Förändringar i norsk spelmarknad
Stora spelbolag lämnar Norge på grund av böter och inget licenssystem. Jonas Weimer förklarar varför det är dåligt för både spelare och staten.
- Det skapar ju en dålig konkurrenssituation. Då blir det ensamrätt på spelarna med både odds och bonusar.
Vad tycker du om situationen i Norge när det finns bara två officiella spelbolag och ingen annan kan få licens?
- Det skapar ju en dålig konkurrenssituation. Då blir det ensamrätt på spelarna med både odds och bonusar. Spelarna får inte något att kunna jämföra med. Spelbolag kan då sätta mycket lägre odds än vad marknaden egentligen borde ha eller lägre bonusar. Det blir ju jättenegativt för spelarna framförallt, med få alternativ. Ju fler alternativ desto bättre blir det ofta. Det måste vara reglerat av vad spelarna väljer. För norska staten är det bra men för spelarna är det sämre, säger Jonas Weimer
Så du säger att det är odds och bonusar som påverkas?
- Både odds och bonusar men även hur produkterna utvecklas också. Är det väldigt få bolag och ingen konkurrenssituation då finns det ingen anledning att utveckla produkterna heller. Och sedan odds, om det inte finns någon annan som kan ge bättre odds… Jag jämför ofta när jag lägger mina spel, då kanske jag jämför tio olika bolag för de bästa oddsen. Har man bara en eller två att välja då blir det väldigt negativt för en som spelar i Norge. För folket i Norge måste det vara mycket värre att spela om man kan välja så få bolag.
Vad är så bra med de internationella speljättarna som Bet365, Unibet och andra?
- Om man tittar på de stora bolagen har de ofta bäst funktioner, de har beetbuilder, de livestreamar mycket, och oddsen är ofta bäst på deras sidor för att de har så stora volymer så de kan jobba med mycket mindre marginaler. Någonting som är också bra är betalningsmetoder till exempel. Men det är framför allt oddsen och utbuden och livestreaming.
Det som vi ser just nu är att spelarna letar efter nya företag, och det som de kan få är okända och oftast oreglerade företag. Vad tycker du om det?
- Det blir också en jätteosäker marknad för spelarna. Till exempel om bolagen finns i Curacao, då finns det ingen som kollar så att de gör rätt heller. Och då får Norge inga skattepengar alls. Så skulle man ha ett norskt licenssystem som i Sverige då skulle de i alla fall kunna skatta på de spelarna som spelar där. Men på så sätt då vissa bolag kanske inte betalar pengarna till spelarna. Och spelarna har ingenting att vända sig till ifall det blir något problem. Det blir inte heller bra. Det var så i Sverige innan vi införde licenssystem.
Kan du beskriva hur det var innan systemet kom?
- Då kunde alla spela i alla bolag i hela världen. Ibland kunde det vara ett bolag som gick i konkurs och då fick man inte ut pengarna. Det fanns inga regler att hålla sig till, och spelarna var oskyddade. Det var ju en osäker marknad då i Sverige. Fast man kunde få välja stora bonusar och så. Men man ville inte ha för mycket pengar på kontot för att när man väl tar ut då kan det bli något problem, att kontot stängs eller så. Jag tänker också på spelpauser som vi har i Sverige. Då kan man stänga av sig om man börjar känna sig beroende. Man får sätta gränsen på hur mycket man får sätta in. Och såna gränser finns inte om man spelar på bolag utanför licenssystemet. I Sverige är det väl 102 000 som stängde sig från spelet.
Men de som stängde av sig från spelet på officiella bolag, kan ju vända sig till spelbolag utan licens ifall de verkligen vill börja spela igen.
- Ja, det finns ju såna också som gör det. Det är svårt att komma runt. Men dem, i regeringen, i alla fall har gjort vad de kan. Det är svårt att spela på vissa utländska bolag i Sverige. Det kan vara svårt att sätta in pengarna eller att svenska spelare inte är välkomna i överhuvudtaget. Men det är klart att man kan alltid ta sig runt om man verkligen är spelberoende. Men jag tror att det kan ändå hjälpa många, hjälpa de som inte orkar leta efter de små bolagen utanför Sverige.
Kan det vara en förbättring för Sverige också?
- De kommer att höja skatten för de bolag som är med licensen. Så nu i Sverige är det några bolag som lämnar. Man kanske ska ta hand om de lite mer, de som vill göra rätt, som vill betala skatt och trygga spelmarknaden. Man kanske inte ska pressa ut så mycket pengar av dem. För att det är många som lämnar och så blir det att folk istället vänder sig till utländska bolag.
Den här artikeln skrevs i samarbete med Oddsbonuser.nu