enda damlag kan mycket väl hamna på rätt sida slutspelsstrecket om man slipper skador på "fel" spelare.

10) Medskogsbrons BK
- Har i år fått rutinerade Rosie Nilsson från Alnö och ett par nyttiga lirare till och då de övriga tjejerna/damerna i truppen fortsätter att ta steg kan man mycket väl slåss om en slutspelsplats. Det visade man i DM-gruppspelet i vintras där man tog sig vidare även om det blev respass i semifinalen.

11) Fränsta IK
- Ånge kommuns enda damlag har flera ytterst lovande spelare i sitt lag men tyvärr se ett par "äldre damer" ut att lägga bollskorna på hyllan vilket gör att truppen blir både tunn och ihålig. Kan emellertid vara med och slåss om toppåttaplaceringen även de.

12) Sundsvalls FF
- Kom jumbo ifjol men gör lite av en nysatsning med Robertv Vikberg, från SDFF, som tränare tillsammans med Stefan Edberg. Har ett par spelare på gång från just SDFF så jag tippar att man slipper träsleven i år och en slutspelsplats ska inte förkastas.

13) Sidsjö-Böle IF
- Kanske borde tippa dem högre men har tappat "stjärnan" Stina Rotvold till Selånger. Har fortfarande många unga lovande tjejer i laget men truppen ser lite väl tunn ut. Har kapacitet att slåss om en slutspelsplats om alla bitar hamnar på plats.

14) Sund IF
- Ett "överblivet" lag från Alnö hamnade i Sund som för första gången på många år har ett damlag i seriespel igen. Men laget är tunt som en höstis och fixar man att genomföra säsongen utan att dra sig ur ska man ha en eloge. Får man utvecklas i lugn och ro och spela ihop sig och kanske få in några fler spelare och slipper skador så kanske det kan bli ett par segrar att glädjas åt. Får ta den här säsongen som ett prövoår.

Kommentar:
Tretton av de fjorton lagen har kapacitet att ta sig till slutspelsserien i höst., det vill säga topp 8. De lag jag tippat 1-4 är givna sen kan en stolpe ut eller ribba in komma att bli avgörande. Oavsett vilket blir det en intressant serie med mycket spänning och fin fotboll.

Efter en "berg- & dalbane"-säsong - Wahlroos fortsätter som tränare för Söråker

3 dec 2023 Div. 3 Medelpad

Söråker tog sig till Damtreans A-slutspel och belade där plats åtta av de tio lagen, kanske en liten besvikelse- För mycket berg- & dalbana, säger...

Läs mer

Micke Byström kliver av trots lyckat år för Alnö Utveckling: "Fanns saker som tog udden av det roliga"

3 dec 2023 Div. 3 Medelpad

Mikael Byström gjorde comeback i år som tränare då han tog över Alnös utvecklingslag i Damtrean - och förde dem till A-slutspelet.Men någon fortsättni...

Läs mer

Sundsvalls FF gick från jumboplats i Damtrean till att nästa nå A-slutspelet: "Laget har utvecklats"

25 nov 2023 Div. 3 Medelpad

Sundsvalls FF lyfte sig från fjolårets jumboplacering till att nästan ta sig topp 8 och A-slutspelet.I B-ditot under hösten kom man sedan på en fin an...

Läs mer

Damtreans All Star Team 2023: Spelare, tränare & domare

25 okt 2023 Div. 3 Medelpad

Som vanligt en tuff uppgift att ta ut en Drömelva i Damtrean, speciellt som den har hållit en bra klass i år med många jämna och bra matcher.Det blev ...

Läs mer

Damtreans All Star Team 2023 - målvakt

25 okt 2023 Div. 3 Medelpad

Ina Danielsson, Söråkers FF Målvakt. 30 år. Orädd, reflexsnabb, välvuxen och som med stor röst dirigerar sitt uteförsvar. Har med åren samlat på sig e...

Läs mer

Damtreans All Star Team 2023 - högerback

25 okt 2023 Div. 3 Medelpad

Maria Nilsson, Medskogsbrons BK Högerback. 42 år. Slitstark som spelar tuff och resolut, men som aldrig drar på sig gula kort. En driven ledare på pla...

Läs mer