Seriepremiär! Sundsvalls DFF - Lidköpings FK

2 apr 2023 Elitettan

Klockan 14:00 är det dags för SDFF:s "nybygge" att begår sin seriepremiär och visst vore det härligt med samma fina start som vårt andra elitlag bjöd oss på igår?
Men Lidköpings FK siktar mot Damallsvenskan och kan bli en hård nöt att knäcka.
- Offensivt är de ett bra djupledsspelande lag, säger SDFF-tränaren Joel Cedergren till ST-sporten.

Det är ett till stort ett nybygge som SDFF ställer upp med när det i eftermiddag vankas seriepremiär i Elitettan då tippade topplaget Lidköpings FK gästar NP3 Arena.

- Av det jag har sett så ser de bra ut. Det är ett lag som försvarar sig bra. De ligger ofta i mellanhög press och gör det bra. De klarar även av att försvara sig lågt. Offensivt är de ett bra djupledsspelande lag, säger SDFF-tränaren Joel Cedergren till ST-sporten.

SDFF kommer till spel med nio spelare som är nya i årets trupp och tio tappade från fjolåret. Men Joel Cedergrens nybygge har tagit stora kliv redan i sin utveckling om man ser till de två senaste matcherna med 0-1 mot nya damallsvenskorna IK Uppsala och 2-0 över fjolårets damallsvenskor Umeå IK, med fyra spelare som representerade SDFF ifjol.

En av de nya, Lisen Hafstad, som är uppflyttad till A-truppen i år, får sitt elddop i dag då nye keepern Rebecca Gartner inte är spelklar ännu. En intressant debut.

- Hennes försäsong har varit som laget; hon har växt hela tiden. I senaste matchen, mot Umeå, löste hon många situationer med fötterna bra och har några bra räddningar. Hon har gjort en bra försäsong och det är kul att se henne bli så här bra, säger Cedergren.

Ifjol hade SDFF stora problem offensivt. Nu hoppas Joel Cedergren hitta bot på detta.

– Om man kollar på träningar och matcher så ser man att det skiljer sig vad vi gör när vi vinner boll. När vi har en spelare som kan ta bollen framåt så kommer det mer tydliga löpningar, så att vi kan ställa om och kontra på motståndaren. Man ser skillnader i hur vi bygger spelet och hur vi försöker lösa press.

Om skillnaden mellan att träna herr- och damlag säger Cedergren så här:
- De sätter större värde av den sociala biten än vad killar gör. Hur man själv och andra i gruppen mår. De är känsligare för kritisk feedback än vad killar är, generellt. Det har jag haft med mig, hur jag kommunicerar med dem och hur jag når fram till dem på bästa sätt. Jag tycker att jag har försökt anpassa mig. Jag tror att jag kan vara lite mjukare i den feedback jag ger till spelarna där ute.

Lokalfotbollen tippar:
Lidköping vann bägge mötena med SDFF ifjol i två målsnåla kamper, 1-0 x 2. Det gäller för SDFF att få till försvarsspelet och kanske kontra in en boll. Tror man spräcker LFK-nollan och får med sig ett 1-1-resultat i premiären. Ser vi till hela säsongen gör SDFF det bra om man lyckas säkra nytt kontrakt med sitt orutinerade lag. Tränaren Joel Cedergren sitter på nyckeln.

SDFF:s nyförvärv så här långt:
Joel Cedergren, tränare (senast i Örebro SK herr)
Sofia Westerlund (Piteå IF)
Molly Wiklander (IFK Norrköping, lån)
Nadja Fernström (Enskede IK)
Blerta Smaili (IFK Örby)
Nora Thörngren (Borens IK(
Lyan Al-Rikabi (uppflyttad från F19-laget)
Maja Barkemo (uppflyttad från F19)
Irma Burman (uppflyttad från F19)
Lisen Hafstad (uppflyttad från F19)

...och förluster:
Mikael Melin Bhy, tränare (slutar?)
Clara Ekstrand (KIF Örebro)
Ida Åkerlund (Eskilstuna United DFF)
Michelle Rojas Flores (AIK)
Sofia Lindmark (Umeå IK)
Tilde Westman (Umeå IK)
Olivia Wänglund (Umeå IK)
Tilde Johansson (Umeå IK, åter efter lån)
Olivia Wallner (Bergdalens IK)
Wilma Näslund (Sandvikens IF)
Frida Olsson (Alnö IF)

Fortsatt tungt för SDFF - 0-3-förlust borta mot Jitex

27 maj 2023 Elitettan

Spelmässigt gör SDFF en hyfsad bortamatch mot målvaktsikonen Elisabeth Leidinges gamla klubb Jitex.Lite ironiskt då att Sundsvallslaget förlorar på et...

Läs mer

SDFF nollat för tredje matchen på raken - föll mot Eskilstuna United med enda målet

20 maj 2023 Elitettan

För tredje gången på raken fick SDFF lämna planen mål- och poänglösa efter 0-1 hemma mot Eskilstuna United, segerskytt Astrid Larsson i mitten av den ...

Läs mer

SDFF:s poängchans mot Bromölla försvann sista kvarten...

13 maj 2023 Elitettan

SDFF hade utlovat seger mot Ifö Bromölla efter förlusten senast mot Alingsås.Men så blev det inte trots en fin första halvlek och chansen fanns i näst...

Läs mer

SDFF jumbo efter ny förlust - 0-1 i Alingsås: "Kämms suirt"

6 maj 2023 Elitettan

Det blev en ny sur förlust för SDFF, 0-1 borta mot Alingsås.Ett strulmål efter hörna långt in på stopptid i första halvlek blev matchavgörande.- Att s...

Läs mer

Trots målvaktsdebutant och ännu ett mål av Molly Wiklander - ny förlust för SDFF

29 apr 2023 Elitettan

Trots att Rebecca Gartner debuterade mellan stolparna och Molly Wiklander gjorde sitt fjärde mål i inledningen av årets serie blev det förlust med 1-2...

Läs mer

Inför SDFF-Trelleborgs FF

29 apr 2023 Elitettan

Viktig match för SDFF idag då man tar emot obesegrade nykomlingarna Trelleborgs FF hemma på NP3 Arena och där det gäller att resa sig efter förlusten ...

Läs mer