SDFF-tränaren inför premiären borta mot GUSK "Jag tycker vi är bättre i år"

3 apr 2022 Elitettan

SDFF gör som Giffarna.
Begår sin seriepremiär i Uppsala med avspark klockan 15:00 i eftermiddag.
Där väntar nykomlingarna Gamla Upsala SK.
– Jag tycker att vi är lite bättre i år än ifjol, säger tränaren Mikael Melin Bhy till ST-sporten.

GIF Sundsvall tar sig an IK Sirius på Studenternas i den Allsvenska premiären.

Samtidigt i samma stad och samma klockslag möter vårt andra elitlag, SDFF, en av de sex nykomlingarna Gamla Upsala på Lötens konstgräs där en match i matchen kommer att bli mellan systrarna Wänglund, Olivia i SDFF och storasyrran Julia i GUSK..

Ett GUSK som, förstärkt med en hel del rutin från Damallsvenskan och Elitettan, inte lär bli någon munsbit för de marinblå i premiären.

Av hävd är alltid andra året det svåraste efter att man gått upp som nykomlingar året innan.

Efter en bedrövlig start på säsongen ifjol lyckades SDFF vända trenden och fixa nytt kontrakt. Vill man vara stygg så var både Borgeby och Bollstanäs alltför svaga för Elitettan och var aldrig riktigt med och konkurrerade.

Hur ser det då ut i år för SDFF? Tja, inte så pjåkigt faktiskt. De unga spelarna i truppen har blivit ett år äldre, och förhoppningsvis bättre. Sex intressanta nyförvärv, plus en återvändare och ett höstlån som kommer tillbaka till stan för en hel säsong är positivt.

Härnösandstrion Isabell Nordlund (mv) och anfallstvillingarna Linnéa och Olivia Strand har lämnat och så även Lee Winroth som valt att flytta tillbaka till Gefle. Dessutom har Julia Melin Bhy valt att avsluta karriären.

På det hela taget ser truppen mer robust ut i år vilket talar för SDFF, inte minst när det gäller offensiven.

I år åker tre lag ur av de tolv och vilka räddningsplankor finns för vårt elitlag?

Nykomlingarna Bergdalens IK från Borås och Rävåsen från Karlskoga tippas få det svårt och sedan gäller det att hålla ytterligare ett lag bakom sig.

SDFF har ambitionen att bli ett mittenlag i år och så kan det mycket väl bli då jag tror att serien kommer att "klyvas" där de fem topplagen lär tillhöra toppregionen medan de övriga nio får kriga om mittens rike och att undvika degradering.

• Så tippar Lokalfotbollen att Elitettan 2022 slutar.

Så här säger SDFF:s tränare Mikael Melin Bhy till ST-sporten inför premiären:

– Jag tycker att vi är lite bättre förberedda i år. Många spelare har fått vara med ett år och spela tillsammans i Elitettan. Jag tycker att vi har lite högre lägsta nivå på träningarna, men också att vi har lite högre högsta nivå. Så summa summarum tycker jag att vi har blivit lite bättre.

Och om lagets bredare trupp säger han:

– Jag tycker att vi har lite mer konkurrens. Framför allt offensivt. Ibland kände jag att vi var lite tunna på vissa positioner i fjol. Det var svårt att göra byten som gav stora förändringar och vi fick tänka mer på spelare än position. I år känns det som jag som tränare har lite fler valmöjligheter. Så jag tycker att truppen känns bättre.

Lagkaptenen Olivia Wänglund är taggad inför premiären och mötet med storasyrran och säger så här på klubbens Instagram.

– Stämningen i laget är en bra blandning mellan allvar och lek samtidigt som vi alla känner en längtan till seriestarten. Jag själv laddar som vanlig inför en match med mycket mat och vatten med resorb samt med en träningsvecka där jag har släppt upp träningen lite jämfört med veckorna under försäsongen! Dessutom försöker jag mentalt att ta med mig det positiva från försäsongen in till matchen.

Nyförvärv:
Olivia Wallner (mv, Selånger SK), Clara Thimstrand (mb, Iowa State University, USA), Estibaliz Montes de Oca Munoz (imf, Cesena FC, Italien), Wilma Näslund (imf, Sandvikens IF), Tilde Westman (ymf, Umeå IK), Michelle Rojas Flores (ymf, IF Brommapojkarna), Ebere Orji (fw, IFK Kalmar) och Tilda Wärulf (fw, Selånger SK).

Spelarförluster:
Lee Winroth (mf, Gefle IF), Isabelle Nordlund (mv, slutar), Linnéa och Olivia Strand (fw, båda Härnösands SK)

Lokalfotbollen tippar: 2-2, Wänglund och Oji nätar.

Omgång 6: SDFF ny jumbo efter slätstruken insats

5 maj 2024 Elitettan

Efter krysset nere i Örebro förra helgen hoppades SDFF följa upp det med en seger över jumbon Sunnanå i Norrlandsderbyt, men fick resa hem med en 0-2-...

Läs mer

Omgång 4: Första SDFF-poängen i hamn efter 1-1 i Örebro - Elin Larsson målskytt från distans

1 maj 2024 Elitettan

Efter tre inledande omgångar hade SDFF inte lyckats spela hem några poäng men mot nykomlingarna Örebro Sport på Behrn Arena kom så årets första via 1-...

Läs mer

Omgång 3: Efter det grymma nederlaget senast - ny tung förlust för SDFF när Bollstanäs gästade

28 apr 2024 Elitettan

Efter den grymma förlusten med två insläppta mål på stopptid nere i Lidköping i söndags är SDFF ett av tre lag utan poäng efter två omgångar. Idag kom...

Läs mer

Omgång 2: Sanslöst grym förlust för SDFF - tappade segern efter två övertidsmål av Lidköping

21 apr 2024 Elitettan

Nu i helgen spelades omgång 2 i Elitettan, med början i fredags. Idag skulle SDFF försöka studsa tillbaka efter 0-3-förlusten mot Gamla Upsala i premi...

Läs mer

Omgång 1: SDFF tappade i andra halvlek mot Gamla Upsala efter mållös första halva

14 apr 2024 Elitettan

Under lördagen klev ett ombyggt SDFF in i elden i Elitettan för säsongen och inledde med att ta sig an ett tufft spelande Gamla Upsala SK. Men den ung...

Läs mer

Inför seriestarten: Sundsvalls DFF

12 apr 2024 Elitettan

Så var det dags för Västernorrlands enda elitlag på damsidan att starta upp seriespelet och i premiären väntar fysiska Gamla Upsala SK hemma i borgen ...

Läs mer