Sverige vann bronsmatchen i F16-turneringen i Medelpad - slog England efter straffar inför storpubliken på Ånäsvallen

12 jul 2023

Trots tidigt underläge och utvisning så kämpade F16-tjejerna sig fram till 1-1 och ett straffavgörande mot England. Sverige tog hem straffsparksläggningen och slutar därmed trea i Nordisk flickturnering 2023 som spelats runt om i Medelpad senaste veckan.
- En magisk prestation av tjejerna, säger förbundskapten Lovisa Delby.

England rivstartade matchen och brände en jättechans i inledningen, men tog sedan ändå ledningen i den sjunde matchminuten på ett perfekt inlägg innickat av Isabel Hebbard.

Det skulle bli ännu värre för Sverige. Med 13 minuter på matchklockan åkte Fabienne Bartholdson på en målchansutvisning efter att ha varit för tuff i närkampen mot Englands djupledslöpande lagkapten Denny Draper.

Sverige valde att inte falla hemåt utan höll spelet uppe med en trebackslinje och en enorm arbetsinsats från hela laget. Felicia Schröder oroade hela Englands backlinje på egen hand och kunde kvittera till 1-1 bara minuter efter Englands ledningsmål. England lyckades inte bryta ner Sverige utan halvleken förblev jämn spelmässigt och räknat i antal målchanser.

Andra halvlek fortsatte i samma spår. Med kvarten kvar att spela såg Sverige ut att börja vackla för trycket, men England kom inte närmare än en boll i stolpen. Svenskorna samlade ihop sig och lugnade ner spelet. Båda lagen hade halvchanser till ett segermål men 1-1 vid full tid gav ett straffavgörande om tredjeplatsen i Nordisk Flick 2023.

England missade sin första straff medan de svenska skyttarna var felfria. Isabelle Axelsson drog Sveriges avgörande straff rakt upp i krysset, matchen och tredjeplatsen till Sverige.

Förbundskapten Lovisa Delby om matchen:
- En magisk prestation av tjejerna. Starten vi får är ju inget drömscenario... Men i efterhand så är det ju ovärderlig erfarenhet att vi får träna på att ha en spelare utvisad, att vända matchen och att sedan slå straffsparkar i ett skarpt läge.

- Målet under samlingen var att komma varandra närmare i gruppen, att lära känna varandra på och utanför planen. Vi vill skapa relationer och trygghet, en förutsättning för att vi ska kunna vara modiga i våra beslut på planen. Där har vi kommit långt och det tycker jag att vi visar idag.

- Vi har fått med oss massor från den här turneringen! Vi hade Nederländerna och England som önskemotståndare och så blev det. Mot Danmark gör vi många mål och fortsätter framförallt att skapa chanser hela matchen igenom. Mot Nederländerna sätter vi oss själva i ett väldigt svårt underläge men gör då taktiska förändringar och ingjuter en tro på att vi kan vända - vilket vi nästan lyckas med. Inför Englands-matchen hade vi en extra vilodag och fick andas ut ordentligt för att sedan komma upp i fokus igen och göra en bra prestation.

Härnäst för F16 (födda 2007) väntar en dubbellandskamp mot Norge (31 augusti och 3 september) i Eksjö, därefter väntar EM-kval i oktober.

England - Sverige 1-1 (4-6 efter straffar)
12 juli 2023 - 16:00 - Ånäsvallen, Kovland
1-0 Isabel Hebbard (7)
1-1 Felicia Schröder (19)
Utvisning Sverige: Fabienne Bartholdson (13)
Svenska straffmål: Felicia Schröder, Tilda Hellén, Alice Broman, Thea Staffansson och Isabelle Axelsson.
Domare: Julie Thomsen, Danmark
Publik: 868
Matchfakta

Övriga matcher under finaldagen:

Final:
Nederländerna - Norge 1-2
12 juli 2023 - 18:00 - Selånger IP
Matchfakta

Match om 5:e plats:
Finland - Island 2-0
12 juli 2023 - 18:00 - Thulevallen
Matchfakta

Match om 7:e plats:
Färöarna - Danmark 0-7
12 juli 2023 - 16:00 - Stöde IP
Matchfakta

Källa:
SvFF:s hemsida